MCSE - Microsoft Certified Solutions Expert

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
05.04.2023.
Trajanje kursa:
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Aranđelovac, Beograd, Bor, Čačak, Ćuprija, Inđija, Jagodina, Kikinda, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Leskovac, Niš, Novi Beograd, Novi Pazar, Novi Sad, Obrenovac, Pančevo, Paraćin, Pirot, Požarevac, Ruma, Šabac, Smederevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Stara Pazova, Subotica, Užice, Valjevo, Vranje, Vršac, Zaječar, Zemun, Zrenjanin

CENA: na upit

Opis kursa

Svi iskusni IT stručnjaci koji vode računa o svom obrazovanju i žele da neprekidno razvijaju svoje profesionalne kvalitete i veštine, imaju mogućnost da steknu jedan od, možda i najpoznatijih Microsoft sertifikata u oblasti informacionih tehnologija. U pitanju je MCSE (Microsoft Certified Solutions Expert) koji je, gotovo siguran put za pronalaženje zaposlenja u najboljim IT svetskim kompanijama. Ne samo da će kandidati koji budu postali vlasnici pomenutog sertifikata da u velikoj meri unaprede svoju radnu biografiju, već će oni na svakom konkursu za zaposlenje na koji se budu prijavili biti u znatnoj prednosti u odnosu na sve one kandidate koji ga ne poseduju, jer svaka svetska i domaća kompanija koja vredi na tržištu zapošljava mahom stručnjake koji, pored ostalih kvalifikacija poseduju i MCSE sertifikat.

Osnovni uslov koji svaki kandidat zainteresovan da stekne ovaj sertifikat ima obavezu da ispuni se odnosi na posedovanje MCSA sertifikata (Microsoft Certified Solutions Associate).

Uzevši u obzir da je Akademija Oxford u Srbiji, zvanično ovlašćena od strane Microsoft kompanije za sprovođenje testiranja, odnosno sticanja ovog, ali i mnogih drugih sertifikata ove kompanije, to kandidati imaju mogućnost da polažu ispite za sticanje MCSE sertifikata na preko 20 lokacija, to jest u svakom gradu u kome postoji poslovnica ovog centra za testiranje. Isto tako, Akademija Oxford u skladu sa važećim pravilima pomenute kompanije, zainteresovanim kandidatima pruža mogućnost i da pohađaju specijalizovane kurseve i obuke u okviru kojih će se na najbolji način pripremiti za polaganje konkretnih ispita, te tako i dobiti priliku da steknu ovaj sertifikat.

Samim tim što se i ispiti, ali i kurs i obuka za svakoga od njih održavaju na engleskom jeziku, to se od svih kandidata koji su zainteresovani za sticanje MCSE sertifikata očekuje da imaju viši nivo znanja ovog jezika.

Nakon što kandidat položi ispite iz određene oblasti, te postane vlasnik ovog sertifikata, on mora da zna da ima obavezu da nakon tri godine da pristupi procesu resertifikacije. Ovaj postupak za sada pred zainteresovane kandidate stavlja uslov za polaganjem samo jednog, posebno osmišljenog ispita iz konkretne oblasti, ali kompanija Majkrosoft ima pravo, svaki put kada to smatra potrebnim, da ovaj uslov izmeni. Oni kandidati koji ne budu pristupili procesu resertifikacije u navedenom roku, neće više posedovati MCSE sertifikat, jer će njegov status u tom slučaju biti “neaktivan”.

Svaki kandidat koji već poseduje sertifikat koji je preteča ovoga, odnosno Microsoft System Engineer sertifikat, može da bude određen kao “Legacy” sertifikat, ali je neophodno da se detaljnije o tome raspita u poslovnici test centra Akademije Oxford koja mu je najbliža. Naglašavamo i da tehnologija koja je bila predmet ispitivanja za sticanje Microsoft Certified Solutions Engineer sertifikata nije više podržana od strane Microsoft's Mainstream Support, pa se iz tog razloga svim kandidatima koji poseduju ovaj sertifikat preporučuje da pokušaju sa sticanjem onih sertifikata koji proveravaju poznavanje naprednijih tehnologija.

Nekadašnji sertifikati su bili isključivo usmereni na proveru znanja iz konkretne uloge u okviru određene oblasti, dok se ispitivanje za sticanje MCSE sertifikata primarno odnosi na proveru znanja kandidata koja se odnose na osmišljavanje i izgradnju tehnoloških rešenja, a u okviru kojih se integriše više različitih tehnologija i njihovih verzija i to kako u uobičajenim tehnologijama, tako i u okviru Cloud-a.

U okviru provere za sticanje MCSE sertifikata se nalazi ukupno 8 oblasti provere, a osim što zainteresovani kandidati mogu da pokažu znanja iz oblasti poznavanja Server Infrastructure, Private Cloud i Enterprise Devices and Apps. Tu je i oblast vezana za znanja iz vezana za Data Platform, Business Intelligence, odnosno Messaging, Communication i SharePoint.

