5 stvari koje morate znati o učenju u 21. veku

Kursevi.com redakcija

@ kursevi |

19. nov.

Učenje u 21. veku je dinamično i interaktivno. Neke stvari su i više nego očigledne, a za neke će vam se “otvoriti oči” u hodu. Važno je da se učenje u svakoj deceniji (a kamoli veku) veoma razlikuje što zbog inovacija koje svako vreme sa sobom nosi, što zbog razvoja čoveka kao takvog.

 

Svakako, ovo je pet stvari koje smo naučili učeći u 21. veku:

1. Ono što se nauči u školi ne priprema učenike za život van škole

Ovo je i više nego očigledno. Škole nas pripremaju da budemo vredni, ali nas ne pripremaju za današnju globalnu i digitalnu interaktivnu ekonomiju. Potrebno je da se školski sistem promeni kako bi se učenje predstavilo kao primenjivo, tako da bi i kroz školsko učenje, učenici mogli da osete šta ih kasnije čeka u stvarnom svetu. U svetu posle škole, odgovori se ne nalaze u knjizi. Školarci bi trebalo da u školi nauče da analiziraju i traže informacije, da pronalaze kreativna rešenja, budu analitični i rade timski na realizaciji svojih ideja.

 

2. Saradnja je osnova svega

Zvuči prilično jednostavno, a ipak je tajni sastojak za uspeh - organizacija. Zato je više nego ikada važnije da se učenici uče da sarađuju. Bilo bi idealno kada bi im to pružilo formalno obrazovanje, a drugi korak bio bi saradnja u vannastavnim aktivnostima. Timski rad u 21. veku je recept za pobedu. Čovek je u novom dobu umrežen, a opet otuđen. Zato je saradnja i timski rad nešto na čemu bi trebalo da se radi od najmlađih dana.

 

3. Kreativnost se “hrani”

98% dece se do pete godine smatra kreativnim genijima, ali se taj broj do 25. godine njihove starosti smanjuje na 2 odsto. Kreativnost je motor koji pokreće ovaj svet i ekonomiju; uvek postoji više odgovora na većinu problema. Zato se učenici kroz formalno i neformalno obrazovanje moraju podsticati na kreativnost na razne načine; ne smeju izgubiti kreativnu iskru kroz školovanje. Ako se kreativnost ne “hrani”, rizikujemo da izgubimo mrvu one kreativne genijalnosti koja nam je ostala iz mlađih dana, a koja nas gura na pokretanje inovativnih ideja i rešenja za najveće probleme sa kojima se suočava naš svet.

 

4. Učenje ne prestaje

Učenje je neprekidni životni proces. Diploma fakulteta ili srednje škole ne treba da nas zaustavi. Sa rastućim mogućnostima učenja, koje uključuju i online učenje, ali i sa tehnologijom koja je sve moćnija, čovek jednostavno više nema izgovor da se ne razvija. Ne kaže se za džabe: “Čovek uči dok je živ!”.

 

5. Učenje u 21. veku nije vezano za učionice/čitaonice

Učenicima se moraju “odrešiti ruke” i moraju se pustiti da iskuse život i primene ono što znaju. Dobra vest je da se to može dogoditi svuda. Formalno i neformalno obrazovanje mladim ljudima treba da pruži osećaj discipline i van kaznenog prostora, što je u školskom dobu definitivno učionicima. Mladi ljudi moraju preuzeti rizik, ali i da uče iz neuspeha. Mora im se dati prilika da komuniciraju svoje ideje i da brane svoje stavove kako bi razvili taj pozitivni sopstveni identitet koji je toliko važan za uspeh. Tehnologija omogućava učenje odakle god. Za to danas nije potrebna skupa tehnologija, već je to moguće sprovesti putem tehnologije koja je dostupna svima.

 

Svake nedelje dva nova članka koja će vas sigurno naučiti nešto novo!

Upišite vašu e-mail adresu
i obavestićemo vas kada novi članak bude objavljen


 

Postavljeno: 19.11.2015.
Broj pregleda: 2357


KOMENTARA postavi prvi komentar (0)


Predstavljamo organizatore kurseva


Najtraženiji kursevi