Drvno-prerađivačka struka - parketar

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
21.04.2023.
Trajanje kursa:
300 radnih sati
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Ada, Aleksandrovac, Aleksinac, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bačko Dušanovo, Bajina Bašta, Banatski Despotovac, Banja Koviljača, Banja Vrujci, Batočina, Bečej, Bečići, Bela Crkva, Bela Palanka, Beočin, Beograd, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Čačak, Čajetina, Čelarevo, Ćićevac, Čoka, Čokot, Crna Trava, Crvenka, Ćuprija, Čurčin, Despotovac, Despotovo, Dimitrovgrad, Doljevac, Donji Milanovac, Dragaš, Ečka, Erdevik, Futog, G. Sabanta, Gadžin Han, Gajdobra, Golubac, Gornja Vrežina, Gornji Matejevac, Gornji Milanovac, Grocka, Hajdučica, Inđija, Irig, Ivanjica, Jagodina, Jasenovik, Jelašnica, Kać, Kanjiža, Kikinda, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kopaonik, Kosjerić, Kostolac, Kovačica, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Krčedin, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kucura, Kula, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lazarevac, Lebane, Leposavić, Leskovac, Lipljan, Ljig, Ljubovija, Loznica, Luča

CENA: 15000 din

Opis kursa

slikazanati.jpg

DRVNO-PRERAĐIVAČKA STRUKA - PARKETAR

Koga god zanima obuka i kurs za parketara mora da ispuni osnovni zahtev, a on se odnosi na prethodno najmanje završeno osnovno obrazovanje. Isto tako se podrazumeva i da prijavljeni polaznici moraju biti prvo državljani Srbije, a uz to oni moraju da budu i punoletni.

U toku cele godine Akademija Oxford, i to u svim svojim poslovnicama organizuje ovu obuku, a prema jasno definisanim pravilima, tako da svi polaznici moraju da pohađaju i teorijski i praktični segment.

Kada je u pitanju teorijski deo, on podrazumeva da polaznici prate predavanja, a to mogu da učine kroz grupnu i online, ali i poluindividualnu ili individualnu nastavu, što svakako zavisi samo od njihove odluke.

Grupni kurs i obuka za parketara je namenjena za četvoro do osmoro polaznika istovremeno, ali se ovaj tip nastave organizuje samo u onim poslovnicama u kojima je prisutno interesovanje, to jest u kojima se oformi grupa od minimum 4 osobe. Ne samo termini, nego i dinamika su ovom slučaju precizno definisani i za to je isključivo zadužen organizator, a kod svih ostalih pomenutih vrsta nastave njih definišu polaznik i profesor međusobnim dogovorom.

Za pohađanje onlajn obuke je potrebno da polaznik obezbedi optimalne uslove za rad, što se odnosi na prvom mestu na računar, a odmah zatim i stabilnu internet vezu. Naglašavamo da se ta vrsta nastave odvija za pojedinačnog polaznika, to jest prema potpuno istim pravilima koja važe i kod individualne nastave.

Praksu, prema zvaničnom nastavnom programu polaznici moraju da pohađaju ukupno 300 radnih sati i to u onoj kompaniji koja zapošljava parketare, ali i sa kojom Akademija Oxford mora da potpiše ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji.

A kako ona već ima potpisanu takvu vrstu ugovora sa različitim kompanijama, to znači da polaznik može da odabere neku od njih, a isto tako on ima pravo i odluči da samostalno pronađe neku drugu, ali tada mora da sačeka potpisivanje ugovora o poslovnoj saradnji između organizatora i te firme da bi praksu u njoj mogao da pohađa. Takođe, da bi mu to bilo omogućeno, konkretnim polaznik je zadužen da predstavniku naše institucije dostavi sve bitne poslovne informacije o toj firmi, a koje će biti unete u ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji, ali i da cenu dogovori sa njenim zvaničnim predstavnikom. Međutim, kod prve ponuđene opcije, on će o ceni da dobije informaciju od organizatora. Moramo da naglasimo da garanciju za kvalitet praktičnog dela dajemo samo onim polaznicima koji ga pohađaju kod naših poslovnih partnera.

