Potražnja za programerima utrostručena

28. apr

(Preuzeto sa sajta BIZLife - 28. 04. 2015.)

Prema istraživanju međunarodne agencije za zapošljavanje ManpowerGroup, sledi tražnja za inženjerima elektrotehnike, mašinstva i građevine, a poslednjih nekoliko godina primetan je porast tražnje za kadrovima u oblasti proizvodnje.

Iskustva kompanije ManpowerGroup pokazuju da su zahtevi za IT stručnjacima u poslednje dve godine utrostručeni, a najtraženiji su Java, Android, iOS Net i PHP, ali i C++ i programeri sa iskustvom u drugim tehnologijama.

Kako je navedeno, programer sa nekoliko godina iskustva u proseku dobija tri do četiri poziva mesečno sa predlogom da razmotri određenu otvorenu poziciju.

Kao najznačajniji IT centri u Srbiji izdvajaju se Beograd i Novi Sad, a u poslednje vreme i Niš kao interesantna lokacija za IT "start ap kompanije".

ManpowerGroup u Srbiji u poslednje tri godine utvrdila je da je najveća fluktuacija radne snage primetna u Beogradu i Novom Sadu.

Otvaranje fabrika u Srbiji, kako u automobilskoj, tako i u drugim industrijama dovelo je do masovnijih zapošljavanja kadrova na operativnim pozicijama, kao što su inženjeri proizvodnje, održavanja, kvaliteta, bezbednost i zdravlje na radu.

U ManpowerGroupu ocenjuju kao pozitivan trend to što se fabrike otvaraju van većih gradova, pa je sve češća migracija stručnjaka u Kragujevac, Suboticu, Inđiju i Pećince.

Poslodavci često imaju izazov da pronađu stručnjake sa određenim iskustvom, specifičnim kvalifikacijama i licencama. Ti kadrovi najčešće su deficitarni na tržištu rada i već su zaposleni, te se kompanije često bore da privuku i zadrže kvalifikovane stručnjake.

ManpowerGroup ima predstavnštva u više od 80 zemalja i jedna je od najvećih kompanija za oblast privremenog i stalnog zapošljavanja.



Postavljeno: 28.04.2015.
Broj pregleda: 1173

KOMENTARA postavi prvi komentar (0)