Kursevi estonskog jezika

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
01.04.2023.
Trajanje kursa:
50-66 školskih časova
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Aranđelovac, Beograd, Bor, Čačak, Ćuprija, Inđija, Jagodina, Kikinda, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Leskovac, Mladenovac, Niš, Novi Beograd, Novi Pazar, Novi Sad, Obrenovac, Online - putem interneta, Pančevo, Paraćin, Pirot, Požarevac, Ruma, Šabac, Smederevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Stara Pazova, Subotica, Užice, Valjevo, Vranje, Vršac, Zaječar, Zrenjanin

CENA: 6000 din

Opis kursa

Kursevi estonskog jezika

Sa 1, 25 miliona ljudi koji se koriste estonskim jezikom kao maternjim, ovaj jezik iz ugro - finske grupe jezika se nalazi na 243. mestu na svetu. Zvanično pismo estonskog jezika je latinica, a uzevši u obzir da pripadaju istovetnoj porodici jezika, finski i estonski imaju dosta sličnosti. Kroz vekove, estonski je trpeo znatan uticaj germanskih jezika, a na prvom mestu nemačkog, mada je primetan uticaj i mađarskog.

Kao i finski, tako i ovaj jezik prati uvreženo mišljenje da je izuzetno težak za učenje, međutim kurs estonskog jezika koji Akademija Oxford organizuje prva i za sada jedina ne samo u Beogradu, već i širom Srbije je osmišljen tako da pomogne zainteresovanim polaznicima da što lakše savladaju ovaj neobični i nama ne tako blizak jezik.Zanimljivo je da za razliku od finskog koji broji 15 padeža, estonski padežni sistem ih broji ukupno 14, a u ovom jeziku nema roda i budućeg vremena, barem ne u onom smislu koji je nama poznat. No, ono što znatno otežava strancima učenje estonskog jezika jeste dužina glasova. Ovaj jezik razlikuje čak tri dužine glasova, to jest duge, kratke i produžene. Zahvaljujući velikoj prisutnosti samoglasnika, estonski jezik važi za jedan od najmelodičnijih jezika sveta, a prema zvaničnim podacima u jednom tekstu dužine oko 500 reči koji je napisan na ovom jeziku samoglasnici čine čak blizu pola teksta, što zvuči zaista neverovatno.U Estoniji uz Estonce koji čine oko 70 % ukupnog stanovništva, žive i Rusi, ali i Finci, a zemlja broji blizu 1,5 miliona stanovnika.

Pogledajte cenovnik za kurseve estonskog jezika.

Standard za učenje estonskog jezika

Kako je od 01. maja 2004. godine Estonija i zvanično postala jedna od zemalja članica Evropske Unije, ona je uz važeću valutu i zakonske propise prihvatila i evropski, ali i međunarodno priznat standard za učenje jezika. Reč je o Zajedničkom evropskom referentnom okviru za jezike, što je bukvalan prevod The Common European Framework of Reference for Languages, odnosno skraćeno CEFR. Ukratko rečeno, pravila CEFR - a podrazumevaju da svaki jezik koji uče polaznici kojima on nije maternji ima 6 nivoa znanja, pa tako i estonski.

Škola stranih jezika Akademije Oxford, koja za sada jedina organizuje kurs estonskog jezika u Beogradu, ali i šire, poštuje pravila Zajedničkog evropskog referentnog okvira za jezike, pa tako postoji 6 različitih nivoa kurseva estonskog jezika u našoj školi. U principu, jedino za pohađanje A 1 nivoa se od polaznika ne zahteva nikakvo predznanje jezika. Ukoliko polaznik želi da pohađa ostale nivoe kurseva estonskog jezika on najpre radi test provere nivoa znanja na osnovu čijih rezultata se precizno utvrđuje koji nivo kursa treba da pohađa.

Da bismo razjasnili o čemu se radi, navešćemo smernice koje nalažu pravila CEFR - a, a koje određuju šta se od polaznika očekuje da zna ukoliko poseduje određeni nivo znanja estonskog jezika.

Nivo A 1 nivo je ujedno jedini nivo za čije se pohađanje ne zahteva bilo kakvo predznanje, jer je u pitanju Početni odnosno Osnovni nivo poznavanja ovog jezika.Polaznik se zapravo upoznaje sa osnovama jezika, te uči da piše i čita najosnovnije reči i izraze. Po uspešno završenom kursu estonskog A 1 nivoa od polaznika se očekuje da zna da na ovom jeziku kaže i napiše : kako se zove, iz koje zemlje dolazi, koga ima od porodice, čime se bavi ili šta studira i slično. Dakle, samo oblast koja je vezana za njega lično, ali bi trebalo i da zna najosnovnije reči i izraze koji se koriste u ovom jeziku.

