Građevinska struka - pećar

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
08.04.2023.
Trajanje kursa:
300 radnih sati
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Ada, Aleksandrovac, Aleksinac, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bačko Dušanovo, Bajina Bašta, Banatski Despotovac, Banja Koviljača, Banja Vrujci, Batočina, Bečej, Bečići, Bela Crkva, Bela Palanka, Beočin, Beograd, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Čačak, Čajetina, Čelarevo, Ćićevac, Čoka, Čokot, Crna Trava, Crvenka, Ćuprija, Čurčin, Despotovac, Despotovo, Dimitrovgrad, Doljevac, Donji Milanovac, Dragaš, Ečka, Erdevik, Futog, G. Sabanta, Gadžin Han, Gajdobra, Golubac, Gornja Vrežina, Gornji Matejevac, Gornji Milanovac, Grocka, Hajdučica, Inđija, Irig, Ivanjica, Jagodina, Jasenovik, Jelašnica, Kać, Kanjiža, Kikinda, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kopaonik, Kosjerić, Kostolac, Kovačica, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Krčedin, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kucura, Kula, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lazarevac, Lebane, Leposavić, Leskovac, Lipljan, Ljig, Ljubovija, Loznica, Luča

CENA: 15000 din

Opis kursa

 

slikazanati.jpg

GRAĐEVINSKA STRUKA - PEĆAR

Jedno od možda ne u tolikoj meri zastupljenih zanimanja svakako je i pećar, a što je zapravo osoba koja je zadužena, na prvom mestu za izgradnju različitih tipova peći, ali čini se da se ovo zanimanje sve više vraća u modu, budući da su u mnogim domovima kaljeve peći i kamini sve više u upotrebi.

Neko ko želi da se bavi ovim poslom, u svakom slučaju mora da ima adekvatne kvalifikacije, a koje može da stekne ukoliko odluči da pohađa obuku i kurs za pećara. Ovu obuku cele kalendarske godine za sve zainteresovane polaznike i to na preko 20 lokacija u zemlji organizuje Akademija Oxford.

Da bi neko mogao da se upiše, odnosno da pohađa ovaj kurs ne treba da ima nikakvo predznanje, već samo da poseduje važeći dokaz da je završio minimum osnovnu školu. Zainteresovani polaznici mogu prijavu da izvrše, takođe cele godine i to ili lično u jednoj od poslovnica organizatora ili da na mejl ove institucije pošalju svoje podatke, a mogu i da kontakt, odnosno prijavljivanje izvrše na najjednostavniji način, to jest preko telefona.

Vrlo je važno da naglasiti da je svaki prijavljeni polaznik dužan da prisustvuje lično upisivanju, budući da tada on treba da potpiše ugovor sa organizatorom. A da bi proces upisa protekao u najboljem redu, polaznik je dužan da obezbedi i adekvatnu dokumentaciju, kao i da poseduje važeći lični dokument sa fotografijom, a to se odnosi kako na ličnu kartu, prvenstveno, tako i na vozačku dozvolu ili pasoš. Uz to, od svakog polaznika čiji lični dokument je čipovan se zahteva i dostavljanje očitanog dokumenta. U obaveznu dokumentaciju koju treba da priloži prilikom upisivanja, osim fotokopije uverenja o državljanstvu, a koje ne sme biti starije od 6 meseci i fotokopije krštenice, to jest izvoda iz matične knjige rođenih, takođe spada i kopija dokumenta kojim dokazuje nivo obrazovanja koje je stekao, a što uključuje ili kopiju diplome srednje škole ili svedočanstva osnovne škole.

Posle upisivanje se pristupa obuci, stim da svaki polaznik mora da zna da kurs i obuka za pećara podrazumeva dva dela, tako da on treba da pohađa i teorijski i praktični deo. Što se tiče teorijskog dela, on se organizuje u našim poslovnicama, a prema pravilima kako individualne i grupne nastave, tako isto i poluindividualne, ali i obuke online.

