Manuelni tester

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Maršala Birjuzova 3–5, Beograd, prikaži na mapi
Datum početka kursa:
10.06.2024.
Trajanje kursa:
2 meseca (120 sati učenja)
Vreme održavanja:
večernji
Gradovi u kojima se kurs održava:
Beograd, Online - putem interneta

CENA: 1080 eur | Moguće je plaćanje na rate.

Opis kursa

Testiranje na tržištu rada

Prema izveštaju pod nazivom IT industrija izvan programiranja, koji su sastavili Coders Lab u saradnji sa Pracuj.pl, gotovo 50% svih oglasa za posao u prvoj polovini 2021. godine su bili za neprogramerske pozicije. Većinu njih su sačinjavala radna mesta koja se tiču analize podataka i testiranja.

Testiranje softvera je jedna od najpopularnijih grana IT-a. Ona omogućava relativno brzu i laku promenu karijere i ulazak u IT industriju. Ovo je pre svega zato što za testiranje nije potrebno znanje programiranja. S druge strane, tester mora biti u stanju da sarađuje sa programerima. Na kraju krajeva, ono što se testira je proizvod programerskog rada.

Kroz razgovor sa poslodavcima se jasno vidi da su svakom polju i svakoj kompaniji neophodni testeri. Još jedan dokaz u prilog tome jeste veliki broj firmi koje su zainteresovane da postanu partneri u našoj obuci za manuelne testere. Zahvaljujući njoj, firme su u stanju da odmah unajme naše najbolje polaznike, koji su u potpunosti spremni za sve prakične dužnosti koje rad u timu testera podrazumeva.

Povrh svega toga, tu je i činjenica da su zarade u IT-u izuzetno stabilne. Specijalisti za testiranje mogu očekivati visoke plate u skladu sa svojim iskustvom.

Kome je namenjena obuka za Manuelnog Testera?

 

Tehničko znanje ovde nije odlučujući faktor. Naši časovi će pokriti tehnički aspekt. Međutim, tokom obuke ćete biti u prilici da testirate najpopularnije tipove aplikacija, pripremaćete sopstvene test slučajeve i rešavati desetine praktičnih problema.

Obuka za manuelnog testera je za sve one koji poseduju dosta strpljenja, koji su temeljni i kreativni, a u isto vreme i komunikativni. To su odlike dobrog testera.

ISTQB ispit

Jedna od prednosti obuke za manuelne testere u Coders Labu, jeste mogućnost polaganja međunarodnog ispita sa sertifikatom ISTQB Foundation Level, koji priznaju poslodavci širom sveta. Trošak polaganja ispita je uračunat u cenu naših paketa.

Zahvaljujući njemu dobićete:

 • solidno poznavanje osnova testiranja
 • poznavanje koncepata koji su standard u IT industriji
 • sposobnost da ugovorite višu platu kao neko ko ima međunarodni sertifikat

Šta ćete naučiti tokom obuke?

 • Pokrićete sve teme koje su deo ispita ISTQB Foundation Level

U prvom delu obuke upoznaćete se sa ključnim temama iz testiranja softvera. Ovo znanje odgovara zahtevima međunarodnog ispita ISTQB.

 • Kako naći i opisati greške

Lako ćete testirati različite servise i aplikacije. Tokom praktične nastave naučićete na šta treba obratiti pažnju, na šta da se fokusirate i kako jasno da opišete greške koje ste pronašli.

 • Kako kreirati test slučajeve

Naučićete da postavite preliminarne uslove testiranja kao i očekivane rezultate. Zahvaljujući ovome ćete, kao tester, uvek raditi na organizovan i efektivan način.

 • Testiranje front-enda i API back-enda

Kao tester, razumećete i front-end i back-end. Ta sposobnost da se proizvod na kome firma radi temeljno testira, učiniće vas konkurentnijim na tržištu.

Obuka za manuelne testere se pre svega zasniva na praktičnim zadacima. Tokom prvog modula steći ćete znanje koje se traži na ispitu ISTQB. Drugi modul je fokusiran na radionice i praktičan rad. Zajedno sa ostatkom grupe, a pod nadzorom predavača, rešićete preko 30 problema koji su karakteristični za posao manuelnog testera. Zadaci će se ticati različitih oblasti, kao što su SQL, test slučajevi, Postman, API testovi i mobilne aplikacije.

Struktura obuke

 • Prework

Ovo je prvi blok u obuci. Tokom približno 40 sati učenja, materijali za Prework će vam pružiti znanje neophodno za prolazak kroz preostali deo obuke. Da biste učestvovali u obuci morate završiti Prework najmanje do nivoa od 80%. Možete računati na podršku mentora u slučaju da imate probleme ili nedoumice.

 • Časovi u učionici

Grupni časovi sa predavačem se održavaju na Coders Lab lokaciji u Beogradu (radnim danom ili vikendom). U grupama je između 10 i 18 polaznika. Ovo je pravi izbor za one koji nemaju odgovarajuće uslove za učenje od kuće, ili im je prosto teško da se kod kuće koncentrišu. Časovi uživo povrh toga pružaju svakodnevnu dozu motivacije. Susret sa predavačem i ostatkom grupe je dobra prilika ako treba postaviti pitanje ili nešto razjasniti.