Obavezna dokumentacija koja je potrebna za upis na stručnu obuku obuhvata, najpre kopiju izvoda iz matične knjige rođenih, kao i uverenja o državljanstvu, a isključivo taj dokument ne sme biti stariji od 6 meseci. Svaki polaznik, koji ima obevezu i da lično prisustvuje upisu, mora da priloži i kopiju ili svedočanstva osnovne škole ili diplome srednje škole, a koji od njih će da preda nama, isključivo ima veze sa tim i koji nivo znanja je on stekao. Pre potpisivanja ugovora sa organizatorom se vrši i zvanična identifikacija svakog prijavljenog, pa je zato potrebno da on ima važeći lični dokument u kome mora da postoji fotografija. A to uključuje korišćenje kako lične karte, tako i pasoša ili vozačke dozvole. Svaki prijavljeni polaznik koji ima čipovanu ličnu dokument je obavezan da se u potpunosti pridržava pravila za njegovo korišćenje, što znači da mora da ga ima tada i očitanog.

Nakon što bude završio sa pohađanjem predavanja, odnosno praktičnog dela ovog kursa, polaznik treba da izađe na polaganje završnog ispita, jer je na taj način korak bliže sticanju sertifikata za parketara. Primaran uslov koji je potreban za polaganje ovog ispita jeste relevantan dokaz o određenih 300 radnih sati prakse.

Polaganje završnog ispita podrazumeva usmeni i pismeni deo, a sa ukupno 15 pitanja, koja su podeljena tako da je na usmenom 3, a na pismenom 12 pitanja.

Svako ko kurs i obuku za parketara pohađa u našim poslovnicama, a kada položi ovaj ispit treba da dostavi i obaveznu dokumentaciju da bi mogao da mu bude izrađen sertifikat. Uz to, potrebno je da donese i original potvrde da je pohađao ovu obuku i da je odradio praksu i to u tačno određenom trajanju, kao i ugovor koji smo potpisali prilikom upisa.

One osobe koje ne pohađaju ovaj kurs kod nas, ali svakako imaju želju da se sertifikuju zvanično za pomenuto zanimanje, treba prvo da se prijave za polaganje završnog ispita, ali isto tako i tom prilikom plate nadoknadu koja je zvaničnim cenovnikom tačno određena. Zatim oni dostavljaju i originalnu potvrdu da su pohađali stručnu obuku, odnosno da su odradili praksu, a u tačno određenom trajanju, kao i svu onu dokumentaciju, kao i naši polaznici, koja važi za obaveznu (kopija uverenja o državljanstvu i to ne starijeg od 6 meseci, kopiju izvoda iz matične knjige rođenih te ili fotokopiju svedočanstva osnove ili diplomu srednje škole). Uz to, ovlašćeno lice u konkretnoj poslovnici, a nakon što oni završe sa polaganjem, što isto važi i za naše polaznike, svoj ovoj dokumentaciji dodaju i završni test i zapisnik sa njegovog polaganja.

Ukoliko stanujete u nekom gradu u kome Akademija Oxford nema svoju poslovnicu, mi ćemo organizovati polaganje završnog ispita u onoj koja vam je najbliža. Takođe naglašavamo i da predavanja, a koja isto uključuje obuka i kurs za parketara, u takvoj situaciji možete da pohađate preko interneta. Kada je reč o praksi, kao najbolju mogućnost u navedenoj situaciji imate da je pohađate u kompaniji koju ćete u svom gradu samostalno da pronađete, ali pod uslovom da ispoštujete sve što je prethodno pomenuto.

U ovom slučaju, svu potrebnu literaturu za polaganje ispita za proveru znanja polaznici dobijaju od organizatora i to nakon što budu izvršili plaćanje teorijskog segmenta, budući da se on odvojeno od prakse i naplaćuje. Međutim, oni moraju da znaju i to da je u konkretnu cenu uračunato i polaganje završnog ispita, kao i izrađivanje sertifikata i dodatka sertifikatu, ali i pohađanje individualne, grupne, online ili poluindividualne.

