Građevinska struka - farbar

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
08.04.2023.
Trajanje kursa:
300 radnih sati
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Ada, Aleksandrovac, Aleksinac, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bačko Dušanovo, Bajina Bašta, Banatski Despotovac, Banja Koviljača, Banja Vrujci, Batočina, Bečej, Bečići, Bela Crkva, Bela Palanka, Beočin, Beograd, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Čačak, Čajetina, Čelarevo, Ćićevac, Čoka, Čokot, Crna Trava, Crvenka, Ćuprija, Čurčin, Despotovac, Despotovo, Dimitrovgrad, Doljevac, Donji Milanovac, Dragaš, Ečka, Erdevik, Futog, G. Sabanta, Gadžin Han, Gajdobra, Golubac, Gornja Vrežina, Gornji Matejevac, Gornji Milanovac, Grocka, Hajdučica, Inđija, Irig, Ivanjica, Jagodina, Jasenovik, Jelašnica, Kać, Kanjiža, Kikinda, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kopaonik, Kosjerić, Kostolac, Kovačica, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Krčedin, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kucura, Kula, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lazarevac, Lebane, Leposavić, Leskovac, Lipljan, Ljig, Ljubovija, Loznica, Luča

CENA: 15000 din

Opis kursa

 

slikazanati.jpg

GRAĐEVINSKA STRUKA - FARBAR

Kurs i obuka za farbara koja se u toku cele kalendarske godine organizuje u preko 20 poslovnica Akademije Oxford je namenjena svakome ko želi da se kvalifikuje za ovo zanimanje, uzevši u obzir da svaki polaznik koji bude prošao kroz praktični i teorijski deo ovog kursa stiče sertifikat. A taj sertifikat je i zvanično priznat i to od strane onih državnih institucija koje su za to relevantne, tako da svi polaznici koji ga budu stekli imaju mogućnost da ga upišu u radnu knjižicu. Ipak, oni moraju biti informisani da je od 01. januara 2016. godine uvedeno isključivo upisivanje sertifikata u elektronskom obliku, a to vrši samo Nacionalna služba za zapošljavanje. Ali, polaznici isto tako moraju imati na umu i da se upisivanje stečenih sertifikata u njihov dosije vrši isključivo ukoliko su nezaposleni, to jest ako se nalaze na evidenciji navedene službe. Sa druge strane, svi oni kandidati koji budu stekli sertifikat za farbara, a nalaze se u tom trenutku u radnom odnosu, mogu da ga predaju svom poslodavcu, ali će za upisivanje morati da sačekaju da se ponovo prijave na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje.

Završni ispit koji je preduslov za sticanje sertifikata, se sastoji od dva dela, tako da svaki polaznik koji pohađa kurs i obuku za farbara treba da na usmenom delu odgovori na tri pitanja, a u okviru pismenog dela je prisutno ukupno 12 zahteva, na koje kandidati odgovaraju.

Jedini uslov koji mora da ispuni svako ko želi da pohađa ovaj kurs, jeste da poseduje minimum stečeno osnovno obrazovanje.

Iako je prijavljivanje moguće izvršiti, takođe tele kalendarske godine ili putem telefona ili preko mejla, gde treba poslati sve relevantne podatke, odnosno lično u poslovnicama Akademije Oxford, od polaznika se zahteva da u trenutku kada se vrši zvanično upisivanje budu prisutni lično, jer se tada potpisuje i ugovor između organizatora i njih. A tada je, osim kopije svedočanstva osnovne škole, to jest kopije diplome srednje škole, sve u zavisnosti od toga koji nivo obrazovanja je polaznik stekao, neophodno i da dostave fotokopiju izvoda iz matične knjige rođenih, kao i fotokopiju uverenja o državljanstvu i to onog koje nije starije od šest meseci. Podrazumeva se i da polaznik tom prilikom mora imati važeći lični dokument sa fotografijom (lična karta, vozačka dozvola ili pasoš), a kako bi prošao kroz proces identifikacije. Naravno, u slučaju da je njegov lični dokument sa čipom, on mora da ga dostavi i očitanog tom prilikom.

Da bi bilo koji polaznik bio u mogućnosti da polaže završni ispit, odnosno da dobije sertifikat, on mora da ima i potvrdu o uspešno savladanoj obuci, a neophodno je da bude priložen i dokaz da je završio praktičnu nastavu, kao i ugovor koji je potpisan sa organizatorom, odnosno završni test i zapisnika sa polaganja tog ispita, stim što u svakom slučaju mora da priloži i svu već pomenutu onu dokumentaciju koju donosi i prilikom upisa.

