Elektrotehnička struka - monter TT mreže

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
08.04.2023.
Trajanje kursa:
300 radnih sati
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Ada, Aleksandrovac, Aleksinac, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bačko Dušanovo, Bajina Bašta, Banatski Despotovac, Banja Koviljača, Banja Vrujci, Batočina, Bečej, Bečići, Bela Crkva, Bela Palanka, Beočin, Beograd, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Čačak, Čajetina, Čelarevo, Ćićevac, Čoka, Čokot, Crna Trava, Crvenka, Ćuprija, Čurčin, Despotovac, Despotovo, Dimitrovgrad, Doljevac, Donji Milanovac, Dragaš, Ečka, Erdevik, Futog, G. Sabanta, Gadžin Han, Gajdobra, Golubac, Gornja Vrežina, Gornji Matejevac, Gornji Milanovac, Grocka, Hajdučica, Inđija, Irig, Ivanjica, Jagodina, Jasenovik, Jelašnica, Kać, Kanjiža, Kikinda, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kopaonik, Kosjerić, Kostolac, Kovačica, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Krčedin, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kucura, Kula, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lazarevac, Lebane, Leposavić, Leskovac, Lipljan, Ljig, Ljubovija, Loznica, Luča

CENA: 15000 din

Opis kursa

 

slikazanati.jpg

ELEKTROTEHNIČKA STRUKA - MONTER TT MREŽE

Sa ciljem da svakome ko želi da se kvalifikuje za jedno od vrlo perspektivnih zanimanja na savremenom tržištu rada, Akademija Oxford organizuje specijalizovani kurs i obuku za montera TT mreže. Budući da je predviđeno da se nastava odvija u dva segmenta, polaznici će u teorijskom delu da se upoznaju ne samo sa osnovama telekomunikacione tehnike i elektronike, već i sa svim onim elementima telekomunikacione mreže, ali i sa načinom njihovog pravilnog održavanja, pa će ta znanja da primene tokom prakse koju budu pohađali u konkretnoj kompaniji.

Nakon što budu prošli kroz praktičan i teorijski deo u okviru ove obuke, polaznici će i zvanično da steknu sertifikat za montera TT mreže i posle toga će moći da ga, ne samo upišu u radnu knjižicu pod određenim uslovima, već i da njime dokažu da su u potpunosti kvalifikovani za obavljanje ovog posla, tako da će vrlo brzo moći da pronađu i posao u struci. Što se tiče samog upisivanja ovog sertifikata u njihovu radnu knjižicu, u obavezi smo da naglasimo da iako je u pitanju zvanično priznat sertifikat neće moći svi kandidati da ga upišu. Da ne bi bilo zabune, ovo je vezano isključivo za novinu koja je uvedena 01.01.2016. godine, a ta novina podrazumeva da isključivo upisivanje sertifikata može da izvrši Nacionalna služba za zapošljavanje. Ali, ono što jeste dodatna prepreka se odnosi na činjenicu da ova služba vrši upisivanje isključivo za osobe koje se smatraju nezaposlenima, to jest za one koje su zvanično prijavljene na njenu eidenciju. Samo iz tog razloga se preporučuje svakome ko bude stekao ovaj sertifikat, a ko ipak nije prijavljen na evidenciju pomenute službe, da koristi taj dokument kad god ima potrebu za tim, odnosno da njime dokaže svom trenutnom ili potencijalnom poslodavcu da je kvalifikovan za posao montera TT mreže. Taj kandidat će biti u prilici da upiše navedeni sertifikat tek kada bude bio ponovo nezaposlen, to jest onda kada se bude zvanično prijavio na evidenciju NSZ - a.

Inače, svako ko želi da pohađa obuku i kurs za montera TT mreže ima mogućnost da se cele kalendarske godine za to prijavi ili putem telefona jedne od poslovnica Akademije Oxford ili lično i to u ma kojoj poslovnici, a pored svega toga zainteresovanim polaznicima je pružena mogućnost i da na mejl te institucije pošalju sve relevantne informacije. A to podrazumeva, osim datuma rođenja, te imena i prezimena i podataka za kontakt, svakako i informaciju u kojoj tačno od preko 20 poslovnica želi da pohađa teorijski deo, to jest u kojoj mu najviše odgovara da izvrši upisivanje.

