Dobra vest za male maturante i njihove roditelje - ITHS je pokrenuo projekat besplatne pripreme za završni ispit

04. apr

Besplatna pomoć profesora u pripremi za malu maturu

ithsMali maturanti, koji se besplatno pripremaju putem sajta www.mala-matura.com, dobili su dodatnu pomoć profesora srpskog jezika i matematike. Od sada, oni će moći da, dok prelaze lekciju i testove, istovremeno šalju pitanja za delove koji su im ostali nejasni, a odgovore će u kratkom roku dobijati od profesora Srednje škole za informacione tehnologije.

Od kada je pre mesec i po dana ovaj sajt počeo da radi, posetilo ga je preko trideset hiljada ljudi, a više od 4.700 njih je registrovano i aktivno se onlajn priprema za malu maturu. Šta je to što osmake najviše muči i čemu posvećuju najviše pažnje?

– Zanimljivo je da se na lekcijama iz srpskog jezika osmaci češće zadržavaju, nego što rešavaju zadatke iz matematike. Najpopularnije su fonetika i morfologija, dok im u matematici pažnju najviše okupiraju brojevi i operacije sa njima. Što se tiče pojedinačnih pitanja i dilema, najčešće ih muče glasovne promene, zašto se nešto kaže baš ovako, a ne onako – objašnjava Aleksandra Prokopijević, profesor srpskog jezika u Srednjoj školi za informacione tehnologije (ITHS). Ona dodaje da broj registrovanih na sajtu sve više raste kako se približava jun.

Projekat je zamišljen tako da učenicima omogući da na lak i zanimljiv način, putem platforme za učenje na daljinu, iz svojih fotelja kod kuće, savladaju celokupno gradivo iz srpskog jezika i matematike. Projekat besplatne pripremne nastave zajednički su realizovale Srednja škola za informacione tehnologije ITHS (www.iths.edu.rs), Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije ITS (www.its.edu.rs) i kompanija LINK group.

Dovoljno je samo da se učenik registruje na sajt i može da bira oblasti iz srpskog i matematike, kao što su, na primer, fonetika, morfologija, ili geometrija, algebra, a svaka od njih ima i test na kojem mogu da provere svoje znanje. Onlajn priprema učenicima štedi vreme i novac, a gradivo je zanimljivo obrađeno, uz ilustracije i video materijale. Uskoro će đaci na sajtu moći da zakazuju onlajn konsultacije sa profesorima, a u maju će im biti na raspolaganju i simulacija završnog ispita.

Inače, osmaci će ove godine polagati maturu sa čak 75 odsto nepoznatih zadataka. Ovogodišnji završni ispit traje dva dana. U jednom danu polažu jedan predmet, a svaki test traje po 120 minuta. Oba testa nose po 20 poena, a preostali poeni zavise od uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu. Maksimalni broj poena koji se može osvojiti na završnom ispitu je 100.

Mala Matura



Postavljeno: 04.04.2013.
Broj pregleda: 2092

KOMENTARA postavi prvi komentar (0)