Svi oni kandidati koji su obuku pohađali na nekom drugom mestu ili su radili u struci, a sada imaju želju samo da se prijave za polaganje završnog ispita, jer im je potrebno da steknu sertifikat, svakako treba da dostave zvaničnu potvrdu da su savladali obuku, te da dostave dokaz da imaju ili radno iskustvo ili da su pohađali praktičnu nastavu u odabranoj firmi i to u trajanju od 300 radnih sati. Tada je vrlo važno i da ti kandidati izvrše prijavu za polaganje ispita, a u njihov dosije se pre izrade sertifikata prilaže i zapisnik sa polaganja završnog ispita, kao i završni test. Oni su dužni, takođe da dostave svu obaveznu dokumentaciju, a što se odnosi kako na kopiju uverenja o državljanstvu, koje ne sme da bude starije od 6 meseci i kopiju izvoda iz matične knjige rođenih, tako isto i na fotokopiju diplome srednje škole ili svedočanstva osnovne škole.

Svaki polaznik koga zanima obuka i kurs za farbara treba da zna da je ona sačinjena iz dva dela, a u cenu za teorijski deo ove obuke je, osim pohađanja vrste nastave koju on odabere, uračunato i polaganje završnog ispita, zatim literatura koja je potrebna za pripremu polaganja, kao i izrada sertifikata i dodatka sertifikatu.

A kako je nastava sačinjena od teorijskog i praktičnog dela, to se pred kandidate stavlja mogućnost da odaberu da li će teoriju da prate u okviru grupne, poluindividualne ili individualne nastave, a isto tako imaju mogućnost i da odaberu obuku preko interneta. Za sve navedene tipove kursa, osim za grupni je prisutno pravilo da se polaznici sa svojim predavačem o svemu dogovaraju, a što uključuje ne samo odabir termina i dinamike, već i datum kada će da počne odabrana obuka i kurs za farbara.

Međutim, važno je naglasiti da onaj polaznik koji želi da nastavu prati preko interneta, mora da obezbedi uslove za to, to jest da ima i računar i stabilnu internet vezu.

U okviru grupne nastave je prisutno od četvoro do osmoro polaznika, a ona se organizuje u svakoj od preko 20 poslovnica Akademije Oxford u kojoj se oformi grupa, to jest u kojoj se prijavi najmanji broj polaznika potreban za njeno oformljenje, što je zapravo četvoro njih. Termini su ovde sasvim jasno definisani od strane organizatora, a isto tako i dinamika. Oni mogu da se menjaju isključivo onda kada postoji jasan zahtev svih polaznika u okviru jedne grupe i kada je to moguće izvršiti u konkretnoj poslovnici, a da se ne ometaju ostali kursevi i obuke koje se tu odvijaju.

Praktični deo ovog kursa polaznici mogu da pohađaju u firmama sa kojima Akademija Oxford sarađuje, ali isto tako i u onima sa kojima nema sklopljen ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji. Kada se odluče za prvu opciju, polaznici dobijaju informacije o ceni i garancije za kvalitet prakse, a za drugu važi pravilo da se polaznik o svemu mora dogovoriti sa predstavnikom odabrane kompanije. Tada se, naravno ne garantuje za kvalitet obuke i taj polaznik je u obavezi da predstavniku konkretne poslovnice organizatora kursa dostavi poslovne podatke odabrane firme, a da bi bilo u što kraćem roku omogućeno potpisivanje navedenog ugovora, te da bi on bio u prilici da zaista i pohađa praksu u firmi koju je lično odabrao.

Što se tiče onih osoba koje žele da steknu sertifikat za farbara, a koje stanuju u mestu u kome ne postoji naša poslovnica, oni mogu da samostalno odaberu neku kompaniju u kojoj će pohađati praksu. A ukoliko ih zanima i teorijski deo koji predviđa kurs i obuka za farbara, oni mogu da prate nastavu preko interneta, stim da su u obavezi da pristupe polaganju završnog ispita u jednoj od naših poslovnica, te se obično u takvim prilikama bira da to bude ona koja je njima i fizički najbliža.

Šta obuhvata obuka i kurs za farbara?
U okviru nastavnog programa, prema kome se odvija kurs i obuka za farbara se nalazi ne samo savladavanje samog procesa farbanja, već se polaznici upoznaju i sa različitim podlogama, odnosno njihovim kvalitetom, te uče i koji je to alat i pribor koji se primenjuje za farbanje različitih podloga.

