DevOps akademija

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Maksima Gorkog 9, Niš, prikaži na mapi
Datum početka kursa:
Trajanje kursa:
10 meseci
Vreme održavanja:
poslepodnevni
Gradovi u kojima se kurs održava:
Online - putem interneta

CENA: 2850 eur | Moguće je plaćanje na rate.

Opis kursa

Vreme održavanja: ponedeljak i sreda od 17.30 do 20.45 (četiri školska časa) - ONLINEDevOps je metodologija, koja uključuje različite pristupe, procese i alate koji omogućavaju da ‘kod’ aplikacije bude dostupan kao proizvod krajnjim korisnicima I predstavlja jedan skup ekspertiza iz razlicitih oblasti. To je jedinstvo različitih tehnologija i alata uz pomoć kojih se radi CI/CD, kako bi se kreirala masa infrastrukturnih servisa.

Zbog složenosti poslova u kompaniji tokom procesa kreiranja softverskog proizvoda, postoji potreba za inzenjerom koji će biti most između programera, sistemskih inženjera i operatera, koordinisati sve koji su uključeni u proces i zadatke, proveravati performanse i biti odgovoran za automatizaciju procesa. I upravo tu na scenu stupa DevOps inzenjer.

Zbog toga smo oformili prvu Cloud DevOps akademiju u Srbiji, na kojoj ćete, uz pomoć najiskusnijih profesionalaca iz ove oblasti, savladati:

ITOPS

Osnova svega je Hardware. Sve aplikacije se vrte na serverima, a komunikcija je preko mrežnih uređaja. Ovde ćemo naučiti arhitekturu uređaja koji se koriste u Data centrima.  Obradićemo sve standardne mrežne protokole koje ovi uređaji koriste u svom radu. Naučićemo kako da zaštitimo naš Data centar, ali i kako da prepoznamo različite vrste hakerskih napada i kako da od njih zaštitimo našu mrežnu sredinu globalno. Fokusiraćemo se na praktične primere, kreiranje i setovanje virtualnih mašina na virtualizacionim platformama, kreiranje domenske mreže, autentifikaciju, implementaciju izolovanih sredina, rutiranje saobraćaja, zaštitu sredine pomoću firewall-a i još mnogo toga.

Linux

Savladaćete arhitekturu Linux sistema, instalaciju i održavanje Linux radnih stanica, pisanje skripti i rad na Linux komandnoj liniji, upravljanje fajlovima i dozvolama za pristup. Posebnu pažnju posvetićemo bezbednosti sistema, održavanju i rešavanju praktičnih  problema, kao i monitoring-u stanja i promena na sistemu.

K8S

Naučićete kako da kreirate i pokrenete kontejnerizovane aplikacije, kako na self-hosted Kubernetes klasteru tako i na Azure implementaciji Kubernetes klastera – AKS, da obezbedite siguran pristup ovako kreiranoj aplikaciji iz spoljnjog sveta, da kreirate trajan “storage” za smeštanje podataka koje vaša aplikacija generiše, da obezbedite visoku dostupnost vaše aplikacije kao i njen tzv. samooporavak. Bićete u stanju da konfigurišete automatski update aplikacija, monitoring aplikacija i celog klastera kao i načine za prikupljanje logova iz troubleshooting klastera i aplikacija.  Naučićemo kako se  radi integracija continuous deploymenta sa Kubernetes infrastrukturno baziranim aplikacijama koje su implementirane na Kubernetes klasteru.

Git

Git je moćan alat koji vam omogućava da pratite promene koje unosite u svoj kod tokom vremena. Njime možete i da sarađujete sa drugim programerima na istom projektu, bez brige o konfliktu ili gubitku podataka. Savladaćete instalaciju, konfiguraciju i upravljate Git-om na različitim operativnim sistemima – lokalnim i udaljenim Git repozitorijumima, Git granama, GitHub GUI, Pull Requests i moći ćete da ih pouzdano i efikasno koristite u sopstvenim projektima.

Azure Cloud

Naučićete kako da kreirate, obezbedite, nadgledate i prilagodite Azure resurse prema potrebi; kako da  implementirate i upravljate cloud tehnikama poput identity, governance, storage, compute i Virtual networking. Usavršićete svoje veštine u dizajniranju, upravljanju i prelasku na pouzdana, skalabilna, bezbedna i efikasna rešenja u okviru Azure-a.
Moći ćete da primenite znanje koje steknete kada administrirate Azure cloud, kao i znanja za samu arhitekturu Azure Cloud-a, dizajna različitih Azure solucija koja se koriste u praksi. Obradićemo sve oblasti iz Microsoft  ispita Az – 104 i Az -305, tako da će ujedno ovo biti odlična priprema za one koji žele da steknu “Microsoft Azure Administrator” I  “Designing Microsoft Azure Infrastructure Solution” sertifikate.

Azure DevOps

Na našoj akademiji  ćete steći praktično iskustvo u dizajniranju i implementaciji DevOps procesa i DevOps praksi, kao što su Developing an instrumentation and site reliability engineering strategy,  Developing a security and compliance plan, Source control,  Continuous Integration, GitHub, Azure DevOps, Continuous Delivery Release Management, Manging Containers using Docker and AKS I još dosta toga. U ovom modulu obradićemo teme kojima se bavi ispit Az 400, što ce biti odlicna priprema za sve one koji žele da steknu sertifikat “Designing and Implementing DevOps Solutions”.

Terraform

Tokom zajedničkog putovanja kroz “kod”, naučitićete kako da koristite Terraform, alat za automatizaciju infrastrukture cloud sistema (Azure, AWS, GCP). Naučićete kako da instalirate i konfigurišete Terraform, pišete i izvršavate Terraform konfiguracione fajlove i kreirate Azure resurse i upravljate njima koristeći Infrastructure as a Code tehniku. Znaćete kako da koristite Terraform module, koji su delovi Terraform koda za višekratnu upotrebu, a koji slede DevOps pravilo:  “piši jednom, koristi više puta”. Steći ćete  veštine kojima ćete moći da automatizujete Azure infrastrukturu pomoću Terraforma i Azure DevOps-a.

Sa nama postaješ Azure cloud guru!
 

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com