Kurs i obuka za Solaris-Unix

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
05.04.2023.
Trajanje kursa:
36 časova
Vreme održavanja:
termini po dogovoru
Gradovi u kojima se kurs održava:
Aranđelovac, Beograd, Bor, Čačak, Ćuprija, Inđija, Jagodina, Kikinda, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Leskovac, Mladenovac, Niš, Novi Beograd, Novi Pazar, Novi Sad, Obrenovac, Pančevo, Paraćin, Pirot, Požarevac, Ruma, Šabac, Smederevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Stara Pazova, Subotica, Užice, Valjevo, Vranje, Vršac, Zaječar, Zemun, Zrenjanin

CENA: od 28000 din

Opis kursa

Od 2005. godine, veliki broj osnovnih komponenti Solaris-a objavljen je pod licencom otvorenog koda, čime je iz vlasničkog softvera, prerastao u „Open source“ sistem, ili OpenSolaris. Proizveden je u firmi Sun Mycrosystems, kao deo Unix porodice. Osnovna namena Solarisa nije bila za personalne računare, već za potrebe firmi. Njegova razvoj datira od 1982. godine, a vrhunac uspona dostiže krajem devedesetih godina prošlog veka. Solaris 10, koji je izašao kao poslednja verzija Solarisa , doneo je znatne novine u odnosu na prethodne varijante ovog operativnog sistema. Najveća inovacija bila je razvoj na kućnim platformama, kao i open source licenca, koja ga je učinila besplatnim operativnim sistemom.

Oxford Akademija nudi Vam mogućnost upoznavanja sa ovim operativnim sistemom otvorenog koda kroz najnapredniji kurs za Solaris OS.

Kako bi OpenSolaris mogao da funkcioniše, kreirane su dve verzije operativnog sistema: OpenSolaris Express Community Edition (SXCE), i OpenSolaris Express Developer Edition (SXDE). Dok je prva imala deo zatvorenog binarnog koda, druga je bila potpuno otvorena, i dostupna u svakom momentu. U toku daljeg razvoja, stvoreni su open source projekti, koji su za cilj imali da zamene biblioteke zatvorenog koda. Tako pojam OpenSolaris ima trostruko značenje- kao operativni sistem, kao zajednica u globalu, i kao projekat u okviru zajednice. Prva verzija OpenSolarisa pojvila se 2008. godine, tri godine nakon otvaranja koda, a radi razlikovanja, interno ime za projekat u zajednici bilo je „Indijana“.

Saznajte koje su mogućnosti Solaris operativnog sistema. Kurs za Solaris OS obuhvata uvod u Solaris Common Desctop Enviroment CDE , kao i osnovne radnje sa folderima i fajlovima, rad sa tekstom, štampom, kao i podešavanje Workspace-a.

Nakon završene obuke za Solaris OS, polaznici će biti sposobni da samostalno rešavaju zadatke i probleme u ovom operativnom sistemu.

OpenSolaris je platforma namenjena gotovo svim tipovima korisnika. Danas se može koristiti na personalnim računarima, kompanijskim računarima, radnim stanicama, kao i na superračunarima.

Nakon uspešno završene obuke, polaznici dobijaju sertifikat za Solaris OS, koji važi kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Trajanje kursa:36 časova

Potrebno predznanje: Osnove PC računara i MC Windows

Cena: 28,000 RSD

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com