Najpre će da se upoznaju sa materijalima za osnovne premaze, odnosno sa onima koji su namenjeni farbarskim radovima, a predavači će ih upoznati i sa materijalima za farbanje, kitovanje i presvlačenje, kao i sa svim onim materijalima koji se koriste za lakiranje. Pored toga će naučiti i koja se sve sredstva koriste kada je potrebno skinuti stari premaz, ali i na koji način se koriste takozvane uljane boje.

Sem toga će da se upoznaju i sa postupkom dvostrukog farbanja, a uz primenu masne uljane boje, pa će zatim naučiti i kako se vrši takozvano jednostruko lakiranje. Predavači će tokom ovog kursa polaznicima da predoče i na koji način se vrši farbanje kako iverice i lesonita, tako i drvene lamperije i to uz pomoć uljane boje, odnosno na koji način se vrši bezbojno lakiranje kod nove stolarije. Takođe će da nauče i kako funkcioniše postupak bezbojnog lakiranja kod hrastovine, borovine i ostalih materijala od prirodnog drveta.

Obuka i kurs za farbara podrazumevaju i teorijska znanja koja su vezana za farbanje stare stolarije, odnosno za farbanje podova od drveta, ali i stepenica, te za farbanje nove stolarije, kao i za postupak njenog lakiranja. Sem toga, oni će da nauče i na koji način je potrebno izvršiti skidanje prethodne boje i to prvenstveno uz primenu otapanja, a zatim sledi deo koji je usmeren na podučavanje kandidata za farbanje podloge sa koje je ta stara boja skinuta, a uz primenu uljane boje. Uz to će naučiti i da vrše lakiranje, odnosno emajliranje takve podloge, ali i kako se stavlja uljana boja preko, takođe uljane boje koja već postoji na nekom materijalu.

Tokom trajanja ovog kursa, polaznici će naučiti i kako se koriste sintetičke boje, to jest takozvane lak boje, ali i na koji način se farba građevinska stolarija i to uz primenu specijalnih disperzionih boja.

Ne samo da je obuka i kurs za farbara namenjena polaznicima koji žele da nauče kako se farbaju delovi nameštaja, podovi i slično, već i onima koji žele da nauče i kako se farbaju zidovi i to uz pomoć uljane boje, ali i na koji način se oni farbaju ako već postoji uljana ili emajlirana boja na njima.

A tu je i još jedan je deo nastavnog plana, koji je usmeren na savladavanje znanja potrebnih za farbanje nove građevinske limarije, ali i bravarije, a gde će polaznici da nauče kako se uz pomoć uljane ili neke druge bolje farbaju vrata i prozori od metala, odnosno pregradni zidovi, ali i na koji način se farbaju ograde i rešetke.

U teorijskom delu ovog kursa će, takođe da se upoznaju i sa korišćenjem antikorozivnih boja, a prilikom obrade krovnih površina i limenih delova, odnosno cevi, oluka i drugih delova na jednoj građevini. Profesori će ih, pored ostalog naučiti i kako se obrađuje stara limarija i bravarija, odnosno kako se priprema za farbanje, te će savladati znanja potrebna za postupak struganja i brušenja, a što se primenjuje prilikom skidanja stare boje. Nakon toga će se fokusirati na savladavanje znanja vezanih za bradu, to jest za farbanje tako obrađenih delova.

Pored svih navedenih znanja, polaznici će za vreme ovog kursa da nauče i kako se farbaju radijatori, odnosno cevi i ostali uređaji za centralno grejanje i to bez obzira da li su izrađeni od čeličnog lima ili od livenog gvožđa.

U završnom delu koji podrazumeva obuka i kurs za farbara, polaznici uče na koji način se vrši pravilno lakiranje parketa i to uz primenu dvokomponentnog laka bez boje, a predavači će im ukazati i na osnovne smernice koje navodi zakon o bezbednosti i zaštiti na radu.

Kako se odvija nastava za vreme obuke za farbara?
Svaki polaznik koji pohađa obuku i kurs za farbara treba da prođe kroz praktični i teorijski segment nastave, stim što je za praktični deo određeno 300 radnih sati.