Svaki pojedinačni polaznik treba da u trenutku upisa navede koji tip obuke ga zanima, a kako bi tada od ovlašćenog lica u konkretnoj poslovnici dobio sve adekvatne podatke. Inače, individualna i poluindividualna, kao i grupna obuka se odvijaju u prostorijama odabrane poslovnice, a polaznici koje zanima online kurs i obuka za pećara mogu ovaj deo da prate ili iz ovog doma ili sa nekog drugog mesta, ali gde imaju pristup računaru, uz uslov da je taj računar stabilnom vezom spojen sa internetom, kako bi nastava tekla bez ikakvih teškoća.

Termini za sve tipove nastave, osim grupne su samo stvar dogovora profesora i polaznika, a to isto se odnosi na dinamiku i na datum početka ovih tipova nastave. Kod grupne nastave su oni fiksno određeni i odvijaju se prema jasno definisanoj dinamici, dok se kurs i obuka za pećara u okviru grupne nastave odvija samo u poslovnicama u kojima se prijavi dovoljan broj polaznika. A pod tim se misli na prijavljivanje najmanje četiri osobe, jer je to osnovni uslov za formiranje jedne grupe, a tek onda svi ostali bivaju obavešteni o tome kada počinje kurs, te dobijaju i jasne informacije o terminima.

Da bi zainteresovani polaznici sa uspehom pohađali ovaj kurs, oni moraju da prođu i kroz praksu, a to mogu da učine u bilo kojoj kompaniji, nevezano za to da li Akademija Oxford ima potpisan ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji sa tom firmom ili nema.

U slučaju da se odluče da praksu pohađaju kod naših poslovnih partnera, pružamo in garancije za njen kvalitet, a informišemo ih i o ceni. Ako im više odgovara druga varijanta, to jest da oni samostalno nađu kompaniju u kojoj će pohađati praksu, oni se moraju dogovoriti sa predstavnikom odabrane firme o svim detaljima, tako da mi ne utičemo na cenu i ne pružamo garancije da će praktična obuka biti sprovedena u skladu sa predviđenim pravilima. A polaznik koji se bude odlučio za ovu varijantu pohađanja prakse, takođe ima obavezu da ovlašćenom licu poslovnice Akademije Oxford u kojoj se upisuje, dostavi podatke o toj kompaniji, ne bi li što pre bilo omogućeno potpisivanje ugovora o saradnji i samim tim tom polazniku bilo omogućeno pohađanje prakse.

Da bi neko mogao da polaže završni ispit, odnosno da bi po njegovom uspešnom polaganju mogao da dobije sertifikat, svakako mora da priloži i svu obaveznu dokumentaciju, ali i dokaz da je odradio praksu i to u trajanju od 300 radnih sati.

Inače, dokumentacija koja je potrebna za polaganje ispita i izradu sertifikata se razlikuje isključivo od toga da li polaznik obuku i kurs za pećara pogađa kod nas ili ne, tako se od svih naših polaznika osim obavezne dokumentacije zahteva i originalna potvrda o uspešno savladanoj obuci za stručno osposobljavanje, te ugovor, test za polaganje završnog ispita, kao i zapisnik. A svi oni kandidati koji ovu obuku ne prate kod nas treba da, uz obaveznu dokumentaciju dostave i original potvrde da su uspešno savladali ovu obuku, ali bez ugovora sa Akademijom Oxford, kao i dokaz da su prošli kroz praktični deo ili da imaju radno iskustvo u obavljanju ovog posla, te je neophodno da izvrše i prijavu za polaganje, a nakon što to učine i polože ispit, toj dokumentaciji se dodaje i završni test i zvanični zapisnik sa polaganja.

Naglašavamo i to da se završni ispit sastoji od usmenog i pismenog dela, a svaki kandidat koji ga polaže treba da u okviru usmenog dela pruži odgovor na ukupno tri pitanj,a dok je na pismenom delu prisutno njih 12.

Kada zainteresovani kandidat ispuni sve uslove i položi ovaj ispit, on će u propisanom roku postati i vlasnik sertifikata koji je zvanično priznat od strane svih relevantnih državnih institucija.