Što se samog postupka upisivanja tiče, polaznici su dužni da tada lično budu prisutni, jer je neophodno da prođu kroz proces identifikacije. Da bi taj proces bio izvršen u skladu sa predviđenim pravilima, od njih se zahteva da na prvom mestu dostave važeći lični dokument u kome se nalazi i fotografija, ali isto tako oni moraju imati na umu i da ako taj dokument, odnosno lična karta, pasoš ili vozačka dozvola poseduju čip, imaju obavezu da ga očitanog imaju uz sebe u trenutku upisivanja. Pored ličnog dokumenta, polaznici moraju da dostave i obaveznu dokumentaciju, a u nju osim svedočanstva osnovne škole ili diplome srednje škole, spada i uverenje o državljanstvu (ne sme da bude starije od 6 meseci) i izvod iz matične knjige rođenih. Za sva ova dokumenta je polaznik dužan da obezbedi kopije koje dostavlja nama u trenutku upisa, a tada on treba da potpiše ugovor sa organizatorom.

Svi oni polaznici koje zanima kurs i obuka za montera treba da pohađaju kako praksu, tako isto i teorijski deo, stim da praksu pohađaju u nekoj firmi koju samostalno odaberu, dok je teorijski deo organizovan u našim poslovnicama širom zemlje.

Moramo da naglasimo i to da polaznici treba prilikom upisa da tačno navedu u kojoj kompaniji žele da pohađaju praksu, a koja predviđa 300 radnih sati. Od mogućnosti imaju da je pohađaju u kompanijama koje su naši poslovni partneri i u svim ostalim. Svima onima koji budu odabrali da praksu odrade kod nekog od naših poslovnih partnera ćemo obezbediti podatke o ceni, a i za njen kvalitet će dobiti sve neophodne garancije, budući da smo mi upoznati sa načinom funkcionisanja te firme i to najpre zato što sa njom imamo potpisan ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji. Ali onim polaznicima koji se odluče da praksu prate u nekoj firmi sa kojom mi pre toga nismo ostvarili saradnju, sigurno ne možemo dati informacije o ceni, jer se ona uvek dogovora između tog polaznika i predstavnika odabrane firme. A bitno je da naglasimo i to da polaznici u tom slučaju od nas ne mogu da dobiju ni garancije da će praksa biti odrađena kvalitetno i pravilno.

Kada je u pitanju prvi deo koji se nalazi u okviru ovog kursa, odnosno pohađanje teorijskog dela, polaznici u tom slučaju na raspolaganju imaju mogućnost da nastavu pohađaju ili prema principima individualne i poluindividualne ili online, a isto tako mogu i da kurs i obuku za montera TT mreže prate u okviru grupe.

Prilikom odabira individualne, online i poluindividualne obuke, polaznik treba da zna da se termini i dinamika, ali isto tako i početak tog tipa obuke dogovaraju između svakog pojedinačnog polaznika i profesora koji je za njegovu obuku zadužen. Sa druge strane, rad u grupama je organizovan na potpuno drugačiji način i to podrazumeva da polaznici prihvataju jasno definisanu dinamiku i termine, a kada je pitanju datum početka, on ne zavisi od organizatora, već samo od broja prijavljenih polaznika u jednoj od poslovnica. Naime, radi se o tome da tek kada se najmanje četvoro polaznika bude u njoj prijavilo može da se pristupi organizovanju nastave u grupi, a najviše osmoro polaznika može da bude u jednoj grupi.

Online obuka je ona koja se odvija preko interneta, a da bi nekome ko je za nju zainteresovan bila pružena prilika da je pohađa, taj polaznik je dužan da obezbedi najpre računar, a potom i stabilnu internet konekciju kojom je on povezan, kako ne bi došlo ni do kakvog ometanja predavanja.