 • Grupni časovi u Virtualnoj učionici sa predavačem

Učenje u Virtualnoj učionici čini okosnicu obuke na daljinu. Časovi se drže uživo, radnim danima ili vikendom, preko aplikacije za grupnu komunikaciju (Zoom). Zahvaljujući radu sa grupom i predavačem, vaše učenje će biti brzo i efikasno. Tokom časova ćete raditi na praktičnim zadacima, što je najbolji način za učenje novih veština. Susret sa predavačem i ostatkom grupe je dobra prilika ako treba postaviti pitanje ili nešto razjasniti.

 • Samostalno učenje

Obezbedićemo za vas materijale iz kojih ćete moći samostalno da učite preko LMS platforme Coders Laba, u skladu sa rasporedom obuke. Cilj samostalnog učenja je priprema za časove sa grupom i predavačem, kao i obnavljanje gradiva i konsolidacija novih veština.

 • Ispit

Na kraju obuke za manuelne testere, polažete međunarodni ispit ISTQB, koji će vam pružiti sertifikat za novostečene veštine.

Podrška mentora

Kroz čitavu obuku možete računati na podršu mentora vaše grupe. Mentor redovno prati vaš napredak (putem naše interne platforme za e-učenje), motiviše vas da nastavite sa radom i pomaže vam na svakom koraku. Mentoru se treba obratiti ako imate bilo kakvo pitanje ili nedoumicu u vezi sa gradivom i materijalima. Slobodno im pišite i oni će vam ubrzo odgovoriti.

RASPORED

Gradivo koje ćete preći u okviru obuke je identično, bez obzira na to koji raspored odaberete.

FULL-TIME RASPORED

Časovi od ponedeljka do petka, od 9.00 do 17.00. Ovaj raspored garantuje kratak period učenja.

Ovaj raspored je najbolji za one koji žele da steknu nove veštine u najkraćem mogućem roku.

Šta čini full-time raspored jedinstvenim?

 • svakodnevna, intenzivna imerzija u IT teme,
 • brzi rezultati: ovaj vid učenja je najefektivniji.

VIKEND RASPORED

Časovi subotom i nedeljom od 9.00 do 17.00. Ovaj tip obuke zahteva disciplinu i učenje u periodu između časova.

Ovaj raspored je najbolji za one koji:

 • žele da kombinuju obuku sa poslom ili studiranjem,
 • ne žele da napuste trenutni posao pre nego što nađu novi.

Šta čini vikend raspored jedinstvenim?

 • opušteniji tempo: gradivo je raspoređeno na nekoliko meseci,
 • više vremena između časova, što omogućava da se novo znanje slegne.

VEČERNJI RASPORED

Časovi su vikendom i uveče; obično od 18.30 do 21.30. Zahvaljujući tome, obuka može trajati i samo 5 nedelja.

Ovaj raspored je najbolji za one koji:

 • žele da kombinuju obuku sa poslom ili studiranjem,
 • žele da se prekvalifikuju brzo.

Šta čini večernji raspored jedinstvenim?

 • interaktivni časovi uživo, 2-3 puta nedeljno,
 • dovoljno vremena između časova, što omogućava da se novo znanje slegne.

PREDAVAČI I MENTORI

Tokom Coders Lab obuke, nikad niste sami. Naši pažljivo odabrani predavači i mentori su uvek uz vas. O nama možete suditi na osnovu rezultata njihovog rada. Zato smo odabrali iskusne stručnjake koji će vam predati svoje znanje i pružiti vam podršku tokom obuke.

Zašto se obuka u Coders Labu isplati?

1. Prioritet nam je praksa

U našim obukama od samog početka stičete praktično znanje i veštine. Program je zamišljen tako da pokrije ono što se traži na tržištu. Naučićete da radite prema metodologijama Scrum i Kanban, sa alatima Trello i Github, vežbaćete gitflow i pregled koda.

2. Pružamo vam podršku tokom čitavog puta

Proces odabira i kupovine prave obuke uz pomoć naših savetnika za obuke je tek početak. Nakon toga vam pomažu predavači i mentori. Oni su ti koji će vas uvesti u svet programiranja.

3. Grupno učenje

Svaki učesnik na obuci doprinosi na svojstven način: ličnim iskustvom, znanjem, jedinstvenom perspektivom na čitavu stvar. Zahvaljujući ovome, svaka radionica je različita, ali je uvek od velike koristi. Osim toga, na ovaj način se stiču nova poznanstva koja mogu biti od pomoći kasnije.

4. Znamo šta se trenutno traži na tržištu rada

Pomno pratimo promene na tržištu i analiziramo potrebe različitih poslodavaca. Vidimo koga oni traže, kakve tehnologije koriste i šta rade iz dana u dan. Na taj način znamo kojim veštinama treba da damo prednost na našim časovima.

5. Stičete kompetencije koje su tražene

Potražnja za stručnjacima za testiranje raste. Steknite znanje: uđite u IT industriju i postanite odgovor na potrebe tržišta.

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com