ONLINE | RAZUMETI TEORIJU MUZIKE

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Čika Ljubina 8, sprat III, Beograd, prikaži na mapi
Sajt organizatora:
Datum početka kursa:
23.06.2020.
Trajanje kursa:
6 nedelja
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Beograd, Online - putem interneta

CENA: 200 eur

Opis kursa

RAZUMETI TEORIJU MUZIKE

 

Ako se baviš se muzikom, a želiš da naučiš više o osnovnim muzičkim znanjima i veštinama iz oblasti teorije i istorije muzike, solfeđa i muzičkih stilova - ovo je pravi kurs za tebe. Predavači na katedri za audio produkciju i eksperti u svom poslu Smiljka i FIlip kroz kurs će obuhvatiti analizu muzičkog teksta, kritičko slušanje i prepoznavanje, čitanje s lista (pevanje i sviranje), verbalnu interpretaciju – opisivanje muzike i našeg razumevanja muzike.

O KURSU:

Kurs je edukativan, instruktivan i izrazito praktično primenljiv. Nudi brojna osnovna muzička znanja i veštine iz oblasti teorije i istorije muzike, solfeđa i muzičkih stilova. Kroz savladavanje programa, polazniku se omogućava da razume načela stvaranja, interpretacije, kritičkog slušanja i analize muzičkih dela. Kurs obuhvata čitanje, pisanje, slušanje, izvođenje (glasom ili na klaviru) i interpretaciju (rečima) notnog teksta i zasebnih muzičkih parametara. Krajnji cilj kursa je osposobljavanje polaznika da spozna zakonitosti muzike i o muzici govori iz različitih vizura (kompozicione, istorijske, stilske, žanrovske), analitično, razložno, upotrebljavajući ispravnu i adekvatnu terminologiju.

Osnovna ideja kursa je da se za šest nedelja, tokom dvanaest jednoipočasovnih predavanja i nekoliko sati koje polaznik odvaja za izradu domaćih zadataka, predoči i savlada planirani program (spisak oblasti i tema u nastavku) i ostvare precizni ishodi (lista znanja i veština koje se stiču takođe u nastavku). Predavanja su osmišljena kao spoj multimedijalnih prezentacija, vežbi, diskusija i klasičnog, ex cathedra izlaganja. Predavač nije samo tutor i demonstrator, nego je i medijator, ispitivač i asistent pri vežbanju.

 

PROGRAM KURSA:

Uvod u Teoriju muzike
Muzika, zvuk i ton
Čitanje nota
Čitanje i pisanje nota
Uvod u ritam Pauze
Čitanje i pisanje ritma
Uvod u metriku
Solfeđo
Metrika
Tempo
Dinamika
Artikulacija
Uvod u melodiku
Melodija
Intervali
Akordi
Skale i tonaliteti
Osnove muzičkih oblika
Teorija muzike i DAW

  • Obavezna literatura za polaznike (predavač će obezbediti PDF verziju za svakog polaznika): Tajčević, M. (1962) Osnovna teorija muzike. Treće izdanje. Beograd: Prosveta. 5

Uži ishodi učenja:

čitanje nota u violinskom i bas ključu
čitanje ritma (taktiranje, parlato)
izvođenje (glasom) melodijskih, ritmičkih i ritmičko-melodijskih vežbi
razlikovanje vrsti i oznaka za tempo, dinamiku i artikulaciju
prepoznavanje intervala, akorada i tonaliteta (analiza harmonije)
prepoznavanje i razumevanje muzičkih formi

Širi ishodi učenja:

razumevanje razlika između klasične umetničke i popularne muzike, između pojedinih muzičkih stilova, kao i između pojedinih žanrova popularne muzike, prema analizi muzičkih parametara
pozicioniranje izvesnih muzičkih pojava u određene istorijske kontekste
razumevanje pristupa takozvanom bliskom čitanju notnog teksta
razumevanje teorije muzike kao integralnog elementa poznavanja muzike


O PREDAVAČIMA:

Smiljka Jovanović je diplomirala muzikologiju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a nastavila studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, gde je doktorirala Teoriju umetnosti i medija. Muzikom i naukom se bavi gotovo celog života. Svira violinu i klavir i objavljuje radove iz oblasti teorije umetnosti. Predavač je na SAE Institute Belgrade, gde nekoliko proteklih godina radi istraživanja i podučava studente o muzici, umetnosti i kulturi.

 

Filip Vlatković je predavač na katedri za Audio produkciju SAE Instituta u Beogradu, audio inženjer, kantautor i producent sa dugogodišnjim internacionalnim iskustvom, a do sada je radio na mnogobrojnim projektima u muzičkoj, filmskoj industriji i broadcastingu. Poslednjih pet godina je kreativni producent medijske platforme Omladinski radio javnog servisa RTV. Kao zagovornik kombinacije staromodnih i inovativnih tehnika u snimanju sarađivao je sa izvođačima poput Nevernih Beba, EKV Revisited, Saša Lokner, VVhile, Azil5 i dizajnirao zvuk za nekoliko dugometražnih igranih filmova, režisera Želimira Žilnika. Osim toga, on je prošle godine objavio album Heartsongs for the Brave koji je sniman na relaciji Novi Sad – New York. Na albumu su učestvovali muzičari i ljudi koji iza sebe imaju saradnju sa velikanima američke indie i pop scene poput Neko Case, They Might Be Giants, City and Colour, Moby, Ryuichi Sakamoto, Thievery Corporation.

 

Trajanje:

6 nedelja

Termini:

Utorak i četvrtak od 19:00 do 20:30č

Početak:

23. Jun 2020

Cena:

200 Eur (2 x 100 Eura)

Iskustva polaznika

Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com