Onaj polaznik koji bude pohađao oba dela ove nastave će biti u mogućnosti da polaže završni ispit na kome treba da odgovori na 12 pitanja pisanim put, te na ukupno 3 u usmenom delu.

Inače, da bi on mogao da izađe na polaganje ovog ispita koji mu omogućuje da postane vlasnik sertifikata za montera TT mreže, on mora da poseduje dokaz da je pohađao praktičan deo obuke u tačno definisanom trajanju.

Svi oni kandidati koji ne žele da pohađaju kurs i obuku za montera TT mreže u našim poslovnicama, moraju da dostave svakako ovaj ili dokaz da su stekli radno iskustvo u konkretnoj oblasti. A što se tiče dokumenata, od naših polaznika koji budu želeli da polažu ovaj ispit, to jest da bi mogao da im bude izrađen sertifikat, se zahteva da dostave svu obaveznu dokumentaciju, kao i prilikom upisa, te originalnu potvrdu da su uspešno savladali obuku za stručno osposobljavanje. Naravno, potreban je i validan dokaz o odrađenoj praksi, stim da se u njihovu dokumentaciju dodaje i ugovor, kao i test sa polaganja i zapisnik.

Kandidati koji samo polažu završni ispit, tom prilikom treba svakako da dostave i obaveznu dokumentaciju, ali i pomenutu potvrdu, te da izvrše prijavljivanje za polaganje. A nakon što budu položili taj ispit, navedenim dokumentima se dodaje i sam test i zapisnik sa polaganja.

Minimum završeno osnovno obrazovanje je osnovni zahtev za pohađanje ove obuke koju organizujemo u toku cele godine, a polaznici odvojeno plaćaju teorijski deo od praktičnog. Osim mogućnosti da pohađaju odabranu vrstu teorijskog dela, u pomenutu cenu je uračunat i priručnik iz koga će se pripremati za polaganje završnog ispita, kao i njegovo polaganje, te izrađivanje i sertifikata, ali isto tako i dodatka sertifikatu.

Svim onim polaznicima koji žele da steknu sertifikat za montera TT mreže, ali u mestu u kome oni stanuju ne postoji naša poslovnica u tom trenutku, pružamo mogućnost da preko interneta prate teorijski deo ovog kursa, a da se samostalno pobrinu za sprovođenje prakse, to jest da pronađu kompaniju u tom gradu u kojoj će da je pohađaju, te da u potpunosti ispoštuju sve što je navedeno za takve situacije. Polaganje završnog ispita koji predviđa kurs i obuka za montera TT mreže za ove kandidate će biti organizovano u mestu u kome postoji naša poslovnica, a koje je najbliže gradu u kome oni stanuju.

Šta podrazumeva kurs za montera TT mreže?
Pre nego što se pređe na samu srž oblasti koju obrađuje obuka i kurs za montera TT mreže, svi polaznici moraju da se u teorijskom delu upoznaju sa različitim telekomunikacionim sistemima koji su danas prisutni, ali i da nauče šta je to telefonija i telegraf. Isto tako, oni će u ovom delu kursa da nauče i šta je to telefonski sistem i koji su njegovi sastavni delovi, odnosno na koji način se vrši klasičan prenos podataka. Podrazumeva se da će savladati znanja vezana za ISDN, a gde će pored ostalog saznati i koje su to prednosti ovakvog sistema.

Predavači će polaznike upoznati i sa pojmom radio difuzije, tako da će oni naučiti i šta je stereo signal, odnosno šta je RDS u FM radio difuziji. Naravno, naučiće i šta je mobilna telefonija, prema definiciji, ali i koje su njene osnovne karakteristike, te na koji način funkcioniše.

U okviru teorijskog dela obuke će polaznici da se upoznaju i sa pojmom mreže, gde će steći znanja koja su potrebna da razumeju šta je to konverzacija govornog signala u takozvani modulisani signal. Takođe će da nauče i na koji način se vrši polaganje i montaža kablova i to kako polaganje kablova izravno u zemlju, tako i polaganje kablova izvan reka i potoka. A tu će ih predavači upoznati i sa time kako se postavljaju kablovi izvan naseljenog mesta, a gde će se oni saznati i sa time koje su to sve mere propisane za montažu kablova u tom slučaju.

