Python osnovni kurs - za učenike od V do VIII razreda

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Knez Mihailova 6/VI, Beograd, prikaži na mapi
Datum početka kursa:
Trajanje kursa:
30 časova/10 dana
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Beograd

CENA: 100 eur
Cena bez popusta: 150 eur

Opis kursa

Ako već znaš da su računari onoliko pametni koliko smo mi vešti da ih programiramo i već znaš razliku između „>>> 10 / 3” i „>>> 10.0 / 3”, PYTHON može biti tvoje novo omiljeno okruženje, posebno ako voliš da igraš video igre i veoma želiš da ih stvaraš. Idealno, osnovni kurs Python programskog jezika namenjen je učenicima i učenicama starijih razreda osnovne škole, te ga od srca preporučujemo talentovanoj i zainteresovanoj deci od V do VIII razreda.

Pored sasvim očiglednih prednosti koje učenje bilo kog programskog jezika donosi – poput kritičkog razmišljanja, konkretizovane upotrebe apstraktnih ili teorijskih znanja matematike, fizike i informatike ili prihvatanja algoritamskog rešavanja problema, Python kao programski jezik ima velikih prednosti. Pre svega, Python nije vizuelni programski jezik poput Scratch jezika, ali pruža jasno i prijatno okruženje za rad, zbog čega se ističe kao programski jezik koji ima mogućnosti za lak prelazak sa nekog vizuelnog jezika u svet “ozbiljnog” kodovanja.

Druga, vrlo ozbiljna prednost Python programskog jezika je njegova izrazita popularnost – a kako i ne bi bio jedan od omiljenih programskih jezika kada na osnovama ovog jezika funkcioniše veliki deo Google aplikacija, ali i Youtube, Instagram ili Dropbox. Python je besplatan i u njemu možeš sasvim samostalno da radiš i kroz ovaj sajt: https://www.on.org/downloads/ ili možeš da instaliraš platformu kod kuće. Potreban ti je samo računar i stabilna internet konekcija. Zbog svoje brzine i moći, dobre kompatibilnosti sa drugim okruženjima i jezicima Python programski jezik u zemljama poput Nemačke, Engleske ili Francuske ima trend rasta od 10% u poslednje dve godine – i postao je zastupljeniji i popularniji od Jave.

Python je dovoljno moćan da ga koriste naučnici u CERNU, roboti na Međunarodnoj svemirskoj stanici, Netflix ili Spotify; ovaj programski jezik pronašao je svoju upotrebu u velikom broju polja, i čini se svaki dan pronalaze novi načini primene.

Tokom osnovnog kursa Python programskog jezika, naučićeš brojne naredbe, izraze i promenljive, kako da uslovljavaš probleme, da razvijaš logičke pretpostavke i zadaješ funkcije; kako da napraviš igru pogađanja, programiraš štopericu ili napraviš neke klasične igre – poput “Ponga”. Učićemo da crtamo i unosimo sa miša, radimo sa listama i rečnicima. Kada sve dobro savladamo, prelazimo i na osnove objektno orijentisanog programiranja i rad sa trakama slika, a za kraj nam slede i najzanimljivije stvari: osnove fizike igara, kreiranje likova, ali i dodavanje muzičke podloge i zvukova našim igrama. Sve ovo zaokružujemo znanjima iz skupova i animacijama koje će od nizova slika napraviti glatke vizuelne čarolije.

Lepo, prijateljsko okruženje, lakoća upotrebe i preglednost Python programskog jezika čini ga veoma prijatnim i udobnim za učenje i rad – bez obzira na to da li je ovo prvi jezik u koji se upuštaš ili već imaš dosta iskustva u programiranju i drugim jezicima. Danas se koristi za gotovo bilo šta: GUI razvoj, web sajtove, analiziranje podataka, ali i kao “lepak” između drugih programskih jezika.

Kod napisan u Python programskom jeziku lako se čita i lako razume, što ga čini lakim za učenje – te savršenim za decu i učenike osnovnih škola. Iskusni programeri smatraju da je bilo koji zadatak jednostavniji sa Python programom, zbog čega je omiljeni jezik za brzo razvijanje aplikacija. Takođe, Python programski jezik radi na svim platformama te ga bezmalo bilo ko može koristiti bez obzira na to koji računar ima – Python programi radiće čak na Android ili IOS tabletima.

Sadržaj kursa:

-Osnovne aritmetičke operacije i njihova primena (sabiranje, oduzimanje, množenje, složeni izrazi i promenljive, celi i realni brojevi)

-Celobrojno i realno deljenje

-Ugrađene funkcije (osnovni pojam, minimum i maksimum, apsolutna vrednost, ostale matematičke funkcije)

-Definisanje funkcija (svrha, primeri, funkcije sa više rezultata)

-Nizovi (nadovezivanje, učitavanje, dužina i izdvajanje delova, pretraga i cifra u niski)

-Strukture podataka (liste, skupovi, torke, rečnici)

-Grananje (naredbe, poređenje, provera pripadnosti listi, skupu i rečniku, logičke vrednosti, kombinovanje više logičkih uslova, konstrukcija elif)

-Izmena vrednosti promenljivih (promene skalarnih vrednosti i vrednosti lista i rečnika)

-Ponavljanje (brojačke promenljive, izmene u petlji, prolazak kroz listu, nisku, rečnik, uslovne i ugnežđene petlje)

-Kornjača grafika (naredbe, linijski programi, ponavljanje, grananje petlje, procedure, slobodno crtanje)

-Karel robot (linijski programi, ponavljanje, grananje, razni lavirinti)

-Osnovni algoritmi (sabiranje, brojanje, množenje, minimum i maksimum, preslikavanje, filtriranje, pretraga).

 

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com