Ona firma u kojoj ćete pohađati praksu će da bude zadužena i za formiranje njene cene, a kada kandidat bude sa uspehom položio završni ispit on će postati vlasnik sertifikata za parketara, koji je apsolutno priznat dokumenti. Takođe, postoji mogućnost da on zahteva njegovo upisivanje u svoju radnu knjižicu, međutim da bi to učinio, od 01. januara 2016. godine je potrebno da bude prijavljen na zvaničnu evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje. A razlog za to jeste što je odredba zakona promenjena od pomenutog datuma i što je isključivo ova služba zadužena za upisivanje sertifikata, a što je dozvoljeno samo nezaposlenim licima. Samo iz tog razloga navodimo da one osobe koje su zaposlene, a steknu naš sertifikat za parketara, imaju svako pravo da taj dokument koriste kao u potpunositi ispravan dokaz osposobljenosti za ovo zanimanje. Ti kandidati će na njegovo upisivanje u svoj radni dosije morati da sačekaju i to sve do onog trenutka dok ne budu prijavljeni na evidenciju NSZ - a.

Šta obuhvata kurs za parketara?
Sasvim jasno, neko ko je sertifikovan zvanično za parketara, zapravo je zadužen na prvom mestu za postavljanje parketa, ali isto tako i drugih podnih obloga.

Kurs i obuka za parketara za vreme trajanja predavanja je usmerena na upoznavanje svakog polaznika sa pripremom podloge, a pre stavljanja parketa, ali i sa celokupnim postupkom njegovog postavljanja, a podrazumeva se da će polaznici naučiti kako se postavljaju ivice.

Naravno, pošto u domen rada parketa svakako spada i postupak hoblovanja parketa, odnosno njegovog lakiranja, to će i svi polaznici da savladaju ova znanja.

Pored toga, predavanja koja obuhvata obuka i kurs za parketara se fokusiraju i na savladavanje svih onih znanja koja su neophodna prilikom popravke različitih vrsta parketa, te podnih obloga.

Da bi finalizacija ovog procesa bila maksimalno kvalitetna, neophodno je i da se izvrši lakiranje parketa, tako da će svi polaznici naučiti koje vrste laka se u tom slučaju primenjuju i na koji način tačno, se izvodi lakiranje. Osim što će biti reči o postavljanju, odnosno o hoblovanju parketa, svi polaznici će da nauče i kako funkcioniše fugovanje, ali isto tako i poliranje.

Ne samo da je parketar zadužen za postavljanje parketa, već u savremeno doba on postavlja i laminat, ali i brodski pod i druge vrste podnih obloga, a najpre zato što su to sve vrlo zastupljene vrste podnih obloga.

Smatra se da će svako ko bude sa uspehom završio obuku i kurs za parketara, to jest ko bude pohađao i predavanja i praksu, biti sposoban da sasvim samostalno postavlja sve vrste podnih obloga, te se i očekuje da on bude, generalno upoznat sa konkretnim procesom i to od početka do kraja, a trebalo bi i da on svoj posao obavlja i kvalitetno i profesionalno.

Po kom principu je organizovana obuka za parketara?
Kako kurs i obuka za parketara obuhvata i teorijski i praktični deo, to neko ko je zainteresovan za pohađanje, odnosno sticanje zvanično priznatog sertifikata za konkretno zanimanje, mora da ispoštuje zvaničan nastavni program.

Ali, ne samo da može da odluči koju vrstu nastave želi da pohađa u teorijskom delu, nego svaki polaznik može da odabere i firmu koja će biti zadužena da organizuje praksu.