Šta podrazumeva MCSE sertifikat?
Kako se kandidatima stavlja na raspolaganje ukupno 8 oblasti provere, to je neophodno da svi oni budu upoznati najpre sa uslovima za polaganje, uzevši u obzir da je primarni zahtev, uz viši nivo znanja engleskog jezika i polaganje ispita koji kandidatima omogućuju da steknu MCSA sertifikat.

U pitanju je, prvenstveno oblast koja podrazumeva proveru znanja kandidata iz oblasti Server Infrastructure, kao i Private Cloud, a potom su tu i oblasti vezane za poznavanje Enterprise Devices and Apps, te Data Platform, ali i Business Intelligence, kao i ispiti koji kandidatima omogućuju sticanje ovog sertifikata ukoliko pokažu dovoljno znanja koja su vezana za oblast Messaging, Communication i SharePoint.

1. Server Infrastructure
Oni kandidati koji budu položili ispite iz ove grupe zapravo potvrđuju da imaju sasvim dovoljno znanja da se klasifikuju za poslove koji se odnose najpre na IT stručnjake zadužene za pružanje podrške (Computer Support Specialist), odnosno za radnu poziciju Information Security Analyst. Osnovni uslov koji kandidati treba da ispune ukoliko žele da polažu ove ispite jeste da poseduju MCSA sertifikat iz oblasti poznavanja Windows servera 2012. U pitanju su ispiti broj 70 - 410, 70 - 411 i 70 - 412.

Kada kandidat bude ispunio ovaj zahtev, te uz uslov da poznaje engleski jezik na višem nivou, on može da polaže ispite broj 413 (70 - 413) i 414 (70 - 414). Takođe, Akademija Oxford im nudi mogućnost i da pohađaju specijalizovani kurs i obuku za polaganje ovih ispita, koji nose zvaničnu Majkrosoft oznaku 413 (20413 C) i 414 (20414 C).

2. Private Cloud
Ovaj sertifikat se karakteriše kao standard za IT stručnjake koji je priznat na globalnom nivou i namenjen je svim kandidatima koji žele da rade na poziciji administratora servera (Server Administrator), sistem programera (System Programmer) ili menadžera mreže (Network Manager).

Očekuje se da zainteresovani kandidati već imaju MCSA serifikat i to u oblasti koja je vezana za poznavanje rada sa Windows serverom 2012. A to, zapravo podrazumeva da kandidati moraju da polože ispit broj 70 - 410, odnosno ispite 70 - 411 i 70 - 412.

Ovde je kandidatima na raspolaganju polaganje dva ispita i to 246 (70 - 246) i 247 (70 - 247). Takođe su im na raspolaganju i kursevi i obuke u okviru kojih mogu da se pripreme za polaganje ovih ispita, a u pitanju je obuka broj 246 (20246 D) i kurs broj 247 (20247 D).

3. Enterprise Devices and Apps
Još jedan vrlo bitan sertifikat, odnosno oblast koja je vrlo tražena na svetskom nivou se tiče provere znanja kandidata u oblasti upravljanja uređajima i aplikacijama, a od zainteresovanih kandidata se zahteva da su stekli MCSA sertifikat iz oblasti poznavanja Windows 10. To prvenstveno podrazumeva da su prošli kroz specijalizovane obuke broj 697 - 1 (20697 - 1 B) i 697 - 2 (20697 - 2), te položili ispite 697 (70 - 697) i 698 (70 - 698).

Ovlašćeni Majkrosoft test centar Akademije Oxford kandidatima nudi mogućnost da pohađaju kurs i obuku broj 695 (20695 C), za polaganje ispita broj 695 (70 - 695), kao i obuku broj 696 (20696 C), za polaganje ispita broj 696 (70 - 696).

4. Data Platform
Jedan od uslova za sticanje MCSE sertifikata u ovoj oblasti jeste posedovanje MCSA serifikata, kojim kandidat potvrđuje da je savladao znanja koja se odnose na oblast rada sa SQL serverom 2012/2014. Zapravo, oni bi trebalo da su položili sva tri ispita iz ove oblasti i to 461 (70 - 461), kao i ispita broj 462 (70 - 462) i 463 (70 - 463).

Nakon toga oni polažu dva ispita iz ove oblasti kojima dobijaju mogućnost da steknu MCSE sertifikat. A reč je o ispitima broj 464 (70 - 464) i 465 (70 - 465). Ukoliko su zainteresovani, oni mogu da pohađaju i specijalizovani kurs i obuku broj 464 (20464 D) i 465 (20465 D).