Što se tiče upisivanja tog sertifikata u dosije, odnosno u radnu knjižicu, kandidati moraju znati da od 01. januara 2016. godine to čini isključivo Nacionalna služba za zapošljavanje i to elektronski, ali samo za one osobe koje su nezaposlene, te su zvanično evidentirani u ovoj službi. A svaki onaj kandidat koji polaže ovaj ispit i postane vlasnik sertifikata, ali nije na evidenciji ove službe, to jest nalazi se u statusu zaposlenog lica, neće moći odmah da izvrši njegovo upisivanje u svoj dosije, te će biti prinuđen da sačeka da se ponovo prijavi na evidenciju ove službe. Dok se to ne dogodi, on pomenuti sertifikat može da koristi kao i svaki originalan dokumenta, te ako je potrebno može i da ga preda poslodavcu, a kako bi dokazao da je stekao potrebne kvalifikacije za obavljanje ovog posla.

Svi oni kandidati koji žive u nekom gradu u kome nije otvorena poslovnica Akademije Oxford, te žele da steknu ovaj sertifikat, imaju mogućnost da teorijski deo pohađaju preko interneta, a da se za pronalaženje firme u kojoj će pohađati praksu pobrinu sami, te da obezbede sve potrebne podatke kako bi sa tom firmom bio u što kraćem roku potpisan ugovor o saradnji. Kada je u pitanju polaganje ispita za proveru znanja za te kandidate, taj ispit se organizuje u našoj najbližoj poslovnici.

Inače, teorijski i praktični deo se odvojeno plaćaju, stim da cena za praktičan deo varira samo u zavisnosti od toga gde je polaznik želi da pohađa praksu, a organizator ovog kursa ne može da navede koliko košta praksa u kompanijama sa kojima ne sarađuje, kao što ne može polaznicima koji se odluče za tu varijantu da garantuje ni za cenu. Ali zato, ako se oni odluče da to učine kod naših poslovnih partnera, ne samo da ćemo im dati sve neophodne garancije za kvalitet prakse, nego ćemo ih i informisati o ceni.

Osim što je u teorijski deo uračunato pohađanje odabrane vrste nastave, polaznicima se obezbeđuje i priručnik, to jest skripta koja je potrebna za polaganje završnog ispita. A uz sve to, polaznici u sklopu ove cene dobijaju i sertifikat i dodatak certificate, kao i priručnik za polaganje ispita za proveru znanja.

Od čega se sastoje obuka i kurs za pećara?
U sklopu teorijskog dela obuke, polaznici se najpre upoznaju sa samim postupkom zidanja opekom, te ih predavači upućuju u pravilnu organizaciju radnog prostora osobe koja se kvalifikuje za zanimanje pećar.

Takođe će se upoznati sa vrstama opeka, odnosno sa svim elementima zida, a naučiće i opšta pravila koja su vezana za zidanje opekom. Ne samo da nastavni plan i program koji predviđa kurs i obuka za pećara podrazumeva upoznavanje polaznika sa postupkom zidanja zidova opekom koji se ukrštaju, nego će oni da nauče i princip zidanja kada se zidovi sutiču i sučeljavaju.

A osim toga naučiće i kako se izrađuju otvori u zidovima koji su izrađeni od opeke, ali i na koji način se od tog materijala zidaju stubovi i stupci, te će naučiti i kako se zidaju udubljenja i istureni delovi u takvim zidovima.

Poseban segment u toku teorijskog dela nastave je usmeren na savladavanje znanja potrebnih za pravilno zidanje dimnjaka od navedenog materijala, a zatim polaznici uče koje sve vrste grejnih uređaja se koriste za grejanje zgrada. Takođe, upoznaće se i sa osnovnim elementima sistema za centralno grejanje, a predavači će ih upoznati i sa onim osnovnim kriterijumima koji se koriste prilikom procene kvaliteta jednog grejnog uređaja. Naučiće i koje su prednosti, ali i koje su mane kod sistema centralnog grejanja, a zatim i kako se vrši zvanična podela grejnih uređaja i to primarno prema vrsti energije koju koriste, te prema vrsti goriva.

Sem toga, obuka i kurs za pećara podrazumeva i da će polaznici biti upućeni u osnovnu podelu peći na čvrsto gorivo, te će se fokusirati i na princip izgradnje takozvanih otvorenih, to jest zatvorenih kamina. A uz to, upoznaće se i sa takozvanim bio kaminima, odnosno naučiće koje su to prednosti etanolskih kamina.

