Institut za strane jezike

Adresa Gospodar Jovanova 35 , Beograd, prikaži na mapi
Adresa Goce Delčeva 40 , Beograd, prikaži na mapi
Adresa Banovo Brdo: Požeška 67a , Beograd, prikaži na mapi

Website: www.isj.rs

Aktuelni kursevi ove institucije

Naziv kursa
Cena
na upit
na upit
na upit
na upit
na upit

Opis organizatora

proleće

proleće2


 Istorijat instituta: 

Institut za strane jezike a. d., Beograd, predstavlja najstariju instituciju ove vrste u nas. Institut je osnovan 1952. godine, a zvanično je započeo sa radom 1953. godine pod nazivom Institut za fonetiku, patologiju govora i izučavanje stranih jezika. Svoju delatnost je započeo istovremeno na nekoliko lokacija - u zgradi Srpske akademije nauka, na Pravnom fakultetu, u Železniku, na Institutu u Vinči i na Očnoj klinici, da bi od 1956. godine do danas sedište Instituta bilo u Gospodar Jovanovoj 35.

Nastavu, u početku isključivo engleskog jezika, već tada je odlikovao poseban metodološki pristup uz široko korišćenje audiovizuelnih sredstava u jezičkim laboratorijama.

Raznorodne delatnosti Instituta za fonetiku, patologiju govora i izučavanje stranih jezika, kao i veoma različit položaj svake od ovih delatnosti na tadašnjem tržištu, doveli su do izdvajanja Centra za nastavu stranih jezika u posebnu ustanovu koja od 1. 7. 1963. radi pod nazivom Institut za strane jezike.

Zadaci Instituta od osnivanja bili su sledeći:

  • proučavanje problema učenja stranih jezika i izgrađivanje savremenog nastavnog metoda uz upotrebu audiovizuelnih sredstava
  • proučavanje metoda učenja stranih jezika i srpskohrvatskog kao stranog
  • izvođenje eksperimentalne nastave i primena pozitivnih rezultata te nastave na kursevima za odrasle i za decu školskog i predškolskog uzrasta, kao i u redovnoj nastavi stranih jezika u školama
  • izrada didaktičkog materijala za učenje i nastavu stranih jezika
  • stručno usavršavanje nastavnog kadra i njegovo osposobljavanje za korišćenje savremenih tehničkih sredstava u učenju stranih jezika
  • osposobljavanje kadrova za simultano, konsekutivno i dokumentarno prevođenje na međunarodnim sastancima
  • ocenjivanje stepena znanja stranih jezika lica koja se upućuju u inostranstvo, kao i lica kojima je takvo znanje potrebno radi vršenja određenih poslova
  • izdavanje uverenja slušaocima o uspehu postignutom na tečaju

Na početku rada Institut se više bavio proučavanjima metodologije nastave stranih jezika, a nastavom samo eksperimentalno. Danas je nastava stranih jezika osnovna delatnost Instituta, a sve ostalo je u funkciji tog cilja. To se najbolje vidi kroz brojke. Na početku rada, 1953. godine, Institut je imao 150 slušalaca, isključivo engleskog jezika; pri odvajanju 1963. godine 3.900 slušalaca na 6 jezika, a 1982. godine rekordnih 16.400 slušalaca na 6 jezika.

Preko 500.000 slušalaca prošlo je kroz kurseve Instituta, što će reći skoro svaki petnaesti Jugosloven bio je slušalac ovog Instituta. Trideset hiljada stranih studenata učilo je srpski kao strani jezik.

Broj zaposlenih je pratio broj slušalaca. Godine 1953. Institut je započeo rad sa oko 30 zaposlenih, odmah po razdvajanju 1963. bilo je ih 117, rekordne 1982. godine 210, a danas ima 114 zaposlenih.

Druga važna delatnost Instituta je izdavaštvo. Izdavanje knjiga i snimanje magnetofonskih traka, a danas audio i video kaseta, uvek je bilo u funkciji nastave. Do sada je štampano oko 670 naslova u ukupnom tiražu od 950.000 primeraka, a procenjuje se da su Zavod za izdavanje udžbenika iz Beograda i odgovarajuća preduzeća iz Prištine i Skoplja štampali preko 500.000 udžbenika za učenje jezika čiji su autori profesori Instituta.

Kada je reč o audio nastavnim materijalima, Institut je bez sumnje najveći izdavač u zemlji. Počelo je sa magnetofonskim trakama proizvedenim na papirnoj bazi sa produkcijom od 120 komada godišnje da bismo kasnije proizvodili u sopstvenom tonskom studiju i prodavali godišnje 10.000 komada magnetofonskih traka i audio i video kaseta.

 Kao značajni datumi u istoriji Instituta zapamćeni su: 

1953. početak rada
1957. početak rada na nastavnim materijalima za osnovne škole
1958. Organizovan prvi tečaj srpskohrvatskog jezika za strance
1961. udžbenici Instituta koriste se u petom razredu osnovnih škola
1964. osnovan je Odsek za vanškolsku nastavu stranih jezika za decu
1966. udžbenici Instituta koriste se u prvom razredu srednjih škola
1978. otvoren je novi centar Instituta u sopstvenim prostorijama na Novom Beogradu, Goce Delčeva 40
1989. postavljena je kompjuterska mreža Instituta
1990. otvoreni su novi ogranci u sopstvenom poslovnom prostoru:
Novi Beograd - blok 45, dr Ivana Ribara bb
Novi Beograd - blok 22, Milentija Popovića 32g
Bežanijska kosa - Dragiše Brašovana 1
Banovo brdo - Požeška 85b
1991. otvorena je galerija-knjižara
1993. Institut se transformisao u akcionarsko društvo
2002. otvoren je novi centar Instituta u sopstvenim prostorijama na Banovom brdu, Požeška 67a
2004 Otvoren je novi centar za decu na Novom Beogradu kod hale „Limes“, blok 29, Španskih boraca 25/5g – lokal 19.
2005. Otvoren je novi centar za decu i odrasle na Voždovcu, Vojvode Stepe 113
2006. Institut je osnovao Višu školu za engleski jezik „Edukat“
   

 

Izdavačka delatnost: 

       

UDŽBENICI
 
 
REČNICI
 
 
KNJIŽARA

Od početka svoga rada Institut se opredelio za pisanje sopstvenih udžbenika, metodskih uputstava i drugih nastavnih materijala. Prednost korišćenja sopstvenih udžbenika nad stranim dolazi do izražaja naročito u početnoj fazi učenja kada gramatička objašnjenja na maternjem jeziku znatno olakšavaju savlađivanje gradiva. Vrlo je značajno i to što autori Instituta poznaju specifične probleme našeg govornog područja i mogu da im posvete potrebnu pažnju.
 
Institut se spontano i prirodno prihvatio izrade savremenog dvojezičnog englesko-srpskog, srpsko-engleskog rečnika za kojim je odavno postojala potreba. Tim autora koji se sastoji od sedam saradnika Instituta pružio je korisnicima rečnik savremenog engleskog i srpskog jezika koji će zadovoljiti većinu njihovih svakodnevnih potreba.
 
Knjižara Instituta je specijalizovana za prodaju nastavnih materijala u izdanju Instituta. Osim toga, knjižara se bavi nabavkom i prometom drugih domaćih i stranih udžbenika, priručnika, rečnika, gramatika i audio-kaseta za učenje stranih jezika. U knjižari je organizovana i antikvarna prodaja knjiga. Knjižara je otvorena radnim danom od 8:00 do 20:00 časova.