Kurs za negovateljice

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Radoslava Grujića 3 - Vračar, Beograd, prikaži na mapi
Datum početka kursa:
Trajanje kursa:
3 meseca
Vreme održavanja:
termini po dogovoru
Gradovi u kojima se kurs održava:
Beograd

CENA: 37000 din | Moguće je plaćanje na rate.

Opis kursa

 

 

 

 

Opšte informacije: Kurs i obuka za negovatelja - starih, bolesnih i osoba sa hendikepom

Usluge pružanja zdravstvene nege osim medicinskih sestara / tehničara, sporovode i negovatelji. Ove usluge, se osim u bolnicama, klinikama i drugim zdravstevnim ustanovama, mogu pružati i u domovima za stara lica. ,,Božidarac'' u saradnji sa najboljim privatnim i državnim gerontološkim centrima organizuje Kurs za negovatelja – starih, bolesnih i osobe sa hendikepom. Omogućili smo i besplatne konsultacije sa predavačem kako biste imali bolji uvid u obuku za negovatelja.

Posao negovatelja je zahtevan, ali zbog srdačnog i empatičnog posvećivanja korisnicima, posebno bolesnim, čini taj posao veoma humanim i važnim. Savesno sprovedena nega, ima za cilj da se teško stanje bolesnika olakša, da se on duhovno i fizički rehabilituje, udobno oseća, stekne poverenje u osoblje i da se adaptira novonastalim životnim okolnostima.
Budući da se radi o osobama „treće“ životne dobi, koje najčešće imaju slabiju fizičku kondiciju, bolesnim osobama, osobama koje se osećaju usamljeno, neretko i odbačeno od posebnog značaja je lepa reč i osmeh, iz kojeg se može i treba pročitati uteha i nada. Najvažnija osobina je zadržati pozitivan stav prema starosti.

Negovatelj/Negovateljica je osoba koja na najhumaniji način treba da bude podrška i uteha svim korisnicima, naročito onima kojima se život bliži kraju. Takođe, to je osoba koja svojim prisustvom uliva poverenje, daje snagu i motiviše na izdržljivost. Osim što im pomaže, negovatelj s jedne strane, takođe mora biti osoba koja zna i biti aktivan slušalac, dok sa druge strane, to mora biti osoba, koa zna tešiti, biti blaga i strpljiva osoba. Po obavljenoj praktičnoj obuci, polaznik iz doma sa stare, bolnica i sličnih ustanova u koje je upućen, dobija potvrdu i tako stiče uslov da polaže ispit. Nakon polaganja ispita polaznici dobijaju sertifikat stručne osposobljenosti za negovatelja starih, bolesnih i osoba sa hendikepom.

 

Polaznici Kursa za negovateljicu - starih, bolesnih i osoba sa hendikepom osposobljavaju se za stručno obavljanje sledećih radnih zadataka:

- Primenjuju osnovne principe zaštite starih, nemoćnih, hendikapiranih i hroničnih bolesnika, kako u socijalnim i zdravstevenim ustanovama, tako i u kućnim uslovima;
- Prepoznaju specifične probleme starih lica, identifikuju i razumeju probleme satrih, vrše procenu funkcionalnih sposobnosti i mogućnosti samozbrinjavanja i zbrinjavanja starih lica u ustanovama zdravstvene zaštite;
- Poseduju veštine komunikacije sa bolesnicima, rodbinom i kolegema;
- Vrše zdravstevnu negu starih u odnosu na telesne, socijalne i psihološke potrebe i probleme;
- Zaduženi su za urednost bolesničke sobe i neposredne okoline, što uključuje nameštanje kreveta, menjanje posteljine i održavanje higijene;
 - Uglavnom rade po upustvu ili uz nadzor lekara ili drugog medicinskog osoblja.

 

Vreme trajanja kursa za negovateljicu:

Fond je 140 školskih časova
Teorijska nastava održava se jednom ili dva puta nedeljno u dogovoru sa polaznicima, po 2 školska časa u „Božidarcu“. Ukupan fond teorijske nastave je 20 školskih časova
Praktična nastava se odvija u domovima za stara lica sa kojima Božidarac ima saradnju. Ukupan fond praktične nastave iznosi 120 školskih časova.
Dinamiku polaznik dogovara sa mentorom iz doma za stare, od čega zavisi vreme trajanja obuke

 

Cena i načini plaćanja kursa za negovateljice:

Cena obuke za negovatelja: 37.000 rsd
Cena ispita: 2.500 rsd
Za plaćanje uplatnicom, 3 do 4 mesečne rate
Čekovima građana, do 6 rata
Administrativnom zabranom, do 6 rata
Kreditiranje (bez odlaska u banku, bez kamate do 12 meseci) na period od 3 do 36 meseci

 

Termini upisa obuke za negovatelja:

Upis na navedeni kurs vrši se tokom cele kalendarske godine
Kandidat se odmah nakon upisa kursa za negovatelja, a najviše 7 dana od upisa, upućuje na praktičnu obuku u jedan od domova sa kojima Centar ima dugogodišnju saradnju
Teorijski deo obuke realizuje se u ‘’Božidarcu’’.
Upis se vrši lično u prostorijama „Božidarca“, adresa: Radoslava Grujića 3, Beograd – radnim danima od 8 do 16č ili
Putem i-mejla
Putem web-sajta 
Putem besplatne info linije 

 

Literatura - kurs i obuka za negovateljicu:

Literaturu obezbeđuje „Božidarac“, po ceni od 1.000 rsd

 

Ispit provere znanja za kandidate sa radnim iskustvom: Ukoliko kandidat poseduje radno iskustvo od minimum tri meseca za negovatelja, sa potvrdom iz doma sa stare, bolnica i sličnih ustanova (privatnih ili državnih), kopijom lične karte, kopijom diplome ili svedočanstva o redovno završenoj školi, može bez pohađanja obuke da polaže ispit.

Cena provere znanja sa izdavanjem sertifikata je 20.000 rsd

 

Naš sertifikat je garant kvalitetnog obrazovanja i daje prednost prilikom zapošljavanja. Ukoliko želite da budete priznati na tržištu rada i olakšate sebi mogućnost zapošljavanja, ovo je pravi izbor za Vas.

 

Javna ustanova Božidarac je jedini nastavljač tradicije Narodnog univerziteta Božidar Adžija.

Iskustva polaznika

Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com