Građevinska struka - klesar

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
09.04.2023.
Trajanje kursa:
300 radnih sati
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Ada, Aleksandrovac, Aleksinac, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bačko Dušanovo, Bajina Bašta, Banatski Despotovac, Banja Koviljača, Banja Vrujci, Batočina, Bečej, Bečići, Bela Crkva, Bela Palanka, Beočin, Beograd, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Čačak, Čajetina, Čelarevo, Ćićevac, Čoka, Čokot, Crna Trava, Crvenka, Ćuprija, Čurčin, Despotovac, Despotovo, Dimitrovgrad, Doljevac, Donji Milanovac, Dragaš, Ečka, Erdevik, Futog, G. Sabanta, Gadžin Han, Gajdobra, Golubac, Gornja Vrežina, Gornji Matejevac, Gornji Milanovac, Grocka, Hajdučica, Inđija, Irig, Ivanjica, Jagodina, Jasenovik, Jelašnica, Kać, Kanjiža, Kikinda, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kopaonik, Kosjerić, Kostolac, Kovačica, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Krčedin, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kucura, Kula, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lazarevac, Lebane, Leposavić, Leskovac, Lipljan, Ljig, Ljubovija, Loznica, Luča

CENA: 15000 din

Opis kursa

 

slikazanati.jpg

GRAĐEVINSKA STRUKA - KLESAR

Ovo zanimanje podrazumeva klesanje i rezanje kamena od koga se izrađuju različiti elementi koji se koriste u gradnji. Klesari izrađuju kamene ploče, kamene blokove različitih oblika i veličina, ornamente za fasade zgrada, prave stepenice, lukove, podupirače, rukohvate. Takođe, klesari se bave izradom figura i kipova, nadgrobnih spomenika i graviranjem likova na kamenim blokovima za izradu spomenika. Pri ovom poslu najčešće koriste tehniku lomljenja, rezanja, klesanja, brušenja, poliranja. Njihov rad najčešće počinje već u kamenolomu, gde oni učestvuju u vađenju i osnovnoj obradi kamena, a dalji rad se odvija u radionicama i pogonima. Ovaj zanat podrazumeva dosta stajanja, često u pognutom položaju, povremeno klečeći, čučeći, sedeći, podižu se i prenose teški predmeti, pa je neophodna dobra fizička izdržljivost. Takođe, da bi se ovaj posao obavljao uspešno, potrebna je i određena vrsta talenta, jer često ovaj zanat može da preraste i u umetničko oblikovanje.

Akademija Oxford je za vas omogućila pohađanje škole za klesara u kojoj ćete se upoznati sa osnovama neophodnim za bavljenje ovim zanatom. Na našem kursu za klesara naučićete da definišete šta je posao klesara i šta sve oni izrađuju i da navedete dva osnovna načina upotrebe kamena. U okviru obuke za klesara kandidati se upoznaju sa fizičkim, hemijskim i ostalim svojstvima kamena i od čega ona zavise. Ovaj kurs podrazumeva upoznavanje polaznika sa karakteristikama stena, definisanjem tvrdoće kamena i podelom stena. U školi za klesara naučićete kako nastaju magmatske stene i koje su osnovne strukture magmatskih stena, kao i metamorfnih stena. Klesar često radi u mermeru, pa će se na našoj obuci za klesara posebna pažnja posvetiti ovoj vrsti kamena.

Kada je reč o klesarskom zanatu u okviru građevinskih radova, našim kandidatima pružamo priliku da se, u okviru škole za klesara, upoznaju sa vrstama građevinsko-arhitektonskog kamena. Nakon završenog kursa oni su u stanju da opišu izgled, boju, nalazište granita, krečnjaka, mermera. Polaznici se osposobljavaju da prepoznaju činioce na kojima se temelje kriterijumi dekorativnosti kamena i šta utiče na dekorativnost polirane površine kamena. U okviru ovog dela teorijske nastave saznaje se koji je kamen izrazito dekorativan i kako se dele grupe kamena po dekorativnosti.

Obrada kamena je poseban segment nastave. Naši učenici se sreću sa pojmom termorezača, termičkog čekića i ručnih klesarskih alata. Oni saznaju na čemu se zasniva udarna obrada kamena, koje su tehnike površinske obrade kamena udarnom tehnikom, kako izgleda obrada špicovanjem, a kako obrada ozrnjavanjem.

U okviru praktične nastave polaznici će uvideti razliku između više vrsta pneumatskih brusilica i uočiće način njihove primene.

U cenu ovog kursa ulazi priručnik, polaganje završnog ispita i dobijanje diplome o stručnoj osposobljenosti za bavljenje ovim zanatom. U cenu kursa nije uračunata praktična nastava. Praksu možete obavljati u radionici sa kojom akademija ima saradnju ili možete sami naći odgovarajuće mesto gde ćete obavljati praksu.

Cena kursa i obuke za klesara je 15,000 RSD
U cenu su uračunati:

  • Priručnik
  • Polaganje završnog ispita
  • Izrada sertifikata

* NAPOMENA:

U cenu nije uračunato pohađanje praktične nastave

  • Ukoliko se odlučite da praktičnu nastavu pohađate u firmi sa kojom Akademija Oxford ima poslovnu saradnju, cena praktične nastave se kreće od 5000 RSD mesečno.
  • Ako sami pronađete firmu gde ćete pohađati praksu, cena je stvar dogovora između vas i te firme. U tom slučaju Akademija Oxford nije odgovorna za kvalitet prakse.

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com