Statistika za novinare

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Vlajkovićeva 19, Knez Mihailova 33, Beograd, prikaži na mapi
Sajt organizatora:
Datum početka kursa:
Trajanje kursa:
14 h
Vreme održavanja:
poslepodnevni
Gradovi u kojima se kurs održava:
Beograd, Novi Beograd, Novi Sad

CENA: 96000 din

Opis kursa

 

STATISTIKA ZA NOVINARE

“Lies, damned lies and statistics: why reporters must handle data with care”


Sa open-data erom i sve dostupnijim informacijama, razumevanje i učinkovito korišćenje statistike postaje važnije nego ikada i za novinare. 

Uprkos praktičnosti skrivanja iza fraze “Ne mogu da se bavim statistikom, jer se bavim pisanjem” došlo je vreme da novinari odbace ideju da su njhovi najveći neprijatelji brojevi i da dokažu da mediji mogu uspešno da koriste statistiku u svom izveštavanju.

Zamislite ako ste Vi, kao novinari, ponekad nervozni zbog brojeva i statističkih podataka, koliko je teže za Vašu publiku da shvati podatke koje im prezenujete.

Brojevi su svuda u vestima. Bez obzira na njihovu specijalnosti, novinari se neizbežno susreću s podacima kao što su podaci o zaposlenosti, statistika kriminala, rezultati na prijemnom ispitu, rezultati anketa, zarade, porezi, kamatne stope, istraživanja javnog mnjenja...

Kao prenosioci informacija, novinari moraju da budu u stanju da shvate značaj i uticaj brojeva, uključujući različite statističke izveštaje, ne samo da uoče nedoslednosti i izlože nepravilnosti, već i da pravilno interpretiraju te podatke.

Ovo zahteva osnovno razumevanje statstičke terminologije, kao što su prosečne vrednosti, standardna devijacija, veličina uzorka, korelacija, uzročnost, itd. Pružanje pouzdanih i objektivnih izveštaja i analiza podataka važniji su nego ikada.

Statističko razmišljanje je srž takvog izveštavanja. Ono pruža duboko razumevanje ključnih statističkih koncepata koji se koriste u analizi podataka i metodologiji razmišljanja za pretvaranje podataka u pouzdane, objektivne i razumljive uvide. Kurs “Statistika za
novinare” će Vam pružiti adekvatna znanja da na pravilan način tumačite postojeće statističke podatke i analizirate prikupljene podatke i sami donosite statističke zaključke.


Kurs “Statistika za novinare” je organizovan na interaktivan način i obuhvata mešavinu prezentacija, diskusija i timskog rada.

 

Početna cena kursa je od 96 000 pa na više. Cena kursa zavisi od znanja polaznika. Cena se odnosi na rad u grupi.

 

 

 

Cena se odnosi na fizičko lice.

 

Na ovom dvodnevnom kursu u trajanju od 14h naučićete sledeće:


      osnove statističke terminologije
      opis podataka (prosečne vrednosti, standardna devijacija, itd.)
      korelacija i uzročnost
      grafičko predstavljanje podataka
      poređenje grupa
      interpretacija rezultata
      tumačenje statističkih izveštaja.


Za praktični deo kursa, izvođenje statistističkih testova biće korišćen statistički softver IBM
SPSS.

 

Iskustva polaznika

Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com