Svaki pojedinačni polaznik bira gde će da pohađa praksu, a ima mogućnost da je odradi u onim kompanijama sa kojima Akademija Oxford ima već zvanično potpisan ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji ili u firmama sa kojima još uvek ne sarađuje. Za prvu varijantu je bitno naglasiti da polaznik dobija garancije od strane organizatora ove obuke da će praksa biti odrađena u skladu sa pravilima, a isto tako će dobiti na vreme i informaciju o ceni. Sa druge strane, ako se odluči za varijantu da praksu pohađa u okviru kompanije sa kojom mi ne sarađujemo, on mora da se dogovori oko svega sa predstavnikom te kompanije, a što uključuje ne samo način odvijanja prakse, već i cenu, a treba da zna i to da od nas svakako neće dobiti garancije za njen kvalitet. Isto tako je bitno da nam dostavi poslovne podatke odabrane firme, a kako bismo pristupili potpisivanju ugovora o poslovnoj saradnji, a on odmah po potpisivanju može i da počne da pohađa praksu prema postignutom dogovoru.

U toku teorijskog dela obuke, polaznici samostalno treba da donesu odluku da li žele da prate nastavu u grupi ili im više odgovara obuka preko interneta, a imaju mogućnost i da ovaj deo kurs apohađaju u vidu individualne ili poluindividualne nastave. Sve navedene vrste se odvijaju u našim poslovnicama, stim što se obuka preko interneta odvija ili iz polaznikovog doma ili sa bilo kog drugog mesta gde on ima obezbeđen i nesmetani pristup računaru i stabilnu internet konekciju, jer to i jest najvažniji uslov ako polaznik želi da obuku prati online. Kako za online, tako i za poluindividualnu i individualnu obuku se podrazumeva da se polaznik direktno dogovora sa svojim profesorom kada želi da nastava počne, te u kojim terminima i po kojoj dinamici će da se odvija.

A sve to ne važi i za grupni kurs, koji se odvija isključivo u poslovnici u kojoj se prijavi dovoljan broj polaznika, to jest u kojoj se odformi grupa od minimalno 4 polaznika, tako da oni dobijaju informacije o datumu kada počinje obuka, odnosno o terminima i o dinamici, tek kada se bude oformila grupa, jer je ovde sve unapred određeno od strane organizatora.

Promena termina u okviru grupne nastave se obično ne vrši, osim onda kada to zahtevaju svi članovi jedne grupe i kada, odnosno ako koordinator za nastavu u konkretnoj poslovnici proceni da promena neće ugroziti ostale kurseve i obuke koje se u njoj odvijaju.

Kome su kurs i obuka za farbara namenjeni?
Svako ko želi da stekne validan sertifikat za obavljanje ovog posla, a pritom je završio samo osnovnu školu ima mogućnost i da pohađa obuku i kurs za farbara.

Takođe, naglašavamo da se od polaznika svakako najmanje zahteva stečeno osnovno obrazovanje, stim da je svako dužan da svakako u trenutku upisa dostavi dokaz o tome da li je završio samo osnovnu školu ili je, pak završio neku srednju školu budući, da tada treba da dostavi i fotokopiju ili svedočanstva osnovne škole ili kopiju diplome srednje škole koju je prethodno završio.

Koliko traje obuka za farbara?
Predviđeno je, prema zvaničnom nastavnom planu, da obuka i kurs za farbara traje ukupno tri meseca. A svaki polaznik za to vreme treba i da odradi praksu i to se podrazumeva da praksa treba da traje ukupno 300 radnih sati.

A Akademija Oxford svakome ko želi da ovu obuku završi u nešto kraćem roku, takođe nudi mogućnost da to i učini, a za svega dva meseca. Tada je vrlo važno naglasiti da je polaznik obavezan da praksu prati svakog radnog dana, što znači da od ponedeljka do petka treba da ima praksu, stim da je neophodno da ona traje osam sati na dnevnoj bazi, odnosno 40 radnih sati na nedeljnoj.

Koliko košta kurs za farbara?
Kurs i obuka za farbara je sačinjena od dva dela, tako da se teorijski i praktični deo plaćaju odvojeno jedan od drugog.

A ono što treba svaki polaznik da zna, jeste da je u cenu koja je pomenuta za teorijski deo, osim pohađanja same nastave, uračunato i polaganje završnog ispita, kao i izrada sertifikata, to jest dodatka sertifikatu, a polaznik tada dobija i priručnik ili skriptu iz koje se priprema za polaganje završnog ispita.

Što se tiče cene prakse koju polaznik želi da pohađa u nekoj firmi sa kojom nije uspostavljena saradnja, on će cenu i da dogovori lično sa predstavnikom te kompanije, ali od nas tada neće dobiti garancije za njen kvalitet.