Kako individualno, tako i u grupi, on može da pohađa predavanja, a nudi mu se mogućnost i da prisustvuje online nastavi, odnosno da je pohađa sa još jednim polaznikom istovremeno. Od svih pomenutih tipova obuke, samo je grupna organizovana tako da zahteva od polaznika poštovanje određenih termina i dinamike. A sve preostale mu daju slobodu u odlučivanju, a što se odnosi na datum njenog početka, ali i dinamiku i termine, što svaki polaznik u okviru online, individualne i poluindividualne nastave dogovora sa nadležnim predavačem.

Ono što je važno naglasiti kod grupne nastave jeste da ona može da počne tek nakon što se bude i zvanično ispunio primaran uslov za to, a što uključuje prijavljivanje najmanje 4 polaznika u toj poslovnici, pošto se tek posle toga može kreirati jedna grupa, a koja maksimalno okuplja osmoro polaznika u isto vreme. Inače, ovde je predviđeno da se ne dozvoljavaju izmene termina, ali organizator može to da dozvoli samo onda kada svi članovi jedne grupe iznesu promenu određenih termina i to kao zvaničan zahtev. Međutim, mi imamo obavezu da naglasimo da čak i tada koordinator za nastavu u odabranoj poslovnici ima svako pravo da ne dozvoli izmenu termina, a naročito ukoliko smatra da ona može da negativno utiče na ostale tipove nastave koje se u tom trenutku odvijaju u okviru jedne od poslovnica.

Za učenje na daljinu, to jest obuku i kurs za parketara online, je predviđen potpuno isti princip odvijanja kao i kod individualne nastave. Svaki polaznik je dužan da ima stabilnu internet vezu, pošto samo tako ova vrsta kursa može da se odvija bez teškoća.

Osnovni uslov da neka kompanija može da se klasifikuje kao kompetentna za organizovanje prakse u ovom slučaju, jeste da ima otvoreno radno mesto za parketara, ali je potrebno takođe i da Akademija Oxford sa njom potpiše ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji. Uzevši u obzir da organizator već ima određeni broj kompanija sa kojima je taj ugovor potpisao, a koje zadovoljavaju navedeni uslov, svaki pojedinačni polaznik odlučuje da li će odabrati neku od njih ili će se ipak fokusirati na varijantu da samostalno izabere neku sa kojom veeć pomenuti ugovor tek treba da bude potpisan.

Sasvim jasno, znatno će mu biti lakše da izabere prvu ponuđenu opciju, jer tada prvo ne čeka da se ugovor o poslovnoj saradnji potpiše, a uz to taj polaznik od organizatora dobija sve podatke vezane za pohađanje prakse, te validnu informaciju o ceni. Sasvim razumljivo, taj polaznik ima maksimalnu sigurnost, budući da mu upravo organizator pruža garancije kvaliteta takve prakse.

A za drugu opciju je karakteristično to da polaznik mora sa zvaničnim predstavnikom firme, a koju lično izabere da u njoj pohađa praktični deo koji obuka i kurs za parketara obuhvata, da dogovori sve što je vezano za pohađanje prakse, ali i da dostavi njene poslovne podatke predstavniku organizatora. Inače, to se od polaznika zahteva kako bi ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji bio što pre pripremljen i potpisan, a garancije za njen kvalitet u tom slučaju organizator ne daje, najpre zato što uopšte ne zna na koji način ta firma praksu sprovodi.

Ko može da pohađa kurs za parketara?
Obuka i kurs za parketara je namenjen punoletnim polaznicima, ali postoje još dva uslova koje svako mora da ispuni.

Prvi od njih se odnosi na državljanstvo, budući da je osnovni zahtev da svi prijavljeni moraju biti državljani naše zemlje. A drugi, te ujedno i poslednji uslov se odnosi na činjenicu da prijavljeni polaznici moraju pre toga najmanje da steknu osnovno obrazovanje.

Od svih njih se zahteva da prilikom upisivanja dostave dokumenta, uz čiju pomoć će zvanično dokazati da ispunjavaju sve ove uslove. A to znači da moraju prvo da dostave kopiju uverenja o državljanstvu (koje ne sme da bude starije od šest meseci), kao i fotokopiju izvoda iz matične knjige rođenih, te svedočanstva osnovne škole. Svaki prijavljeni polaznik koji je do tada završio neku srednju školu će, svakako prilikom upisa umesto pomenutog dokumenta, da priloži kopiju diplome konkretne srednje škole koju je završio.