Svaki polaznik koji bude savladao ovu obuku će znati i koji se pribor koristi za održavanje kamina, kao i čime je najbolje ložiti vatru u njima. Podrazumeva se da će naučiti i kolika treba da bude visina dimnjaka od podnožja kamina do samog vrha dimnjaka, a biće upoznati i sa takozvanom dimnjačkom kapom i sa njenom ulogom.

Vrlo bitan deo koji izučava obuka i kurs za pećara je usmeren na upoznavanje polaznika sa šamotom, ali i sa principom rada kaljevih peći. A tu će oni da nauče kako se grade i kolikih su dimenzija kaljeve peći, to jest koja cirkulacija je bolja (vertikalna ili horizontalna). Osim kaljevih, upoznaće i takozvane krušne peći, a dobiće i sve potrebne informacije o njihovim prednostima i manama, ali i sa osnovnim principima gradnje.

Svaki polaznik će tokom teorijskog dela ovog kursa da se upozna i sa sistemom zaštite na radu, odnosno sa pravilima zakona o bezbednosti, a predavači će ih predočiti i koji su to različiti faktori, koji mogu da dovedu do povrede na radu. Nastojaće i da im objasne na koji način se ti faktori mogu izbeći, a kako bi posao pećara bio obavljen u skladu sa odredbama zakona o bezbednosti i zaštiti na radu.

Kako se odvija nastava za vreme kursa za pećara?
Kako teorijski, tako i praktični deo čine obuku i kurs za pećara, a svi zainteresovani polaznici imaju mogućnost izbora i to ne samo vrste teorijskog dela nastave, veći kompanije u kojoj žele da pohađaju praksu.

Osim što im je dopušteno da praksu u trajanju od 300 radnih sati, koliko je predviđeno pohađaju u kompanijama sa kojima Akademija Oxford ima već potpisan ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji, oni mogu i da samostalno odluče da praksu pohađaju u nekoj drugoj firmi, čak i ako mi nismo pomenuti ugovor sa njom još uvek sklopili. Važno je samo da budu informisani da im se za praksu koju obavljaju kod naših poslovnih partnera daju ne samo garancije, nego i informacije o ceni, a što se ne radi kada polaznik praksu pohađa u kompanijama sa kojima do tada nije ostvarena saradnja. A ukoliko neki polaznici ipak odluče da praksu pohađaju u takvim firmama, treba da nam dostave u što kraćem roku sve njene poslovne podatke, jer je potrebno da bi bio potpisan navedeni ugovor, to jest da bi taj polaznik mogao da počne sa pohađanjem prakse.

U okviru teorijskog dela se vrši izbor između poluindividualne, online, grupne i individualne nastave, a svaka od njih ima specifične karakteristike. Tako, na primer grupna nastava podrazumevane ne samo tačno definisane termine, nego i dinamiku, a ona se organizuje u poslovnicama u kojima postoji interesovanje. Ustvari je neophodno da se u jednoj od poslovnica formira grupa od najmanje četiri polaznika, dok ih najviše u grupama može biti osmoro. Svi ostali tipovi nastave, koji su prethodno pomenuti se odvijaju prema dogovoru koji polaznik ima sa svojim profesorom i koordinatorom za nastavu u jednoj od naših poslovnica, ali je uslov da se kurs i obuka za pećara prate online isključivo posedovanje računara i stabilne internet veze.

Isto tako je bitno i da svaki polaznik koga zanima grupna obuka zna da u pojedinim situacijama može doći do promene termina, ali isključivo ako to budu zahtevali svi polaznici u toj grupi i kada koordinator za nastavu u poslovnici donese odluku o tome, jer prvo mora da bude sasvim uveren da promena termina neće imati uticaja na ostale obuke koje se u njoj sprovode.

Kome je kurs za pećara namenjen?
Svaki punoletni kandidat koji je prethodno završio osnovnu školu, najmanje, te o tome poseduje relevantan dokaz, a sada želi da se kvalifikuje za ovo zanimanje, može da pohađa obuku i kurs za pećara.

Inače, prilikom upisa su polaznici dužni da dostave, uz svu ostalu obaveznu dokumentaciju i validan dokaz o prethodno stečenom nivou obrazovanja, a kada treba ili da dostave ili fotokopiju svedočanstva osnovne škole ili diplome srednje škole koju su stekli.