Uzevši u obzir da je to u opisu njihovog budućeg radnog mesta, to kurs i obuka za montera TT mreže predviđa i da polaznici nauče na koji način se vrši uvlačenje kablova, ali i kako se crta šema poprečnog preseka rova u zemlji. Zatim će da nauče i kako se vrši polaganje kablova u kanalizaciju, ali i na koji način funkcioniše polaganje instalacionih kablova u okviru jedne zgrade. Naravno, oni će da saznaju i kako se postavljaju montažni kablovi, te kako se kablovi nastavljaju, ali i kako se treba pristupiti nastavljanju armiranih kablova.

A uz sve pomenuto, polaznici će da nauče i na koji način se vrši instalacija vodova u jednoj zgradi, gde će im predavači objasniti i kako se crta šema kućnih telefonskih vodova. Svako ko bude pohađao obuku i kurs za montera TT mreže će naučiti i šta je to javna fiksna telefonska mreža i čemu ona služi, ali isto tako i šta je kablovska hibridna i optička pristupna mreža i koje su njene karakteristike. U tom segmentu teorijskog dela nastave polaznici uče i šta šta je GSM sistem i koje su njegove primarne karakteristike, ali će biti upućeni i u to koja je uloga fiksnog bežičnog pristupa.

Podrazumeva se da će svaki polaznik za vreme teorijskog dela nastave da se upozna i sa odredbama zakona o bezbednosti, kao i zakona o zaštiti na radu, a kako bi mogao da ih se u potpunosti pridržava i na taj način omogući kvalitetan i nesmetan rad na poslovima montera TT mreže.

Kako se odvija nastava tokom obuke za montera TT mreže?
Svako ko odluči da pohađa specijalizovanu obuku i kurs za montera TT mreže treba da u navedenom periodu prati teorijski i praktični deo nastave.

Organizator pomenute obuke, Akademija Oxford svim polaznicima pruža mogućnost izbora i to kako o vrsti nastave u teorijskom delu, tako isto i njima prepušta i izbor kompanije u kojoj žele da pohađaju praktičan deo koji predviđa kurs i obuka za montera TT mreže.

Što se tiče teorijskog dela, nastava se odvija u svim našim poslovnicama i to cele godine, a prema pravilima individualne, poluindividualne, grupne i online nastave. Polaznik koji bude odlučio da ovu obuku, to jest njen teorijski deo pohađa individualno, treba da sa ovlašćenim profesorom dogovori kako oko datuma njenog početka, tako i oko svih ostalih detalja, a koji uključuju preciziranje termina u kojima se nastava odvija, kao i dinamike. Isto ovo se odnosi i na online, kao i na poluindividualnu nastavu.

Što se tiče onih polaznika koji žele da kurs i obuku za montera TT mreže prate preko interneta, za njih se navodi osnovni zahtev koji se odnosi na posedovanje računara, a svakako se zahteva da on sa globalnom mrežom bude spojen preko stabilne konekcije, kako bi se obezbedilo kvalitetno odvijanje nastave.

Ona obuka koja se odvija u skladu sa pravilima grupne nastave, pred kandidate stavlja zahtev da maksimalno ispoštuju prethodno određenu dinamiku i termine. Radi se u grupama od 4 do 8 polaznika maksimalno, pa se iz tog razloga za početak ove vrste kursa uvek čeka formiranje grupe u jednoj od poslovnica, to jest prijava najmanje četvoro polaznika. Kao što smo već pomenuli prethodno, termini su ovde određeni unapred od strane organizatora, ali oni u pojedinim situacijama mogu i da se promene. A da bi bila omogućena promena termina kod ove vrste nastave, potrebno je da svi polaznici koji se nalaze u jednoj grupi to zahtevaju od profesora. Tek pošto koordinator za nastavu te poslovnice proceni situaciju, on će i da odluči da li će tim polaznicima da dozvoli izmenu termina.

