Prehrambena struka - kuvar

Opšte informacije

Organizator:
Adresa:
Radoslava Grujića 3 - Vračar, Beograd, prikaži na mapi
Datum početka kursa:
30.07.2019.
Trajanje kursa:
180 časova
Vreme održavanja:
Gradovi u kojima se kurs održava:
Novi Sad, Beograd

CENA: 27000 din | Moguće je plaćanje na rate.

Opis kursa

Ugostiteljski i prehrambeni zanati - kuvar

Kurs i obuku za kuvara

Posao profesionalnog kuvara oduvek se smatrao cenjenim zanimanjem. Zato i ne čudi da uvek postoji snažna potražnja za dobro obučenim kuvarima i odlične perspektive za zaposlenje vrednih profesionalaca koji su posvećeni radu. Na kursu za kuvara u “Božidarcu” učićete od najboljih kulinarskih majstora, koji će vas opremiti praktičnim veštinama i znanjem za rad u raznim sektorima u ugostiteljskoj i prehrambenoj industriji. Od keteringa pa do restorana i hotela. Kurs za kuvara je sertifikovani program koji je namenjen svima koji žele da nauče tehnike potrebne za kuvanje do profesionalnog nivoa. Na kraju kursa imaćete veštine da započnete svoju karijeru, pokrenete sopstveni ugostiteljski poduhvat ili jednostavno uživate u stečenim veštinama praveći specijalitete za porodicu i prijatelje.

 

Posao kuvara je ljubav na prvi zalogaj


Oduvek ste sanjali da radite kako kuvar ili želite da svi pričaju o hrani koju spremate? Svoje snove možete ostvariti upisom na kursu za kuvara. Naučićete kako da kombinujete namirnice i začine, šta od pribora možete koristiti u kulinarstvu, kako da dekorišete i prezentujete pripremljenu hranu. Osposobićete se da osmislite i pripremite dnevne, nedeljne kao i menije za različite prilike i svečanosti. Akcenat se tokom kursa stavlja na set praktičnih znanja i veština. U okviru kursa za kuvara obuhvaćen je i praktičan deo obuke u restoranu ili hotelu, sa kojima naša ustanova ima dugogodišnju saradnju, u zavisnosti od preferencija polaznika.

Po završetku kursa za kuvara polazici stiču sertifikat državne ustanove

Kurs za kuvara u “Božidarcu” omogućava da po završetku teorijsko-praktične obuke polažete završni ispit, koji će vam obezbediti sertifikat državne institucije. Ovaj sertifikat možete priložiti prilikom konkurisanja za posao i on je garancija da ste uspešno savladali sve aktivnosti na kursu. Na tržištu rada neophodno je dokazati svoju kulinarsku kompetentnost. Sertifikacija demonstrira veštinu, znanje i profesionalizam u kulinarstvu. U našoj ustanovi decenijama obučavamo kuvare koji su danas zaposleni u poznatim restoranima, prekooekanskim brodovima i hotelima.

Naučite da kuvate od iskusnih profesionalaca

Pored teorije koja predstavlja osnovu i uvod u svet kuvarstva, na kursu vas očekuje i praktično iskustvo u ugostiteljskim objektima naših partnera. Obuka se sastoji u radu u kuhinji, na pripremi raznih vrsta jela, poznavanja alata i standarda o higijeni. Sve to uz asistenciju i kontrolu dodeljenog mentora. Svakom polazniku posvećuje se maksimalna pažnja, podstiče se aktivno učestvovanje kako bi se što bolje osposobili za buduće zanimanje kuvara.

Program obuke na kursu za kuvara:

• Upoznavanje sa vrstama kuhinja i jela, karakteristike namirnica, začina
• Veštine korišćenja odgovarajuće opreme i načina pripreme hrane
• Znanja i veštine u oblasti zaštite hrane i održavanje higijene
• Poznavanje i primena HACCP standard
• Poznavanje sredstava i pribora za rad
• Poznavanje vrsta mesa i načina njegove obrade
• Poznavanje vrsta voća i povrća i načina njihove obrade
• Veštine pripreme nacionalnih jela sa jelovnika prema recepturi
• Veštine pripreme salate
• Veštine pripremanja testa
• Osnovna znanja i veštine aranžiranja hrane
• Veštine pripremanja supa, čorbi i soseva
• Priprema narudžbe/izdavanja hrane
• Veštine serviranja hrane i usluživanja gostiju
• Veštine pružanja prve pomoći i zaštite na radu
• Veštine komunikacije sa kolegama

Vreme trajanja i dinimika kursa za kuvara:

Fond časova obuke: 180 školskih časova
Teorijska nastava obuhvata bezbednost i zaštitu na radu i održava se u „Božidarcu“
Praktična obuka: u nekom od renomiranih restorana ili hotela. Dinamiku polaznik dogovara sa mentorom iz ugostiteljskog objekta.