Koliko traje obuka za pećara?
Obuka i kurs za pećara predviđaju ukupno trajanje od 3 meseca, a to je 300 radnih sati praktičnog dela.

Svim zainteresovanim polaznicima se nudi i mogućnost da nastavu pohađaju nešto kraće, to jest da završe obuku za dva meseca, a ukoliko im tako više odgovara. Oni tada mogu praktičan deo da pohađaju svakog dana u toku radne nedelje (od ponedeljka do petka) i to u trajanju od 40 sati za celu nedelju, a što je podrazumeva po 8 sati dnevno prakse.

Koja je cena kursa za pećara?
Da bi svako koga zanima koliko košta obuka i kurs za pećara to mogao da zna, neophodno je najpre da navede koji tip teorijskog dela nastave želi da pohađa, a zatim i da odluči da li će praksu da odradi u kompanijama sa kojima sarađujemo ili će samoinicijativno da pronađe neku kompaniju, a sa kojom još uvek nismo ostvarili saradnju.

Ono što svaki zainteresovani polaznik treba da zna, jeste da se ova dva dela obuke plaćaju odvojeno jedan od drugog, a da cena za teorijski deo ne uključuje samo pohađanje nastave, nego i priručnik ili skriptu, ali i polaganje završnog ispita, kao i sertifikat i dodatak sertifikatu.

Gde i kada se održava obuka za pećara?
Kurs i obuka za pećara, kao što je pomenuto podrazumeva dva segmenta, pa se teorijski deo odvija u poslovnicama Akademije Oxford, praksu polaznik pohađa u odabranoj kompaniji.

Teorijski deo može da se pohađa ili individualno ili online, a polaznici imaju mogućnost i da ovu obuku pohađaju u grupi, kao i prema principima poluindividualne nastave.

Individualna i online, kao i poluindividualna obuka i kurs za pećara se organizuju u terminima koje dogovori polaznik sa profesorom, a kada oni treba da preciziraju i dinamiku, kao i datum početka nastave, dok se grupni kurs odvija u prethodno određenim terminima. Zapravo, za rad u grupama se podrazumeva da svaki prijavljeni polaznik treba da sačeka da se u odabranoj poslovnici takođe prijavi najmanje četiri osobe koje žele da pohađaju taj vid obuke, a kako bi nastava mogla da bude organizovana. Svi oni, vrlo brzo posle toga dobijaju i podatak o datumu početka, terminima i dinamici.

Svaki polaznik koji se odluči da ovaj kurs prati online, mora da obezbedi i računar i stabilnu internet vezu, a kako bi mogao da ga pohađa.

Postoji mogućnost da se praktičan deo pohađa u kompanijama sa kojima sarađuje Akademija Oxford, kada se tačno zna koliko košta praksa, te se polaznicima daju i garancije za visok kvalitet nastave. Isto tako, oni mogu i da praksu koju predviđa kurs i obuka za pećara pohađaju u firmama sa kojima ne postoji još uvek poslovna saradnja, ali tada oni od nas ne dobijaju podatke o ceni, kao što im ne dajemo ni garancije za kvalitet takve nastave. U ovom slučaju polaznik mora da nam da sve relevantne podatke, kako bismo u najkraćem mogućem roku potpisali ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji sa tom kompanijom, pa on odmah posle toga ima mogućnost da počne da pohađa praksu.

Dodatne napomene:

 • polaznici koje zanima obuka i kurs za pećara mogu da se prijave za pohađanje cele godine, direktno u svim poslovnicama Akademije Oxford, kao i putem telefona ili preko mejla
 • neophodno je da se prilikom upisa prisustvuje lično, kao i da se dostavi važeći lični dokument sa fotografijom, odnosno sva navedena obavezna dokumentacija (fotokopije izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu, ne starijeg od 6 meseci, kao i kopije ili svedočanstva osnovne škole ili diplome srednje škole)
 • kandidati koji žele samo da polažu završni ispit, jer im je potrebno da steknu validan sertifikat, treba da izvrše i prijavu na naveden način i da dostave ne samo dokaz o pohađanju prakse ili o radnom iskustvu, već i svu ostalu dokumentaciju koja se smatra obaveznom
 • plaćanje se vrši direktno u poslovnici u kojoj se pohađa obuka ili vrši upisivanje i to prema važećem cenovniku, a u roku koji je definisan ugovorom
 • teorijski deo se plaća odvojeno od praktičnog i uključuje, pored pohađanja odabrane vrste nastave i izradu sertifikata i dodatka sertifikatu, kao i priručnik ili skriptu, te polaganje završnog ispita
 • cena praktičnog dela koji podrazumeva kurs i obuka za pećara varira samo u zavisnosti od odluke polaznika gde želi da pohađa taj deo nastave

Cena kursa i obuke za pećara je 15,000 RSD

U cenu su uračunati:

 • Priručnik
 • Polaganje završnog ispita
 • Izrada sertifikata

* NAPOMENA:

U cenu nije uračunato pohađanje praktične nastave

 • Ukoliko se odlučite da praktičnu nastavu pohađate u firmi sa kojom Akademija Oxford ima poslovnu saradnju, cena praktične nastave se kreće od 5000 RSD mesečno.
 • Ako sami pronađete firmu gde ćete pohađati praksu, cena je stvar dogovora između vas i te firme. U tom slučaju Akademija Oxford nije odgovorna za kvalitet prakse.

 

Od čega se sastoje obuka i kurs za pećara?

U sklopu teorijskog dela obuke, polaznici se najpre upoznaju sa samim postupkom zidanja opekom, te ih predavači upućuju u pravilnu organizaciju radnog prostora osobe koja se kvalifikuje za zanimanje pećar.

Takođe će se upoznati sa vrstama opeka, odnosno sa svim elementima zida, a naučiće i opšta pravila koja su vezana za zidanje opekom. Ne samo da nastavni plan i program koji predviđa kurs i obuka za pećara podrazumeva upoznavanje polaznika sa postupkom zidanja zidova opekom koji se ukrštaju, nego će oni da nauče i princip zidanja kada se zidovi sutiču i sučeljavaju.

A osim toga naučiće i kako se izrađuju otvori u zidovima koji su izrađeni od opeke, ali i na koji način se od tog materijala zidaju stubovi i stupci, te će naučiti i kako se zidaju udubljenja i istureni delovi u takvim zidovima.

Poseban segment u toku teorijskog dela nastave je usmeren na savladavanje znanja potrebnih za pravilno zidanje dimnjaka od navedenog materijala, a zatim polaznici uče koje sve vrste grejnih uređaja se koriste za grejanje zgrada. Takođe, upoznaće se i sa osnovnim elementima sistema za centralno grejanje, a predavači će ih upoznati i sa onim osnovnim kriterijumima koji se koriste prilikom procene kvaliteta jednog grejnog uređaja. Naučiće i koje su prednosti, ali i koje su mane kod sistema centralnog grejanja, a zatim i kako se vrši zvanična podela grejnih uređaja i to primarno prema vrsti energije koju koriste, te prema vrsti goriva.

Sem toga, obuka i kurs za pećara podrazumeva i da će polaznici biti upućeni u osnovnu podelu peći na čvrsto gorivo, te će se fokusirati i na princip izgradnje takozvanih otvorenih, to jest zatvorenih kamina. A uz to, upoznaće se i sa takozvanim bio kaminima, odnosno naučiće koje su to prednosti etanolskih kamina.

Svaki polaznik koji bude savladao ovu obuku će znati i koji se pribor koristi za održavanje kamina, kao i čime je najbolje ložiti vatru u njima. Podrazumeva se da će naučiti i kolika treba da bude visina dimnjaka od podnožja kamina do samog vrha dimnjaka, a biće upoznati i sa takozvanom dimnjačkom kapom i sa njenom ulogom.

Vrlo bitan deo koji izučava obuka i kurs za pećara je usmeren na upoznavanje polaznika sa šamotom, ali i sa principom rada kaljevih peći. A tu će oni da nauče kako se grade i kolikih su dimenzija kaljeve peći, to jest koja cirkulacija je bolja (vertikalna ili horizontalna). Osim kaljevih, upoznaće i takozvane krušne peći, a dobiće i sve potrebne informacije o njihovim prednostima i manama, ali i sa osnovnim principima gradnje.