Kada je reč o drugom delu koji podrazumeva kurs i obuka za montera TT mreže predviđeno je 300 radnih sati prakse, stim da svaki pojedinačni polaznik ima mogućnost da odabere gde će da je pohađa. Uzevši u obzir da mi ostvarujemo saradnju sa mnogobrojnim kompanijama, na prvom mestu polaznicima nudimo mogućnost da praksu pohađaju kod njih, a kada ćemo im dati sve potrebne informacije i garancije kvaliteta. U slučaju da nekome ne odgovara ta opcija, njemu je dozvoljeno da sam pronađe kompaniju u kojoj može da obavi praksu. A ako je to odluka naših polaznika, mi ne možemo da im damo garancije o njenom kvalitetu, jer sa tom firmom nismo prethodno ostvarili saradnju, pa samim tim i ne znamo na koji način ona posluje i kako se, generalno organizuje praktičan deo u okviru nje. Da bi taj polaznik mogao da ostvari svoju želju i da praksu zaista pohađa u firmi koju odabere, on je dužan da nama na vreme dostavi sve njene podatke, jer je potrebno da ovlašćeno lice u jednoj poslovnica Akademije Oxford na vreme pripremi svu onu dokumentaciju koja je potrebna da bi se potpisao ugovor između nas i te kompanije o poslovno - tehničkoj saradnji, a posle čega on ima dozvolu da počne sa pohađanjem prakse. Uslove za njeno pohađanje, koje svakako trena da ispoštuje, kao i cenu, polaznk će da dogovori direktno sa zvaničnim predstavnikom te firme, a mi nismo u prilici da na to utičemo.

Kome je kurs za montera TT mreže namenjen?
Mogli bismo slobodno reći da je obuka i kurs za montera TT mreže namenjen apsolutno svakome ko je punoletan, a budući da se od zainteresovanih polaznika ne zahteva zaista nikakvo prethodno znanje u oblasti za koju žele da se kvalifikuju.

Postoji jedan jedini uslov koji oni moraju da ispune ukoliko žele da steknu navedene kvalifikacije, a on se odnosi samo na nivo obrazovanja koji je prethodno polaznik stekao, te se od njega očekuje da to bude minimum završena osnovna škola. Isto tako se podrazumeva i da će polaznik u trenutku upisivanja morati da dostavi, uz svu ostalu dokumentaciju i dokaz o nivou obrazovanja koje je stekao, što se prvenstveno odnosi na kopiju svedočanstva osnovne škole, ali on isto tako ima mogućnost i da umesto toga dostavi fotokopiju diplome srednje škole, naravno ukoliko je imao prilike da taj nivo obrazovanja stekne.

Koliko traje obuka za montera TT mreže?
Mada prihvaćeni nastavni plan, a po kome se sprovodi kurs i obuka za montera TT mreže podrazumeva nastavu u trajanju od tri meseca, to jest praktičan deo koji se sastoji od 300 radnih sati, mi nudimo mogućnost svakome ko je zainteresovan da ovu obuku završi za dva meseca.

A da bi to moglo da se sprovede u delo, od svakog pojedinačnog polaznika se zahteva da određenom dinamikom pohađa praksu, odnosno da joj prisustvuje svakog radnog dana (od ponedeljka do petka). U tom periodu ni on trebalo da praksu pohađa u trajanju od 40 radnih sati za nedelju dana, što znači da bi svakog dana trebalo da bude prisutan 8 sati u okviru praktičnog dela pomenute obuke.

Koliko košta kurs za montera TT mreže?
Polaznik koji bude pohađao ovu obuku treba da odvojeno plati teorijski deo od praktičnog, ali isto tako mora da bude informisan i da cena teorijski deo ne obuhvata samo pohađanje jedne od ponuđenih vrsta nastave. Zapravo, osim toga u nju je uračunat i priručnik, a koji je namenjen pripremi za polaganje završnog ispita, te se uračunava i samo polaganje tog ispita, kao i izrađivanje sertifikata, to jest dodatka sertifikatu.