Načini plaćanja:

Upis na kurs za kuvara vrši se tokom cele kalendarske godine.

Uveli smo i razne mogućnosti plaćanja obuke za sve polaznike kursa za kuvara

• Plaćanje možete izvršiti u 3 ili 4 mesečne rate, sa prvom ratom već od 6.750 dinara, uz dinamiku plaćanja koja prati dinamiku nastave;
• Takođe nudimo mogućnost plaćanja čekovima građana u 6 rata;
• Administrativnom zabranom do 6 rata;
• Kreditiranje (bez odlaska u banku, bez kamate do 12 meseci) na period od 3 do 36 meseci.

Ponosni smo na polaznike koji su ostvarili zapažene karijere kuvara

Ivan nije ni pomišljao da će se nakon završenog kursa za kuvara u “Božidarcu” odmah zaposliti u jednom od najvećih hotela u Beogradu. Poslodavac je jednostavno prepoznao njegovo znanje i posvećenost profesiji i dao mu veliku šansu koju je Ivan iskoristio na najbolji mogući način. ”Posao kuvara za mene predstavlja deo života, jer pored rada u hotelu i kuvanja za goste, svakog dana kuvam i za porodicu. Strast prema kuvanju dovela me je do kursa u “Božidarcu” i nakon sticanja sertifikata mogao sam da kuvam profesionalno. Veliku zahvalnost dugujem svom mentoru koji me je usmerio u pravcu italijanske kuhinje koju obožavam. Iskrena preporuka za kurs za sve one koji se predomišljaju” – Ivan Miletić, uspešan kuvar poznatog hotela i bivši polaznik kursa za kuvara.

Marija Milić, nekada domaćica, a sada uspešan preduzetnik, po završetku kursa za kuvara otvorila je preduzeće za ketering. Kaže da su njeni specijaliteti poput slanih rolata i sitnih kolača izuzetno su traženi, a u posao je sada uključila gotovo celu porodicu. “Kako kuvam svakog dana, u jednom trenutku sam pomislila da bih mogla da kuvam i za druge. Ideja o otvaranju ketering službe rodila se odmah po završetku kursa za kuvanje u “Božidarcu”, gde sam tokom prakse u restoranu stekla nove veštine u kuvanju. Divno je raditi ono što voliš i od toga zarađivati” završava svoju uspešnu priču Marija.

 

Kuvanje je jedna od najstarijih umetnosti:

Kuvanje vam pruža mogućnost da izrazite sebe pripremajući fantastična jela. Kombinacije sastojaka, namirnica i ukusa su gotovo beskonačne. Poseban deo kuvanja predstavlja aranžiranje jela koje može biti prava umetnost. Mogućnosti za usavršavanje su takođe velike. Svaka zemlja ima svoju kuhinju i specijalitete zbog kojih je poznata. Kuhinja jedne zemlje predstavalja njen kulturni identitet, pa kuvajuću upoznajete sve ono što čini jednu državu i njen narod. Posao kuvara upravo je zadatak da svakom gostu restorana prenese makar delić svakog ukusa, otkrivajući mu tajnu sastojka. Zadovoljni gost koji se ponovo vraća radi vaših specijaliteta glavni je znak da ste dobri u onome što radite.

I vi možete postati kuvar čija se hrana ponovo naručuje!

Prijave na kurs za kuvara su u toku, a mesta se brzo popune. Posetite našu ustanovu i uverite se zašto je “Božidarac” godinama najpopularnije mesto za obuku kuvara. Iskoristite priliku da kuvanje naučite u praksi, radeći i učeći u kuhinji najpoznatijih restorana. Prijavite se na vreme!

Potvrda znanja sertifikatom ako već imate iskustva:

U “Božidarcu“ možete polagati ispit provere znanja ukoliko imate radno iskustvo. Sa potvrdom iz ugostiteljskog objekta o praktičnom radu od minimum 3 meseca, kopijom lične karte, kopijom diplome ili svedočanstva, možete bez pohađanja obuke polagati ispit za kuvara.

Cena provere znanja sa izdavanjem sertifikata je 16.000 rsd

 

Izrada sertifikata na engleskom jeziku:

U skladu sa molbom polaznika moguće je izdati sertifikat na engleskom jeziku nakon uspešno položenog završnog ispita. Cena izrade sertifikata iznosi 5.000 dinara i trenutno je jedino moguća na engleskom jeziku. U roku ne dužem od 10 dana od dana podnošenja molbe.

 


Javna ustanova Božidarac je jedini nastavljač tradicije Narodnog univerziteta Božidar Adžija.

Iskustva polaznika

Prilikom informisanja i/ili prijavljivanja na kurs pozovite se na Kursevi.com