Stari zanati - grnčar

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Kneginje Milice br. 21, lokal br. 13 (na spratu), TC Stara Pošta, Jagodina, prikaži na mapi - Prikaži sve adrese
Datum početka kursa:
06.04.2023.
Trajanje kursa:
300 radnih sati
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Ada, Aleksandrovac, Aleksinac, Apatin, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bačko Dušanovo, Bajina Bašta, Banatski Despotovac, Banja Koviljača, Banja Vrujci, Batočina, Bečej, Bečići, Bela Crkva, Bela Palanka, Beočin, Beograd, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Čačak, Čajetina, Čelarevo, Ćićevac, Čoka, Čokot, Crna Trava, Crvenka, Ćuprija, Čurčin, Despotovac, Despotovo, Dimitrovgrad, Doljevac, Donji Milanovac, Dragaš, Ečka, Erdevik, Futog, G. Sabanta, Gadžin Han, Gajdobra, Golubac, Gornja Vrežina, Gornji Matejevac, Gornji Milanovac, Grocka, Hajdučica, Inđija, Irig, Ivanjica, Jagodina, Jasenovik, Jelašnica, Kać, Kanjiža, Kikinda, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kopaonik, Kosjerić, Kostolac, Kovačica, Kovin, Kragujevac, Kraljevo, Krčedin, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kucura, Kula, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lazarevac, Lebane, Leposavić, Leskovac, Lipljan, Ljig, Ljubovija, Loznica, Luča

CENA: 15000 din

Opis kursa

slikazanati.jpg

STARI ZANATI - GRNČAR

Grnčarski zanat je kod Srba bio jedan od najzastupljenijih zanata, naročito u južnom delu Srbije, gde se mogla naći crvena glina, koja je bila najkvalitetnija za pravljenje grčarije. Grnčari su pravili skoro sve predmete koji su bili potrebni za pokućstvo, za pečenje, kuvanje, posluženje, i uopšte predmete za kućnu upotrebu. Taj zanat se i do današnjeg dana sačuvao i koristi se za razne specijalitete naše kuhinje, pogotovo u restoranima i kafanama. Ovaj zanat se učio kao i svi drugi zanati od majstora, a danas postoje škole za grnčare i kursevi za grnčarski zanat.

Postoje četiri različite tehnike za izradu grnčarije, a to su: grnčarija rađena rukom, grnčarija rađena na ručnom kolu, grnčarija rađena na nožnom kolu i grnčarija rađena iz kalupa. Danas u savremeno doba koriste se sve inovacije kako bi se ubrzao proces rada i poradilo na poboljšanju kvaliteta prozivoda, ali se uglavnom ništa značajnije u osnovnom procesu rada nije promenilo. To je i cilj, da grnčarija zadrži svoje prvobitne karakteristike. Osim posuda za pokućstvo, sve više se radi ukrasna grnčarija, suveniri, itd. Proces proizvodnje je sledeći : odabere se odgovarajuća vrsta zemlje, koja se pomeša sa vodom dok se ne dobije testasta masa, koja se potom oblikuje u različite oblike. Grnčarija se potom peče u specijalnim pećima na drva, a može i u običnim pećima na struju. U zavisnosti od tehnologije pečenja i veličine predmeta zavisi i koliko će trajati pravljenje. Predmeti se posle pečenja moraju postepeno hladiti da ne bi došlo do pucanja. Ako želite glazuru i boju na predmetu, on se premazuje i oslikava materijalima koji imaju funkciju boje.

Akademija Oxford koja je organizovala kurs i obuku za grnčara. Kroz ovaj vid obuke, dobićete sva potrebna znanja i ovladati svim veštinama koje će vam koristiti i u mnogome pomoći u ovoj vrsti posla.

Kurs i obuka za grnčara sastoji od tromesečne obuke, kao i od 300 sati praktične nastave. Nakon završenog kursa dobijate kompletno potrebno znanje u vezi sa odabranom profesijom. Ova usko specijalizovana obuka Akademije Oxford obuhvata 80% praktične nastave i 20% teorijske nastave, posle čega je polaznik kompletno obučen, odnosno dobija svo neophodno znanje iz oblasti grnčarstva. Svu potrebnu literaturu i sve što je u vezi sa teorijskom obukom obezbeđuje akademija, kao i sve potrebne uslove da bi polaznik našeg kursa što kvalitetnije i jednostavnije savladao potrebno znanje. Što se tiče škole za grnčara i kadra koji drži kurs iz predmetne nastave, radi se o veoma kvalitetnom i stručnom, visokokvalifikovanom nastavnom kadru, što znači da će svaki polaznik dobiti maksimalno profesionalnu i stručnu edukaciju, tako da po završenom kursu može potpuno samostalno obavljati sve poslove koje predviđa ovo zanimanje. Ovo je vid profesionalnog usmerenja, kojim ćete steći veliki broj mogućnosti, kao što je otvaranje sopstvene radionice ili čak i škole za grnčare.

Bitna informacija za polaznike je validnost naših diploma, što podrazumeva mogućnost upisivanja svake u radnu knjižicu, jer su svi naši sertifikati priznati od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, ali i u inostranstvu.

Cena kursa i obuke za grnčara je 15,000 RSD
U cenu su uračunati:

  • Priručnik
  • Polaganje završnog ispita
  • Izrada sertifikata

* NAPOMENA:

U cenu nije uračunato pohađanje praktične nastave

  • Ukoliko se odlučite da praktičnu nastavu pohađate u firmi sa kojom Akademija Oxford ima poslovnu saradnju, cena praktične nastave se kreće od 5000 RSD mesečno.
  • Ako sami pronađete firmu gde ćete pohađati praksu, cena je stvar dogovora između vas i te firme. U tom slučaju Akademija Oxford nije odgovorna za kvalitet prakse.

Iskustva polaznika

Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com