Gde i kada se održava obuka za montera TT mreže?
Kako je poznato da kurs i obuka za montera TT mreže pred polaznike stavljaju zahtev za pohađanje dva dela obuke, to zapravo znači da se oni odvijaju na različitim mestima, ali isto tako i u različitim terminima.

Kako se praksa odvija u bilo kojoj firmi koju pojedinačni polaznik odabere i to kako u onoj sa kojom Akademija Oxford prethodno ostvaruje saradnju, tako i u onoj sa kojom do tada nije sarađivala, u ova dva slučaja se svakako razlikuju uslovi za njeno pohađanje. A pritom mislimo na činjenicu da oni polaznici koji odaberu da praksu odrade kod naših poslovnih partnera imaju sve neophodne garancije vezane za njen kvalitet, a oni koji sami pronađu neku kompaniju to neće dobiti. Isto tako, polaznici koji se odluče za prvu varijantu, od nas dobijaju informacije o ceni, dok oni koji ipak odaberu drugu opciju sami dogovaraju uslove za pohađanje prakse i to sa ovlašćenim licem konkretne kompanije.

A pored svega navedenog, vrlo je važno da polaznici budu informisani da su oni obavezni da ovlašćenom licu u jednoj od poslovnica organizatora obezbede sve relevantne informacije, a koje su vezane za odabranu kompaniju sa kojom prethodno nije ostvarena saradnja, jer je to potrebno za pripremu dokumentacije za potpisivanje ugovora o poslovno - tehničkoj saradnji.

Da ne bude zabune, iako je polaznicima dozvoljeno da praksu pohađaju u firmi sa kojom organizator nije imao prilike da sarađuje, svakako je neophodno da se prvo potpiše zvaničan ugovor o poslovnoj saradnji, pa tek se onda njemu omogućuje da pohađa praksu u toj firmi.

Dodatne napomene:

 • ukoliko neko želi samo da polaže završni ispit, jer mu je potrebno da stekne sertifikat za montera za TT mreže, a pritom ispunjava uslove koji su navedeni, on je obavezan da izvrši prijavu na vreme
 • svako ko želi da pohađa obuku i kurs za montera TT mreže može da se bilo kog dana u toku godine, a u radno vreme odabrane poslovnice prijavi lično za pohađanje ove obuke, ali isto tako ima mogućnost i da prijavu izvrši elektronskim putem, odnosno preko mejla, kao i putem telefona
 • polaznik je dužan da bude lično prisutan u trenutku upisa u konkretnoj poslovnici i da tada dostavi zahtevanu dokumentaciju
 • u poslovnici u kojoj se prijavljuje, to jest u kojoj pohađa teorijski deo navedene obuke, polaznik je obavezan i da vrši sva plaćanja koja ima prema ugovoru i to u skladu sa aktuelnim cenovnikom
 • praktični i teorijski deo se plaćaju odvojeno, stim da je u cenu teorijskog dela uračunato prvenstveno pohađanje izabrane vrste nastave, a zatim i polaganje završnog ispita, literatura koja je potrebna za pripremu, kao i izrađivanje sertifikata i dodatka sertifikatu
 • na cenu praktičnog dela utiče izbor svakog pojedinačnog polaznika u kojoj firmi želi da ga pohađa

Cena kursa i obuke za montera TT mreže je 15,000 RSD
U cenu su uračunati:

 • Priručnik
 • Polaganje završnog ispita
 • Izrada sertifikata

* NAPOMENA:

U cenu nije uračunato pohađanje praktične nastave

 • Ukoliko se odlučite da praktičnu nastavu pohađate u firmi sa kojom Akademija Oxford ima poslovnu saradnju, cena praktične nastave se kreće od 5000 RSD mesečno.
 • Ako sami pronađete firmu gde ćete pohađati praksu, cena je stvar dogovora između vas i te firme. U tom slučaju Akademija Oxford nije odgovorna za kvalitet prakse.

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com