Već sledeći nivo - A 2 nivo iako je takođe početni, se smatra nadogradnjom prvog nivoa. Viši početni nivo, kako se naziva najčešće A 2 nivo omogućava svakom polazniku koji ga uspešno savlada da pored toga što može da se predstavi, ide u kupovinu sam i pita sve ono što ga zanima, a a što se smatra osnovom komunikacije, poput recimo cene za neki proizvod ili da li imaju u prodavncii određeni proizvod i slično. takođe bi trebalo i da može sam da se prijavi u hotel, ali i da pita osobu koja je izvorni govornik estonskog kako da stigne donekle i slično.

Kurs estonskog jezika B 1 nivoa, odnosno Niži srednji nivo je, da tako kažemo prvi ozbilniji nivo upoznavanja sa ovim jezikom. Kada uspešno završi ovaj kurs, polaznik već može da učestvuje u razgovoru sa osobama koje se koriste estonskim kao maternjim jezikom, ali pod uslovom da se oni izražavaju sporo, razgovetno, da koriste reči i izraze koje su relativno često u upotrebi, te da žele da po potrebi ponove polazniku ono što, možda nije dobro razumeo. U razgovorima na ovom nivou znanja se od polaznika ne očekuje da razume baš svaku reč, ali bi trebalo da razume osnovni smisao onoga što kazuju njegovi sagovornici. Takođe, može i da čita kraće, jednostavne tekstove na estonskom jeziku, pod uslovom da mu je tema teksta poznata, kao i da piše jednostavnije tekstove, takođe pod uslovom da mu je tema teksta poznata.

Viši srednji nivo znanja jezika stiče polaznik koji uspešno zavrpi kurs estonskog jezika B 2 nivoa . A to zapravo znači da se od njega očekuje da može da učestvuje u razgovorima sa izvornim govornicima jezika, čak i ako nije baš dobro upoznat sa temom razgovora. Zna da piše i duže tekstove na ovom jeziku, ali sa ograničenim fondom reči i o određenom broju tema. Takođe, zna i da čita i kompleksnije tekstove, stim što bi trebalo da je iole upoznat sa njihovom temom. Polaznik sa ovim nivoom znanja ipak ne pravi neke naročito upadljive greške, pa čak i ukoliko ih napravi trebalo bi da može sam da ih i ispravi, odnosno učini ne tako upadljivim da utiču na tok samog razgovora.

Prvi među naprednim kursevima estonskog jezika, Niži napredni C 1 nivo je namenjen svim polaznicima koji žele da steknu zavidna znanja ovog jezika. Napredne nivoe, odnosno C 1 i C 2 nivo estonskog jezika najčešće pohađaju polaznici koji žele da studiraju ili se zaposle u ovoj zemlji. Savladavanjem kursa estonskog C 1 nivoa, polaznik može nesmetano da učestvuje u svakoj vrtsi razgovora, bez obzira na njegovu dužinu i temu. Takođe, može da prati i predavanja na ovom jeziku, uz uslov da mu je tema predavanja relativno bliska, kao i da gleda televizijski program i razume ga u potpunosti. Potpuno je sposoban da sluša program na radiju i da ga razume, te da piše duže tekstove i esej na zadatu temu, navodeći precizno činjenice. Može da vodi poslovne razgovore, bez ikakvih prepreka, ali i da čita književna dela na ovom jeziku.

Viši napredni nivo odnosno C 2 nivo je najviši nivo znanja koje može da stekne osoba koja nije izvorni govornik estonskog jezika. Polaznik koji sa uspehom završi kurs estonskog C 2 nivoa zna ovaj jezik u svim njegovim segmentima kao da je, recimo brucoš u ovoj zemlji kome je estonski maternji jezik. Preciznije rečeno, može da razgovara o svemu i sa svima, da piše o različitim temama, navodi jasno i temeljno svoje mišljenje i razloge zbog čega misli baš tako, prepričava nešto što je doživeo do najsitnijih detalja. Pored toga, može da prepriča knjigu koju je pročitao ili film koji je gledao, postavlja adekvatna pitanja u vezi sa temom razgovora i slično.

  • Opšti grupni kurs estonskog jezika
  • Ubrzani kurs estonskog jezika
  • Konverzacijski kursevi estonskog jezika
  • Specijalizovani stručni kursevi estonskog jezika
  • Poslovni kursevi estonskog jezika
  • Individualni kursevi estonskog jezika
  • Online kursevi estonskog jezika
  • Kursevi estonskog jezika za decu

Iskustva polaznika

Pogledajte ostale kurseve ovog organizatora


Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com