Svaki polaznik će tokom teorijskog dela ovog kursa da se upozna i sa sistemom zaštite na radu, odnosno sa pravilima zakona o bezbednosti, a predavači će ih predočiti i koji su to različiti faktori, koji mogu da dovedu do povrede na radu. Nastojaće i da im objasne na koji način se ti faktori mogu izbeći, a kako bi posao pećara bio obavljen u skladu sa odredbama zakona o bezbednosti i zaštiti na radu.

Kako se odvija nastava za vreme kursa za pećara?

Kako teorijski, tako i praktični deo čine obuku i kurs za pećara, a svi zainteresovani polaznici imaju mogućnost izbora i to ne samo vrste teorijskog dela nastave, veći kompanije u kojoj žele da pohađaju praksu.

Osim što im je dopušteno da praksu u trajanju od 300 radnih sati, koliko je predviđeno pohađaju u kompanijama sa kojima Akademija Oxford ima već potpisan ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji, oni mogu i da samostalno odluče da praksu pohađaju u nekoj drugoj firmi, čak i ako mi nismo pomenuti ugovor sa njom još uvek sklopili. Važno je samo da budu informisani da im se za praksu koju obavljaju kod naših poslovnih partnera daju ne samo garancije, nego i informacije o ceni, a što se ne radi kada polaznik praksu pohađa u kompanijama sa kojima do tada nije ostvarena saradnja. A ukoliko neki polaznici ipak odluče da praksu pohađaju u takvim firmama, treba da nam dostave u što kraćem roku sve njene poslovne podatke, jer je potrebno da bi bio potpisan navedeni ugovor, to jest da bi taj polaznik mogao da počne sa pohađanjem prakse.

U okviru teorijskog dela se vrši izbor između poluindividualne, online, grupne i individualne nastave, a svaka od njih ima specifične karakteristike. Tako, na primer grupna nastava podrazumevane ne samo tačno definisane termine, nego i dinamiku, a ona se organizuje u poslovnicama u kojima postoji interesovanje. Ustvari je neophodno da se u jednoj od poslovnica formira grupa od najmanje četiri polaznika, dok ih najviše u grupama može biti osmoro. Svi ostali tipovi nastave, koji su prethodno pomenuti se odvijaju prema dogovoru koji polaznik ima sa svojim profesorom i koordinatorom za nastavu u jednoj od naših poslovnica, ali je uslov da se kurs i obuka za pećara prate online isključivo posedovanje računara i stabilne internet veze.

Isto tako je bitno i da svaki polaznik koga zanima grupna obuka zna da u pojedinim situacijama može doći do promene termina, ali isključivo ako to budu zahtevali svi polaznici u toj grupi i kada koordinator za nastavu u poslovnici donese odluku o tome, jer prvo mora da bude sasvim uveren da promena termina neće imati uticaja na ostale obuke koje se u njoj sprovode.

Kome je kurs za pećara namenjen?

Svaki punoletni kandidat koji je prethodno završio osnovnu školu, najmanje, te o tome poseduje relevantan dokaz, a sada želi da se kvalifikuje za ovo zanimanje, može da pohađa obuku i kurs za pećara.

Inače, prilikom upisa su polaznici dužni da dostave, uz svu ostalu obaveznu dokumentaciju i validan dokaz o prethodno stečenom nivou obrazovanja, a kada treba ili da dostave ili fotokopiju svedočanstva osnovne škole ili diplome srednje škole koju su stekli.

Koliko traje obuka za pećara?

Obuka i kurs za pećara predviđaju ukupno trajanje od 3 meseca, a to je 300 radnih sati praktičnog dela.

Svim zainteresovanim polaznicima se nudi i mogućnost da nastavu pohađaju nešto kraće, to jest da završe obuku za dva meseca, a ukoliko im tako više odgovara. Oni tada mogu praktičan deo da pohađaju svakog dana u toku radne nedelje (od ponedeljka do petka) i to u trajanju od 40 sati za celu nedelju, a što je podrazumeva po 8 sati dnevno prakse.

Koja je cena kursa za pećara?

