Zdravko Lončar - direktor i osnivač "Ekapija.com"Šta ste studirali?

Elektrotehnički fakultet, Univerziteta u Beogradu, Dipl. Inž. Elektrotehnike

Čemu su Vas studije naučile i koliko Vam je to značilo za karijeru?

Na fakultetu sam dobio dobru teoretsku osnovu, naučio da učim i razmišljam analitički i sistematično. Međutim struka se uči na poslu, jako je važno raditi u dobrim firmama gde može da se pre svega nauči tehnologija, ali i procesi, kultura, organizacija, timski rad i svi drugi elementi bitni za kompletnog profesionalca. Takođe mislim da se proširenje znanja i iskustva najefikasnije ostvaruje kroz prelazak sa pozicije na poziciju gde u vidu treba imati ciljeve koji se žele postići (iz perspektive sveukupnog menadžmenta karijere).

Kako ste našli svoj prvi posao i čime ste se bavili na početku Vaše karijere?

Počeo sam u Institutu Mihajlo Pupin u grupi Mikroelektronika. U početku sam radio preko zadruge i tek kada sam pokazao svoje kvalitete dobio sam stalno zaposlenje. Imali smo puno posla, mnogo interesantnih projekata, radio sam mnogo, često prekovremeno, ali mi je to bilo veliko zadovoljstvo i stekao sam veliko iskustvo. Vreme provedeno u Institutu Mihajlo Pupin, pamtim kao jedno od najlepših vremena u svojoj karijeri.

Kada zapošljavate ljude, kakav profil osoba tražite?

Kod zapošljavanja u mojoj firmi kao i firmama u kojima sam ranije radio, uvek sam posvećivao puno energije izboru pravog kandidata. Ne gledam toliko da osoba koju zapošljavam mora neophodno da poseduje sva znanja koja su potrebna za poziciju nego da ima potencijal pre svega, želju da se usavršava i da se dobro uklapa u kolektiv. Veoma cenim otvorenost, i sam sam vrlo otvoren jer smatram da je to najbolji pristup za obe strane. Jako su bitne neke lične osobine, kao sto su vrednoća, upornost, odgovornost, ambicioznost itd.

Koje veštine usavršavate i kako radite na sebi?

Stalno učim, a jedino se sfere interesovanja menjaju. Uvek ima nešto što me jako interesuje i na šta trošim puno slobodnog vremena, a danas s mogućnostima koje pruža Internet sve postaje veoma dostupno. Ne mislim da je jednostavno dati recept koje veštine treba negovati jer to dosta zavisi od osobe i profesije. Mislim da je jedino bitno imati želju za novim znanjima.

Preporučite nam knjige u svojoj oblasti rada, koje smatrate dobrim.

Vašim posetiocima bih preporučio knjigu "The 7 habbits of highly effective people" koju je napisao Stephen Covey. Dobra je da se pročita na početku karijere, mislim da je korisno opšte štivo za svakoga.


2009. godina