Oni koji ne čitaju knjige, neće čitati ni novine

23. maj

(Preuzeto sa sajta Danas - 20. 05. 2011.)

U Narodnoj biblioteci Srbije juče je predstavljena publikacija pod nazivom Medijski tretman knjige, nastala iz istoimenog istraživanja profesora i studenata Fakulteta političkih nauka. Autor projekta je Zoran Hamović, rukovodilac istraživanja, priređivač je profesorka FPN-a Neda Todorović, a izdavač je NBS.

U istraživanju je obrađeno 29 jedinica, odnosno, štampanih i elektronskih medija po pitanju zastupljenosti kulture i posebno knjige i njenog tretmana u njima, u čemu su učestvovala 24 istraživača. Polazna pretpostavka bila je da u vremenima krize dolazi do potiskivanja kulture, i posledično do nestanka kvalitetne književne kritike. Takođe, primećeno je da nestaje svest uredništva o neophodnosti bavljenja kulturom i knjigom u ovako zaostaloj sredini kakva je naša, da komercijalno-zabavna funkcija medija potiskuje obrazovnu, da se pre svih drugih ukidaju redakcije kulture, a da se gubi iz vida činjenica da oni koji ne čitaju knjige - neće čitati ni novine, pa tako, nesvesno, štampani mediji prete da ukinu sami sebe.

Zoran Hamović dodao je da ovom istraživanju nedostaje posmatranje pozicije knjige na internetu i da bi to mogao biti predmet neke naredne publikacije, a profesorka Todorović rekla je da se nova generacija studenata već bavi istraživanjem i uporednom analizom pojedinih autora u kulturnim rubrikama srpskih medija. Direktor NBS Sreten Ugričić najavio je i da će prethodna dva istraživanja - o statusu izdavaštva i kulturi čitanja u Srbiji, biti objavljena kao posebne publikacije.

I. Matijević



Postavljeno: 23.05.2011.
Broj pregleda: 951

KOMENTARA postavi prvi komentar (0)