Da bi svako koga zanima koliko košta obuka i kurs za pećara to mogao da zna, neophodno je najpre da navede koji tip teorijskog dela nastave želi da pohađa, a zatim i da odluči da li će praksu da odradi u kompanijama sa kojima sarađujemo ili će samoinicijativno da pronađe neku kompaniju, a sa kojom još uvek nismo ostvarili saradnju.

Ono što svaki zainteresovani polaznik treba da zna, jeste da se ova dva dela obuke plaćaju odvojeno jedan od drugog, a da cena za teorijski deo ne uključuje samo pohađanje nastave, nego i priručnik ili skriptu, ali i polaganje završnog ispita, kao i sertifikat i dodatak sertifikatu.

Pogledajte cene u našem cenovniku.

Gde i kada se održava obuka za pećara?

Kurs i obuka za pećara, kao što je pomenuto podrazumeva dva segmenta, pa se teorijski deo odvija u poslovnicama Akademije Oxford, praksu polaznik pohađa u odabranoj kompaniji.

Teorijski deo može da se pohađa ili individualno ili online, a polaznici imaju mogućnost i da ovu obuku pohađaju u grupi, kao i prema principima poluindividualne nastave.

Individualna i online, kao i poluindividualna obuka i kurs za pećara se organizuju u terminima koje dogovori polaznik sa profesorom, a kada oni treba da preciziraju i dinamiku, kao i datum početka nastave, dok se grupni kurs odvija u prethodno određenim terminima. Zapravo, za rad u grupama se podrazumeva da svaki prijavljeni polaznik treba da sačeka da se u odabranoj poslovnici takođe prijavi najmanje četiri osobe koje žele da pohađaju taj vid obuke, a kako bi nastava mogla da bude organizovana. Svi oni, vrlo brzo posle toga dobijaju i podatak o datumu početka, terminima i dinamici.

Svaki polaznik koji se odluči da ovaj kurs prati online, mora da obezbedi i računar i stabilnu internet vezu, a kako bi mogao da ga pohađa.

Postoji mogućnost da se praktičan deo pohađa u kompanijama sa kojima sarađuje Akademija Oxford, kada se tačno zna koliko košta praksa, te se polaznicima daju i garancije za visok kvalitet nastave. Isto tako, oni mogu i da praksu koju predviđa kurs i obuka za pećara pohađaju u firmama sa kojima ne postoji još uvek poslovna saradnja, ali tada oni od nas ne dobijaju podatke o ceni, kao što im ne dajemo ni garancije za kvalitet takve nastave. U ovom slučaju polaznik mora da nam da sve relevantne podatke, kako bismo u najkraćem mogućem roku potpisali ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji sa tom kompanijom, pa on odmah posle toga ima mogućnost da počne da pohađa praksu.

Dodatne napomene:

 • polaznici koje zanima obuka i kurs za pećara mogu da se prijave za pohađanje cele godine, direktno u svim poslovnicama Akademije Oxford, kao i putem telefona ili preko mejla
 • neophodno je da se prilikom upisa prisustvuje lično, kao i da se dostavi važeći lični dokument sa fotografijom, odnosno sva navedena obavezna dokumentacija (fotokopije izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu, ne starijeg od 6 meseci, kao i kopije ili svedočanstva osnovne škole ili diplome srednje škole)
 • kandidati koji žele samo da polažu završni ispit, jer im je potrebno da steknu validan sertifikat, treba da izvrše i prijavu na naveden način i da dostave ne samo dokaz o pohađanju prakse ili o radnom iskustvu, već i svu ostalu dokumentaciju koja se smatra obaveznom
 • plaćanje se vrši direktno u poslovnici u kojoj se pohađa obuka ili vrši upisivanje i to prema važećem cenovniku, a u roku koji je definisan ugovorom
 • teorijski deo se plaća odvojeno od praktičnog i uključuje, pored pohađanja odabrane vrste nastave i izradu sertifikata i dodatka sertifikatu, kao i priručnik ili skriptu, te polaganje završnog ispita
 • cena praktičnog dela koji podrazumeva kurs i obuka za pećara varira samo u zavisnosti od odluke polaznika gde želi da pohađa taj deo nastave

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com