Obuka za kaskadera traje najmanje nekoliko meseci

07. dec

(Preuzeto sa sajta 24 sata - 24. 11. 2010.)

slicicaBiti kaskader često je kao hod po žici. Slaviša Ivanović (30), jedan od njih, kaže da su kaskaderi mnogo više "od nekih kretena koji skaču na glavu". On smatara da taj posao treba voleti, ali da je put do vrhunskog kaskadera trnovit i da treba početi sa 18 godina.

Slaviša, član Srpske kaskaderske asocijacije, u svojoj kaskaderskoj karijeri je radio na oko 75 projekata, koji uključuju filmove, reklame, pozorište. Radio je i u inostranstvu, a iako su mu sve kaskade podjednako drage izdvaja - skok sa 45 metara na vazdušni dušek i kada je sedeo na dinamitu u kolima, koji eksplodira, nakon čega on izleće kroz krov.

- Preduslov za bavljenje ovim poslom je poznavanje bar jedne borilačke veštine. Ja sam vežbao aikido kada sam počinjao 1997. Takođe, bolje je kada su u pitanju sportisti sa iskustvom, ako ste atletičari ili gimnastičari, na primer. To je plus. Potrebno je i puno volje, a kad vas prime i mnogo truda, vežbanja. Nije potrebno samo srce već i naporni treninzi - kaže Slaviša za "24 sata".

On preporučuje da je obuku najbolje početi već sa 18 godina. Obuka traje nekoliko meseci, a od svakog pojedinca zavisi koliko mu vremena treba da postane vrhunski kaskader. Kako kaže, nekome treba godinu dana, a neko to ne postane ni za deset godina.

Kao i svaki drugi, i posao kaskadera se najbolje uči na terenu, pa je, kako kaže Slaviša, lepo čuti da neko hoće samo da nosi torbe na snimanju, jer znači da stvarno želi time da se bavi. On navodi da se na snimanjima tačno zna ko šta radi, a selekcija se pravi i po tome ko je kakav čovek, jer na snimanjima niko ne trpi zvezde.
Iako je posao opasan, Slaviša se nikad nije teže povredio.

- To samo dokazuje da kaskaderi nisu samo kreteni koji skaču na glavu - kaže Slaviša.

U Srbiji ima tek desetak profesionalnih kaskadera tako da ih filmadžuje vrlo dobro znaju i sami ih kontaktiraju, a na pitanje kako da budući kaskaderi pronađu njih, Slaviša kaže:

- Ako to žele da rade, treba sami da nas pronađu.

Rusi su najluđi

Slaviša kaže da postoji nekoliko vrsta glume u kaskadi - holivudska gde je sve atraktivno, ruska koja je vrlo realna i koja sa sobom nosi najviše povreda, zatim francuska i na kraju engleski tip glume, koji je nešto između i, kako kaže Slaviša, najrealniji. "Ja najviše volim rusku. Oni su najbolji i najluđi", dodaje Slaviša. Takođe, postoji i hijerarhija - kaskader specijalista, specijalista za borilačke veštine i padove, specijalista cele fizičke kaskade, asistent kaskadera, kaskader alatničar (on proverava scenu, traži greške, postavlja scenu), univerzalni kaskader.

A. Slović



Postavljeno: 07.12.2010.
Broj pregleda: 7945

KOMENTARA (6)

Kursevi.com

Poštovani Miloše, Trenutno na sajtu nemamo ovakvu vrstu obuke i nismo upoznati da li neko u Srbiji drži ovu vrstu kursa. Veliki pozdrav,
2018-01-13 11:54:42


Milos Pavlovic

Gde u beogradu ima kurs za kaskadere i kada je upis?
2018-01-13 10:51:48


Reziser

Gospodine Urose posto znam ko si i sta si bolje se vrati tamo odakle si dosao, filmski radnici u Srbiji na tvoju zalost znaju ko je Slavisa Ivanovic, a ti ne mozes ni vodu da mu nosis.
2015-03-31 00:41:00


Uroš

G.Slaviša neznam zašto vi uopče dajete neke nasvete za kaskadere jer ste vi amater u tom poslu,vi nosite vodu pravim kaskaderima što kod nas u Srbiji jih nemamo možda 1 ili 2ali ne ovi što nosu vodu sa tabom…čovek sa filma
2014-10-26 07:29:34


Nikola

Kako mogu da Vas kontaktiram u vezi te obuke? Pozrav
2014-09-14 01:55:52


srećko pejša

Kako postati kaskader sa 25g.?imam iskustva u padovima nekim borilackim vjestinama,oduvijek volim adrenalin i opasnost ali nikad nisam dobio priliku...?
2013-11-04 18:24:28