Gde i kada se održava obuka za farbara?
Samim tim što obuka i kurs za farbara podrazumevaju teorijski deo i praksu, to znači da i mesto i vreme održavanja nastave isključivo zavise od toga gde polazak želi da pohađa praktičan deo, to jest za koji vid teorijskog je zainteresovan.

Ako on praksu pohađa u nekoj kompaniji sa kojom Akademija Oxford već ima prethodno potpisan ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji, on i dobija garancije za njen kvalitet, ali i blagovremeno biva upoznat sa cenom. Ali, ukoliko polaznik praksu želi da pohađa u nekoj firmi sa kojom navedeni ugovor nije potpisan, organizator ovog kursa nema uticaja na cenu, ali isto tako ne pruža ni garancije za kvalitet takve prakse. Važno je da tada svaki polaznik dostavi podatke za firmu u kojoj je odlučio da pohađa praksu i to ovlašćenom licu u konkretnoj poslovnici Akademije Oxford, a posle čega se u najkraćem roku pristupa potpisivanju ugovora, kako bi on što pre počeo da pohađa praksu.

Isto tako polaznik bira i da li želi da pohađa individualnu nastavu tokom teorijskog dela, odnosno da li ga zanima teorijski kurs i obuka za farbara koji se odvija u formi grupne ili poluindividualne nastave. Uz sve to, on ima i mogućnost da ovaj deo obuke prati online, a tada je bitno da uz računar ima i stabilnu konekciju sa internetom, kako bi se predavanja odvijala bez ikakvih prepreka. A obuka preko interneta se sprovodi prema pravilima individualne nastave.

Grupni kurs i obuka za farbara se odvijaju u onaj poslovnici organizatora u kojoj se oformi jedna grupa, to jest u kojoj se najmanje četiri polaznika prijavi za njeno pohađanje. Termini i dinamika su, u ovom slučaju tačno definisani, a sa druge strane individualna i poluindividualna, kao i obuka online se odvijaju u onim terminima i onom dinamikom koju polaznici dogovore sa svojim profesorima, te isto tako i nastava počinje onog trenutka kada oni odluče.

Dodatne napomene:

 • svako koga zanima obuka i kurs za farbara može da se prijavi za pohađanje u toku cele godine u svim našim poslovnicama i to lično ili da to uradi putem telefona, to jest da na na zvaničan mejl pošalje svoje podatke
 • od prijavljenih polaznika se zahteva da prilikom upisa budu lično prisutni, kao i da tom prilikom svakako ponesu obaveznu dokumentaciju, odnosno važeći lični dokument koji ima i fotografiju, jer je tada neophodno da bude potpisan ugovor između polaznika i Akademije Oxford
 • ukoliko neko želi da stekne sertifikat za farbara, odnosno da polaže samo završni ispit, on mora da dostavi i relevantnu potvrdu koja je izdata od firme u kojoj je praksu i pohađao ili da tom prilikom priloži potvrdu da je stekao radno iskustvo, a zatim i da se prijavi za polaganje ovog ispita na propisan način, te da potom dostavi i svu zahtevanu dokumentaciju kako bi bio izrađen sertifikat
 • Akademija Oxford svim polaznicima u okviru teorijskog dela omogućuje ne samo pohađanje odabranog tipa nastave, već i priručnik, odnosno skriptu za pripremu završnog ispita, a zatim i polaganje tog ispita, dok je u navedenu cenu uračunata i izrada sertifikata i dodatka sertifikatu
 • praktični deo koji podrazumeva kurs i obuka za farbara se plaća odvojeno od teorijskog i cena zavisi isključivo od toga u kojoj kompaniji polaznik želi da je pohađa
 • sve obaveze koje polaznici imaju prema ugovoru treba da izvrše u zadatom roku, a direktno u poslovnici u kojoj teorijski deo nastave pohađaju, to jest u onoj u kojoj su se i upisali

Cena kursa i obuke za farbara je 15,000 RSD
U cenu su uračunati:

 • Priručnik
 • Polaganje završnog ispita
 • Izrada sertifikata

* NAPOMENA:

U cenu nije uračunato pohađanje praktične nastave

 • Ukoliko se odlučite da praktičnu nastavu pohađate u firmi sa kojom Akademija Oxford ima poslovnu saradnju, cena praktične nastave se kreće od 5000 RSD mesečno.
 • Ako sami pronađete firmu gde ćete pohađati praksu, cena je stvar dogovora između vas i te firme. U tom slučaju Akademija Oxford nije odgovorna za kvalitet prakse.

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com