5. Business Intelligence
Kada budu stekli MCSE Business Intelligence sertifikat, kandidati mogu da rade prvenstveno na poziciji BI and Reporting Engineer, tako da će značajno da unaprede svoju karijeru. Osim specifičnih uslova koje treba da ispune, kandidati koji žele da polažu ispite za sticanje ovog sertifikata moraju da poseduju i MCSA sertifikat iz oblasti rada sa SQL serverom 2012/2014. Neposredno pre polaganja ispita iz te oblasti, kandidati mogu da se pripreme kroz pohađanje specifilnih obuka na kojima se pripremaju za polaganje tri ispita za sticanje MCSA sertifikata u ovoj oblasti. Reč je najpre o kursu broj 461 (20461 D), a tu su još dve obuke i to 462 (20462 D) i 463 (20463 D).

Posle toga, mogu da se odluče da pohađaju kurs i obuku broj 466 (20466 D) i 467 (20467 D), kako bi sa uspehom položili ispite broj 466 (70 - 466) i 467 (70 - 467) i tako stekli MCSE sertifikat iz ove oblasti.

6. Messaging
Ne samo da će kandidati koji budu položili oba ispita iz ove oblasti unaprediti svoju radnu biografiju, već će oni moći i da se zaposle na radnom mestu u okviru administracije sistema, na prvom mestu, ali i na mnogim drugim.

Kao i za ostale MCSE sertifikate, tako je i ovde bitan uslov za zainteresovane kandidate upravo posedovanje MCSA sertifikata i to u oblasti poznavanja Office 365. A to znači da su kandidati već položili ispite 346 (70 - 346) i 347 (70 - 347), odnosno da su pohađali specijalizovanu, objedinjenu obuku za oba ova ispita koja nosi oznaku 347 (20347 A).

U ovoj oblasti je samo jedan ispit i to 345 (70 - 345), a kandidatima su na raspolaganju dve obuke i to 345 - 1 (20345 - 1A) i 345 - 2 (20345 - 2A).

7. Communication
Vrlo bitne radne pozicije koje se odnose na administraciju sistema, ali i mreže su otvorene za sve one kandidate koji su vlasnici MCSE sertifikata u ovoj oblasti. A oni će steći ovaj sertifikat ukoliko polože ispit broj 333 (70 - 333) ili, pak ispit koji je označen brojem 334 (70 - 334). Takođe, kandidati u okviru Akademije Oxford, koja je ovlašćeni centar za testiranje Majkrosoft kompanije mogu da pohađaju i kurs i obuku broj 334 (20334 B) za polaganje ispita broj 334, dok je kurs za polaganje ispita 333, još uvek u fazi razvoja.

Svaki kandidat koji želi da polaže ispite iz ove oblasti mora da ispuni različite uslove, a između ostalog i da poseduje MCSA sertifikat Office 365. Zapravo, on treba da položi ispite 346 (70 - 346) i 347 (70 - 347).

8. SharePoint
Svi kandidati koji su upoznati sa radom u Office 365, te poseduju MCSA sertifikat mogu da polažu ispit broj 339 (70 - 339) i tako steknu MCSE sertifikat.

To, ustvari znači da su već položili ispite 346 (70 - 346) i 347 (70 - 347), odnosno da su pohađali zajednički kurs i obuku za polaganje ovih ispita koja je označena brojem 347 (20347 A).

Kako se pripremiti za polaganje MCSE ispita?
Iako kompanija Majkrosoft ne obavezuje kandidate da pohađaju pripremnu nastavu za polaganje pojedinačnih ispita, ne treba izgubiti iz vida činjenicu da kandidati imaju mogućnost da se kroz specijalizovane kurseve i obuke, koje Akademija Oxford sprovodi prema pravilima ove kompanije, zainteresovani kandidati upoznaju sa zahtevima koji mogu da se nađu na ispitima.

Osim toga, oni imaju mogućnost i da odabranu obuku i kurs pohađaju online i to preko specijalne platforme, čime u velikoj meri olakšavaju čitav proces pripreme. A isto tako mogu da odluče i da ih pohađaju u paru, to jest kao poluindividualnu nastavu, odnosno sami (individualna). Podrazumeva se da svako ko želi može da pohađa ove kurseve i u grupama, ali budući da Microsoft ovlašćeni test centar Akademije Oxford naročito vodi računa o visokom kvalitetu nastave po kome ga svi prepoznaju, to je uvek reč o manjim grupama polaznika (3 do 8 kandidata). Termini u okviru ovakve vrste nastave su fiksni i ne menjaju se, osim u posebnim situacijama, dok se za sve ostale vrste kurseva i obuka kandidatima daje prilika da u dogovoru sa profesorom i koordinatorom za nastavu određene poslovnice odluče kada će se održavati nastava, ali i koliko često.

Naglašavamo da uz posedovanje MCSA sertifikata, kandidati koji žele da polažu navedene ispite, odnosno da steknu MCSE sertifikat, moraju da poznaju i engleski jezik na višem nivou, jer se i ispiti i kursevi održavaju upravo na tom jeziku.

Sve nedoumice koje imate u vezi sa sticanjem ovog sertifikata, bez obzira da li se odnose na pohađanje obuka i kurseva ili je reč o polaganju ispita, ćete vrlo lako rešiti kada kontaktirate najbližu poslovnicu Akademije Oxford.

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com