Koliko traje obuka za parketara?
Definisano je nastavnim programom, a po čijim smernicama se u toku cele godine kurs i obuka za parketara organizuje u poslovnicama Akademije Oxford trajanje od 3 meseca ukupno. Isto tako je jasno određeno i da u tom vremenskom periodu, apsolutno svako ko se prijavi za pohađanje ima dužnost da prisustvuje i praktičnoj nastavi, a i za to je takođe definisano ukupno trajanje od 300 radnih sati.

Budući da vrlo često mnogi polaznici žele da brže stignu do sertifikata za parketara, njima organizator ovog kursa pruža mogućnost da to urade i u kraćem vremenskom periodu. Ali, tada se svakako iznosi zahtev i da se pridržavaju jasno određene dinamike vezane za pohađanje prakse u tom slučaju.

Preciznije rečeno, da bi neko mogao za svega dva meseca da završi obuku i kurs za parketara, te da samim tim pristupi polaganju završnog ispita neophodno je da praksi prisustvuje svakog dana za vreme trajanja radne nedelje. Pod tim se podrazumeva period od ponedeljka do petka, a isto tako je određeno i da zainteresovani polaznik treba ukupno da odradi 40 radnih sati prakse, a u periodu od 2 meseca, kako bi mogao pomenuti kurs da završi brže.

Koliko košta kurs i obuka za parketara?
Cena je sastavljena iz dva dela, a budući da je i obuka i kurs za parketara sačinjena upravo od toliko segmenata, što znači da se podrazumeva i njihova odvojena naplata.

Prilikom plaćanja praktičnog dela, mi moramo da naglasimo da ne snosimo odgovornost za visinu nadoknade, budući da o tome isključivo odlučuje ona firma koja je zadužena za njeno organizovanje.

Takođe se podrazumeva i da će polaznik lično da se dogovori sa ovlašćenim licem izabrane firme o visini nadoknade, a ukoliko on bude odabrao drugu ponuđenu varijantu za pohađanje prakse.

Gde i kada se održava kurs za parketara?
Zvanično je određeno da se nastava od koje je sastavljena obuka i kurs za parketara organizuje na dve lokacije, jer polaznici pohađaju dva segmenta. Tačnije, svaki pojedinačni polaznik pohađa predavanja i praksu, te dok predavanja prati u konkretnoj poslovnici organizatora, on praksu pohađa isključivo u okviru firme koju će lično i da izabere.

Za predavanja, svaki polaznik ima mogućnost izbora, te može da ih prati ili individualno ili u formi grupne, ali i poluindividualne nastave, a isto tako se kurs i obuka za parketara može pohađati preko interneta.

Svi navedeni tipovi nastave se organizuju na tačno određen način, a oni polaznici koji budu odabrali da pohađaju nastavu u grupi treba da u potpunosti prihvate onu dinamiku koju tada definiše isključivo organizator. On određuje i termine, a napominjemo da u grupama može biti od četvoro do najviše osmoro polaznika. Samo zbog toga, morate biti informisani i da obuka i kurs za parketara, a koji se prema tom principu organizuje, može zvanično da počne tek kada se grupa oformi u okviru te poslovnice. Tačnije rečeno, potrebno je da se u njoj prijavi najmanje 4 polaznika, dok je kod svih ostalih vrsta nastave i princip organizovanja drugačiji nego kod grupne. Polaznik tu može da odluči i to saopšti nadležnom profesoru, u kojim terminima mu odgovara da se predavanja organizuju, ali isto tako i da naglasi prema kojoj tačno dinamici. Pored svega navedenog, polaznik i predavač treba da se dogovore i oko tačnog datuma kada će ona obuka i kurs za parketara, a koju oni budu izabrali da pohađaju, zvanično da počne.

Kada je u pitanju kurs koji se organizuje preko interneta, tu polaznik mora da osim računara ima i stabilnu internet vezu, jer je to osnovni zahtev za pohađanje tog tipa nastave.

Drugi deo, a koji svaki pojedinačni polaznik mora takođe da pohađa da bi završio ovu obuku, se odnosi na praksu. Osim što je tu tačno određenu trajanje, bitno je da polaznici znaju da je uslov da bi određena kompanija mogla praksu da organizuje, vezan za ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji, a koji ona mora da ima sklopljen sa organizatorom da bi polaznik mogao uopšte da pohađa praksu.

Samim tim što Akademija Oxford već ima sastavljenu listu kompanija sa kojima je sarađivala, to se polaznicima prvo nudi ta varijanta za pohađanje prakse, a koja je i znatno olakšana. Razlog zbog čega je to bolja opcija treba svakako tražiti u činjenici da će onaj polaznik koji bude izabrao tu varijantu, moći da značajno uštedi svoje vreme. Ne samo vreme, nego on štedi i novac, budući da je cena u ovom slučaju jasno definisana i polaznici će dobiti sve informacije i o tome, kao i o svemu što je važno za praćenje prakse u toj situaciji.

Pored toga, njima je ponuđena i mogućnost da lično izaberu neku firmu u kojoj će da pohađaju praksu. A u toj situaciji, svi zaintersovani imaju obavezu da se pobrinu za dobijanje svih informacija koje su vezane kako za cenu, tako i za ostale bitne detalje, a koje će da dogovori lično sa predstavnikom izabrane kompanije. Sem toga, oni moraju i da predstavniku naše poslovnice daju poslovne poslovne podatke one firme koju budu lično izabrali, jer je to uslov kako bi bio pripremljen ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji, a koji svakako mora da bude potpisan pre nego što konkretan polaznik bude počeo praksu da pohađa.

Dodatne napomene:

 • cele godine je otvorena mogućnost za prijavljivanje, što svi zainteresovani mogu da učine lično u svakoj poslovnici Akademije Oxford ili elektronski, to jest preko mejla, odnosno mogu i da ostvare kontakt putem telefona
 • svako ko na propisan način bude izvršio prijavu za pohađanje ovog kursa, treba da lično prisustvuje upisu, najpre zato što tada potpisuje ugovor sa organizatorom, a neophodno je i da dostavi zahtevanu dokumentaciju
 • onaj kandidat koji samo ima želju da postane vlasnik sertifikata za parketara, mora prvo da se prijavi za polaganje završnog ispita, a zatim i da na propisan način dostavi svu potrebnu dokumentaciju
 • jedan i drugi deo koji obuhvata kurs i obuka za parketara se moraju platiti odvojeno
 • polaznik koji izvrši plaćanje teorijskog dela, dobija i mogućnost da polaže završni ispit, dok je u tu cenu uračunata i izrada sertifikata i dodatka sertifikatu, kao i skripta koja mu je potrebno za pripremu polaganja završnog ispita
 • upravo ona firma koja pohađanje praktičnog dela organizuje i navodi cenu za to
 • svi upisani moraju u potpunosti da poštuju odredbe potpisanog ugovora i da plaćanja izvrše na tačno definisan način, a u određenim rokovima i to direktno u onoj poslovnici u kojoj su se upisali ili u onoj u kojoj predavanja žele da pohađaju

Cena kursa i obuke za parketara je 15,000 RSD
U cenu su uračunati:

 • Priručnik
 • Polaganje završnog ispita
 • Izrada sertifikata

* NAPOMENA:

U cenu nije uračunato pohađanje praktične nastave

 • Ukoliko se odlučite da praktičnu nastavu pohađate u firmi sa kojom Akademija Oxford ima poslovnu saradnju, cena praktične nastave se kreće od 5000 RSD mesečno.
 • Ako sami pronađete firmu gde ćete pohađati praksu, cena je stvar dogovora između vas i te firme. U tom slučaju Akademija Oxford nije odgovorna za kvalitet prakse.

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com